[毒撚出城] 日本群馬鐵道遊

240 回覆
18 Like 3 Dislike
舊信越本線線路

睇完歷史仲可以去下信越本線既舊線區,
而家既碓冰線有其中一組路軌修整成步行徑,
可以沿路一路行到上熊ノ平駅。
我剩係行到上第三橋樑就會回程,搵次會由輕井澤行返落黎。

都幾斜,大熱天時行到啊媽都唔認得。

丸山信號場,變電所同電池室遺址。

係碓氷峠鉄道文化村逢假日會有列車行上峠の湯,
唔想行既可以搭車上去。

http://www.usuitouge.com/bunkamura/installation/installation9.html

行到峠の湯可以入去買支水去個廁所再出發,
過左峠の湯之後開始係連續既隧道。

用紅磚起出黎既隧道,入隧道唯一既好處係當場涼左十度,
過一過冷河唔係真係會中暑。

可以見到當年開山劈石既痕跡。

一望到底都係隧道。

碓冰湖
山中間既湖我都係鍾意榛名湖多D

碓冰第三橋樑,1892年12月 (明治25年) 落成,
至今已經125年,仍然可以見到唔少當年既使用痕跡。

係橋上面望向北邊可以見到碓冰線既新線,
而新幹線就再遠D係大約三公里以外。

我成日都係到諗,以前既人真係好犀利
無電腦都可以起到條橋出黎仲要一百二十五年都咩事都無

行完返落去峠の湯食個咖哩飯,
D野食都唔錯不過個人熱辣辣就無去浸溫泉。

回程就輕鬆D但成日都覺得行極都未到咁

係碓氷峠鉄道文化村逢假日會有EF63既駕駛訓練,
上完之後可以報名揸EF63 (日文)。

車頭左下方果埋係對應唔同車型既連接頭,右邊白色果支係無線電天線。

http://www.usuitouge.com/bunkamura/trial/index.html

昭和38年 (1963年) 架車都行左成54年

可以揸大約800米既距離。

EF63雙機重連

返到橫川趁無咩人可以盡情影下車

因為SL既轉動組件好多,所以開車前開車後同一停車就要檢查同抹油

因為橫川無轉車台所以回程係由EF65係前面牽引,
如果佢可以復興返EF62 / EF63去行就好了。

返到高崎好多人都唔願走,一路等架SL回送左先離開月台。

重以為你會行埋去熊丿平
真係好正
希望我去個陣唔會失望
重以為你會行埋去熊丿平

行到腳都斷
11月可能抽時間去多次
重以為你會行埋去熊丿平

行到腳都斷
11月可能抽時間去多次

又飛.........11月幾多號
重以為你會行埋去熊丿平

行到腳都斷
11月可能抽時間去多次

應該3 - 12 你幾時
重以為你會行埋去熊丿平

行到腳都斷
11月可能抽時間去多次

應該3 - 12 你幾時

25-28
Day 4 リゾートビューふるさと,南小谷そば

第二朝一早起身去長野轉リソートヒューふるさと,
行下姨捨同南小谷 (JR東日本同西日本既境界駅),食個早餐先。

上到月台未夠鐘就影下車。
上越新幹線とき301號去越後湯澤,E2系新幹線。

上越新幹線Maxたにがわ474號去東京,E4系新幹線,
雖然個塗裝同E2差唔多但係好易認因為佢係兩層高,
上越新幹線而家都考慮緊轉用E7去行,但係個載客量會少左一截所以未有定案。

搭新幹線去長野,咁岩坐到W7,
坐返JR西日本既車人都開心D

係碓冰線廢止之後,長野新幹線(北陸新幹線)繼承左あさま呢個列車名繼續運轉,
はくたか亦都由北陸新幹線繼承,
由高崎去長野搭はくたか會快D既但係朝早無咁多車,如果要搭得0719有一班,
搭あさま就可以悠閒D 0749先開車,かがやき唔停高崎但入高崎果陣既波口位要減速。

"次は、安中榛名"

行車時請緊握扶手...

W7 北陸ロマン
W7 北陸ロマン

坐JR東海車會周身唔聚財
咩係一個成功既job reference,上去tender interview果陣。

"我公司幫新幹線做懸掛系統同客機做起落架"

[快速] リソートビューふるさと,HB-E300系氣動車,
HB-E300系最特別既地方係佢係混合動力,
係停車同低速既時候係靠電池去運作,
所以好適合呢類型既觀光列車。

趁未開車又影下其他車,しなの鐵道115系,
しなの鐵道係長野新幹線開通之後繼承左信越本線輕井澤至篠ノ井駅,
長野至妙高高原兩段第三方集團鐵路,亦繼承左相應數量既列車,
115系亦都係成立しなの鐵道既時候由JR東日本渡讓。

特急] しなの,由長野經篠ノ井線同中央西線去名古屋,
見到條橙色邊就知佢係JR東海,383系電車,成日都認錯係高山本線果款キハ85。

架車好闊落,去旅行梗係要整返杯啤酒

每次坐觀光列車都有駅係員Say bye,
而且有次我係月台見佢地送車果陣,
真係一路揮手直到架車見唔到為止

由長野行信越本線同篠ノ井線去松本,
然後轉向入大糸線去南小谷。

仲有張Menu,好正好有細個做勞作果D感覺

坐觀光列車最正一定係前方展望席,
搵次拎埋部Gopro去拍下片。

一離開左長野範圍鐵路兩邊就得返田同一戶建。

一轉入篠ノ井線就開始進入爬坡路段,沿途可以望到長野平原,
亦都係姨捨成為日本三大車窗既原因。
順帶一提另外兩個係肥薩線矢岳駅同根室本線新内駅 (現行路線已轉為另一位置),
差北海道未去過,得閒可以去行下。

沿路仲有D一戶建,如果退左休買返間呢D黎住都唔錯,
晚晚望住咁正既景。

姨捨駅亦都係少數既折返式月台,當時列車既推力唔夠大,
上斜要分段進行,先向本線方向行一段路程,再反方向入站,
換軌後再向本線前進,務求係短距離內提升高度。

所以你見到車長係向後望入站,但而家既技術已經唔需要再用折返式爬坡,
唔停姨捨既列車會直接由本線換軌前進。

呢到做到三大車窗係有佢過人之處,
一來附近好寧靜,二來望落去俾山包圍既長野平原同矢岳又有D唔同。

後面企係二號車門口著得好似動物朋友かばん果位係沿路負責做介紹既乘務員。

個路線牌都有畫成折返式路軌。

係車站仲有紀念入場劵賣,但呢到係無普通車票賣

繼續向松本進發。

到左松本會等一段時間先再開車,
因為會等埋由千葉揸過黎既[特急]あすさ3號,
一來接到由新宿過黎既客二來兩班車都係行同一組路線,
要讓左特急行先。
[特急]あすさ每日只有一班以南小谷做終點,0638千葉出發1142南小谷到著。

到左穗高之後有個巫女帶我地落車出站去穗高神社,
搭觀光列車都算搭得多,有巫女帶路行神社都係第一次

沿路有講解

留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞