一句講哂, TOUCH ID 定 FACE ID

205 回覆
1707 Like 55 Dislike
好多時夜晚熄晒燈先開電話,點開?有冇影響?
如果病左戴住口罩 咁咪又要除口罩去解鎖

得你先諗到?你當蘋果on9?成皮野一部梗係有佢價値,傻少陣啦。到時好用,啲香港人咪又係狗衝
好多時夜晚熄晒燈先開電話,點開?有冇影響?

佢話無燈都照到 戴住眼鏡又得
雖然我唔睇好 等佢出左先睇下有幾神
好多時喺夜晚熄咗燈先開電話,黑抆抆有冇影響?
好多時熄咗燈先用電話,黑抆抆會唔會開唔到機?

又或者好似四哥咁 長期要戴住副超 咁點detect

我都諗緊.....

唔好講到四哥咁誇先
淨係去行山 野餐, 帶黑超都好平常, 但搞到你解唔到鎖
病戴住口罩就更加
我唔清楚 FACE ID 嘅原理
我估可能係眼耳口鼻嘅大小尺寸,形狀,角度,五官距離等等嘅計算
嚟定出一個面譜ID
如果係咁
我會好抗拒自己買件嘢返嚟
再自己親手用佢嚟詳細記錄/測量/量度自己嘅面譜圖譜
日後俾人喺佈滿CCTV嘅城市 被輕而易舉經監控電腦系統
即時追蹤/觀看/錄影我做緊乜嘢
坦白講
我係幾懷疑呢部IphoneX係特登刻意抽起 TOUCH ID

安全性一直係蘋果公司嘅核心賣點嚟
佢點都會做到好安全,好似touchid噉
都係save係第個chips到,淨係faceid可以access
就算佢真係賣你資料都好,佢都會做得好保密,你擔心平時用WeChat同WhatsApp俾人track仲好啦

夜晚得呀...有紅外線之類
touchid咁好用咁方便都唔要
touchid喺褲袋拎出黎已經用得,faceid真係會快得過佢
好多時喺夜晚熄咗燈先開電話,黑抆抆有冇影響?

其實就算夜晚,你個mon都光到照到晒你個樣
今晚去廁所熄燈對住個鏡睇下

夜晚得呀...有紅外線之類

唔方便。 訓教唔會正面對mon
通常側側地睇到就按手指公, 開到mon先對正面玩

習慣啫
係咪都望mon㗎啦
touchid咁好用咁方便都唔要
touchid喺褲袋拎出黎已經用得,faceid真係會快得過佢

唔係唔想加,係加唔切,幾時都話touch id 係最好嘅解鎖方式

又或者好似四哥咁 長期要戴住副超 咁點detect

生化襲擊時帶緊防毒面具
要除左先開到機求救

有得打passcode
引領時代一定係face id

佢果套cam system 第時真係周街都會有

佢果套cam system 第時真係周街都會有

真係好撚先進
其實why not both? (理性討論,當然而家已經整左就無計)
我放枱面 究竟點唔拎起部機解鎖就可以用電話。

規則 唔比用passcode
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞