[毒撚出城] 日本群馬鐵道遊

240 回覆
18 Like 3 Dislike
上一次既九州post暫時都仲係爛尾,係到講聲唔好意思先
岩岩去完群馬,想介紹大家去認識多D日本既觀光列車,
所以快手打左呢篇先,反正剩係去左三四日好快寫哂

今次終於成功坐到我恨左好耐既SL(蒸氣火車/Steam Locomotive),
由14年第一次坐坐下新幹線睇雜誌果陣見到呢班車,
去到17年既今日終於有幸坐到,都算係完左個心願
雖然呢段既信越本線已經坐過幾次,但坐係SL到感受真係完全唔同

佢一年唔係得好多日子會開呢班車,
我係搵左日本朋友幫手係一個月前出定張指定席卷(JPY 520),
再用Pass做乘車劵咁去搭,而家仲可以去JR東日本個網自己劃飛,
如果有興趣既話可以收尾果陣講下點整法

2014年第一次同SL相遇,果陣已經覺得日本人係痴線既,
將個戰前既蒸氣頭拖返出黎復修之餘仲拎返出黎行車。

201411 日本中部,東京近郊之旅: Day 8: 橫川,SLぐんまちゃん -> 高崎,SLぐんまちゃん
https://miraigajettokenkyujo.blogspot.hk/2014/12/201411-day-8-sl-sl.html

2016年去橫川鐵路博物館果陣見埋C61 20

201606 白州蒸餾所見學x關東近郊鐵道遊: Day 2 碓冰峠鐵道文化村 Part 2
https://miraigajettokenkyujo.blogspot.hk/2016/06/201606-x-day-2-part-2.html

in between 呢兩個遊記都有係舊登出過,不過貼舊登link好似有D尷尬,所以直接貼我自己blogger算

整埋個行程表,剩係寫特別既車,中間既新幹線同特急就唔特別提

Day 1: HKG - NRT
Day 2: 上野 - 高崎 - SL [快速]レトロみなかみ - 水上 - [快速]やまどりもぐら - 越後湯沢 - 新潟 - ぽんしゅ館 - 上野 - 高崎
Day 3: 高崎 - SL [快速]レトロ碓氷号 - 橫川 - 信越本線舊線 - 橫川 - EL [快速]レトロ碓氷号 - 高崎
Day 4: 高崎 - 長野 - [快速]リゾートビューふるさと - 南小谷 - 松本 - 長野 - 上野 - HND - HKG
可以入正題,今次都係買左快運既weekend trip飛,
其實我早幾日都係日本,返左香港一日再飛NRT
去窮撚Lounge食個早餐先。

去左mid field再搭巴士出公海

第一次坐UO既A321,仍然係垃圾機一架
尤其係前一日坐完787個感受更深

強貼留名跟進
過左關行緊去搭京成果陣見到側邊有中島既展覽
中島飛行機代表作有二式水戰,九七式艦攻,天山艦攻,偵察機彩雲同特攻機橘花,
除此之外仲有三菱委托生產既九七式陸攻同零戰

我自己鍾意由成田出去首選係京成Access特急,
再到Skyliner(因為太貴),最後先到NEX,
京成去買定金劵就可1000 JPY一轉,可以慳返240 JPY一程

今次住淺草橋東橫inn,附近搵左D野食就返酒店訓
第二朝要一早起身去高崎

Day 2 SL レトロみなかみ

天氣唔錯,直頭有D熱。

落樓下食個早餐就狗衝去JR,東橫早餐要到0700打後先多D野食。

新幹線はくたか553号,上野 - 高崎,新幹線E7,
幾款現役車款之中真係E7/W7最好坐,坐位夠闊落,普通車"每一個位"都有電叉,
以前D車得車頭車尾同窗口位先有。

* E7/W7 都係同一款車,只係E7屬於JR東日本,W7屬於JR西日本。

天氣唔錯,適合出門。

早左一段時間黎到高崎,去酒店check in完放低埋行李,
返入車站周圍影下車。

兩毛線,高崎 - 伊勢崎,107系100番台,
佢大佬107系0番台已經係2013年6月全部退役,
今年九月107系100番台都會全部由JR東日本退役,
而家107系主要係兩毛線服務,即係搭去秒速五厘米女主角明里 屋企岩舟果條線,
100番台係1988年至1991年投入服務,到而家已經26年車齡,
有六個編組會轉讓俾上信電鐵,即係由高崎搭去富岡製糸場果條線。

キハ100系氣動車,行走高崎至高麗川既八高線非電化區間,
由高麗川至八王子就係電化區間,但大部分車都係直通川越線以川越做終點。

八高線係指"八"王子至"高"崎既路線,順帶一提雖然八高線個高字係指高崎,
但佢真正既起點係倉賀野(高崎線向南行一個站),亦都係JR貨物既大站,
亦無班次係以倉賀野做終點,全部都係以高崎做終點。

所有SL都係2番線發車,成個月台有SL相關既裝飾

SL車頭早成個鐘就已經入左側線,
因為二番線仲有一班高崎線去上野既普通車要用,
佢會向上越線方向行再倒後返黎駁返客車。

真係型到癲

等二番線架高崎線去上野既普通車揸走左之後,
有架DD51推客車入線,然後SL倒後駁返抽客車,
直接睇片啦不如

https://youtu.be/9R8YVYXu4zc

係日本鐵道旅行係一件好開心既事,
尤其坐觀光列車,出站果陣會佢地會同揮手道別
無論係JR職員定市民,佢地好多都係入黎影車
坐SL直頭沿路都有人揮手,觀光列車都算坐得多,
沿路有人揮手真係第一次。

*唔洗問我係咪柏金遜,手機影同埋架車真係咁chok

https://youtu.be/T0U9npL_CWI
中途會係涉川停一段長時間(~25分鐘),
等你班友可以慢慢影同去廁所啊買手信啊咁,
對面線有班特急草津,就梗係影左對面D車先返黎影自己果抽。

651系1000番台,由上野去長野原草津口,
草津呢班車由1960年已經開始運作,出發站同終點站基本無變,
由上野行東北本線經高崎線同上越線係涉川轉入吾妻線。

天氣唔錯,藍天白雲

請問下巴打你去到京城counter大約係幾點幾分,我遲下又係撘UO1646度緊時間
請問下巴打你去到京城counter大約係幾點幾分,我遲下又係撘UO1646度緊時間

返到去check返張相個時間俾你,係公司

in between 睇返record我上到1919果班Access特急,你可以預差唔多呢個時間
買定金劵可以平幾十 慳返餐飯
留名!今次爛尾追數追到你屋企

in between 睇返record我上到1919果班Access特急,你可以預差唔多呢個時間

唔該
定金券=金券店D平飛?成田有得買?定市區買左下次用

唔該

要市區金劵店先有 你幾時去,我仲有幾張係手 可以放俾你我去到再買
留名!今次爛尾追數追到你屋企

咪咁啦 今晚同聽日努力出埋橫川
聽晚飛HND無電腦可能要停幾日

坐SL盤越物語去会津若松

唔該

要市區金劵店先有 你幾時去,我仲有幾張係手 可以放俾你我去到再買

我其實打算上仙台,諗緊成田自駕定番入東京轉新幹線,不過11月尾先去都未有耐

唔該

我其實打算上仙台,諗緊成田自駕定番入東京轉新幹線,不過11月尾先去都未有耐

仙台正啊 燒牛舌
你多唔多人同行 如果得你一個揸三百幾km都幾係野
雖然上highway可以踩到百二

唔該

仙台正啊 燒牛舌

單挑,會中間停下便利店休息下既,以前日頭行高速踩到百3都係咁比人過,好似打緊灣岸咁
不過夜晚都係收斂D好,導航4個鐘目標3個鐘內到

唔該

仙台正啊 燒牛舌

單挑,會中間停下便利店休息下既,以前日頭行高速踩到百3都係咁比人過,好似打緊灣岸咁

如果你即晚就揸上去真係唔建議
落機又攰又盛仲要揸長途車仲要得一個司機

唔該

仙台正啊 燒牛舌

如果你即晚就揸上去真係唔建議
落機又攰又盛仲要揸長途車仲要得一個司機

我知有咩危險既,個人屬於係交通工具上訓唔著個種類型,所以去日本成日都揸長車,試過札榥狂飛4個幾鐘稚內,中間吹下風休息下就ok
之前有巴打一個人東京揸8個鐘上青森先至係狂野
又係你

留名
順手講下呢堆銘牌係咩意思

D 51 498

D代表動輪的數目,B代表有兩個動輪,C代表有三個動輪,最多為H有八個動輪,如此類推。

51代表車型,編號在1927年(昭和2年)的時候曾經修改過一次,
在1927年之前,
1-4999代表水櫃機車(Tank Locomotive タンク機関車),
5000-9999代表煤水車機車(Tender Locomotive テンダー機関車),
在1927年之後,1-49代表水櫃機車,50-99代表煤水車機車。

水櫃機車係指燃料和水儲在蒸氣火車的動力部分,多數用於較短途的行程,
煤水車機車係指燃料和水儲在蒸氣火車後的煤水車上,多數用於較長途的行程,
缺點是需要大型的轉車台作轉向用途。

498代表制造編號。

所以D 51 498代表它是一輛有三個動輪,制造編號為498的煤水車機車,

參考,幾年前我自己寫既

201411 日本中部,東京近郊之旅: Day 6: 名古屋鐵道博物館 (Part 1 of 3)
http://miraigajettokenkyujo.blogspot.hk/2014/11/201411-day-6-part-1-of.html

鐵道省,我地成日講國鐵車國鐵車,其實係國鐵之前日本既鐵道生態已經轉換過幾次,
1907年既帝國鐵道廳,1908年既鐵道院,1920年先成立鐵道省,
1950年先成立國鐵(日本國有鐵路),1987年鐵道民營化,就係今日既JR各社。

鷹取工場位於兵庫縣神戶市須磨區,1900年設立,2000年廢棄。
昭和15年即係西曆1940年,右下角係代表而家既所屬高崎車輛中心。

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞