做緊日資公司,你問我答

238 回覆
3 Like 0 Dislike
想轉工去日資公司,請問邊間agent啱fg啲

我就係轉工既,但公司都有新請個fg (唔識日文的
fg同其他人一視同仁,一樣福利
但比起出面公司既福利一定好㗎嘞

小弟識日文 嚟緊2017 fg有諗過入日資做
想知多唔多請fg?
同埋想知巴打係邊個行業做啲咩?

我公司得一個fg ,做entry level
但你預咗入到去多數都唔係做日本人team
我做搵錢好多既行業 費事自爆

野村?

唔係 ,我個間係日本財閥嚟

我都做過幾年同行
係表面好似好風光
做幾年眼界大開
不過人工年年加好少,升職又慢
點上都不過係跟班仔
最後頂唔順走左

緊係做幾年就走,唔係打算退休既話真係有d頂唔順

係呀
今時唔同往日
日本仔係中國同香港都做得麻麻
除非你好想去東南亞做
唔係你都係去做日資bank 好過
住x?
黎緊想去in日本公司
女仔去做會唔會好蝕底?(文化問到)

女人入到去都係admin多
升職慢過男人
日本人心底裡面都係睇唔起女人
如果想hea入去做都ok ge

無錯

小弟識日文 嚟緊2017 fg有諗過入日資做
想知多唔多請fg?
同埋想知巴打係邊個行業做啲咩?

我公司得一個fg ,做entry level
但你預咗入到去多數都唔係做日本人team
我做搵錢好多既行業 費事自爆

野村?

唔係
住x?

都唔係
想轉工去日資公司,請問邊間agent啱fg啲

Intexxigence

有接開佢地啲temp job 但聽講佢地搵既fg既人工同普通公司都無分別

我覺得睇下個agent好唔好人
我個agent係我入職後同我講,叫我好好做落去,
佢覺得我好好所以先介紹依份工俾我
佢真係幫我叫價叫到盡 都係i字頭依間
我都做左好多年日資
由sale co 到而家manager
做sales co 真係好頹
我以前d 公司係唔會有得升
可以做一世都只係sales co

Intexxigence

有接開佢地啲temp job 但聽講佢地搵既fg既人工同普通公司都無分別

最近都搵左呢間agent 介紹去日資公司
佢地好似幾有heart 咁
希望見得成
住x?

都唔係

選擇題?
住x?

都唔係

選擇題?

最有錢架喇wor
個時做轉工但本身個間已經係行內人工比較多個間
想轉行做左幾年好難走
香港又好少性質類近既公司
降低身價做客公司人工前途都麻麻
個時驚左好耐
驚成世都係得三四萬人工
我指唔係fg ,係做左二三十年既人工

最近都搵左呢間agent 介紹去日資公司
佢地好似幾有heart 咁
希望見得成

搵邊類工?搵過幾間都成日彈d sales既post黎

全部都係男人
我公司都係 有個最後生,好鐘意佢,又溫柔體貼傻下傻下,外表又ok
但有老婆
我有同事係到做咗好耐,成日同我分享以前邊個邊個派黎既好型仔

叔控天堂
有老婆仲可以FF佢地點對老婆
我果邊都有啲做左幾廿年 等退休

不過我成日係到諗佢地咁chur法,同老婆係咪真係有感情

係囉,成日都OT到好夜
local番工之前佢地又已經坐定定
有啲仲單身赴任,會唔會成日叫雞架

叔控天堂
有老婆仲可以FF佢地點對老婆
我果邊都有啲做左幾廿年 等退休

係囉,成日都OT到好夜

緊係成日叫,成日去玩
我以前做跟班陪佢地去唔少呢d地方
佢地去外地咁當耐
同老婆冇哂感情,只不過係阿仔媽媽

係囉,成日都OT到好夜

緊係成日叫,成日去玩
佢地去外地咁當耐

啲雞係咩人 日本人定香港人定中國人
佢地次次飲飲食食都咁豪,叫雞係咪都高級地方

係囉,成日都OT到好夜

緊係成日叫,成日去玩
佢地去外地咁當耐

啲雞係咩人 日本人定香港人定中國人
佢地次次飲飲食食都咁豪,叫雞係咪都高級地方

佢地正社員好多年薪一開始已經過千萬yen
黎香港仲有housing 同allowance
係香港大陸呢d地方緊係豪食豪玩
不過去玩好多時都係叫客俾錢 用公司錢
好少真係用自己錢
1234567 7654321 多勞多得?

唔係 ,我個間係日本財閥嚟

三菱東京ufj bank??
報緊佢d job未有回覆

唔知啦
不過三菱bank我都有apply過,個次都係無回音

搵工搵好灰,覺得自己係0,好想入日資做,雖然得n4. 絲打有冇咩tips
黎緊想去in日本公司
女仔去做會唔會好蝕底?(文化問到)

女人入到去都係admin多
升職慢過男人
日本人心底裡面都係睇唔起女人
如果想hea入去做都ok ge

無錯

佢地睇唔起女人會唔會請得好少女人?
淨係識日文 無特別專長 可能只係處理文書工作 會唔會有機會加入日資公司?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞