一句講哂, TOUCH ID 定 FACE ID

205 回覆
1707 Like 55 Dislike
用face ID 好撚老尷
有班友講到apple點樣完善個科技,face id會點可靠。

大佬呀人地發佈會第一下都fail撚左啦,仲幫人含撚

乜唔係因為岩岩開機要密碼咩
如果人地對住你塊面會唔會開到你電話

果粉可能未感受過
我幾年前仲用緊nexus 4嘅時候, 貪玩set左face unlock一排
企地鐵嘅時候, 要當眾自拍咁嘅樣, 隔離啲人又望到mon入面嘅我, 好鬼老尷
放喺枱度又要特登拎起部機先解到
用左唔係好耐就放棄左, 轉返做畫蛇仔unlock

https://www.youtube.com/watch?v=9pOTNQk9Xb8
自己睇下 睇唔出有咩咁尷尬
mobile黎講諗唔到face會好過指紋#yup

你話開夾萬就話姐 我拎起部機個一刻就放隻手指指紋已經解完鎖
Face id Beta

果粉可能未感受過
我幾年前仲用緊nexus 4嘅時候, 貪玩set左face unlock一排
企地鐵嘅時候, 要當眾自拍咁嘅樣, 隔離啲人又望到mon入面嘅我, 好鬼老尷

https://www.youtube.com/watch?v=9pOTNQk9Xb8

apple 應該好過n4 既, 唔係佢都唔會出
samsung 果時閱讀追蹤先好笑, 勁大作動先追蹤到

依家主要係concern 1) 角度限制 2) 比touch 煩覆左少少 3) 樣限制 (例如帶黑超, 口罩)

果粉可能未感受過

依家主要係concern 1) 角度限制 2) 比touch 煩覆左少少 3) 樣限制 (例如帶黑超, 口罩)

要swipe先麻煩, 其實呢個步驟意義係邊
其實macbook條touch bar都做到touch id啦
已經唔係做唔做到嘅問題
係Apple唧牙膏啫⋯
等多一代更新就why not both啦

果粉可能未感受過

我諗應該有得簡swipe唔swipe
同而家有得簡禁唔禁多下home制一樣
我個人理解係
好多時候拎部電話出黎其實淨係想睇下時間 或者睇下notification
如果佢下下都自動彈入去 其實某啲時候會唔方便
有班友講到apple點樣完善個科技,face id會點可靠。

明顯係fail
佢之後都冇入過密碼 淨係返返去faceid 多次

你睇多一次
全螢幕睇片個陣 電話上面part黑色野咪遮住左...?

Yes 😹
其實macbook條touch bar都做到touch id啦
已經唔係做唔做到嘅問題
係Apple唧牙膏啫⋯
等多一代更新就why not both啦

on 9仔, mbp 個touch id 唔係條bar 到架,係獨立一粒黎

係,一係double tap 變16:9
其實唔洗再用者手入HOME 會好D
希望真係有得揀
就算唔反FaceID

都唔係咁想做白老鼠

今次真係衰到PK,有咩理由cut左128GB

差唔多Spec我寧願買部Cellular ipad pro 10.5無咁浪費
你地點屌都好,cut左就cut左,之後嘅iPhone都係得faceid,遲早都要接受
你地點屌都好,cut左就cut左,之後嘅iPhone都係得faceid,遲早都要接受

今次係生產困難先cut
下一代就會加返
face id:tap to wake, face unlock, swipe up
touch id:press and hold

果粉可能未感受過

我諗應該有得簡swipe唔swipe
同而家有得簡禁唔禁多下home制一樣
我個人理解係
好多時候拎部電話出黎其實淨係想睇下時間 或者睇下notification
如果佢下下都自動彈入去 其實某啲時候會唔方便

正解
試下熄燈解唔解先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞