【颱風追擊】1718號 泰利 TALIM(20W)+ 1719號 杜蘇芮 DOKSURI(21W)

535 回覆
13 Like 2 Dislike
[ATC]熱帶氣旋與航空交通集中討論區
https://lihkg.com/thread/395625/page/3
8掛鳩up
如果泰利跟2日前路徑行,上海個頭登陸,一路向西北行
會唔會影響左成個華南,拉一波冷空氣落黎提早入秋
8掛鳩up
如果泰利跟2日前路徑行,上海個頭登陸,一路向西北行
會唔會影響左成個華南,拉一波冷空氣落黎提早入秋

有機會架但唔一定
lm
今次係小弟第1次出post,有少少不足既地方
希望大家包容

100分滿分我畀95
果d只係極微細既不足

多謝台長

其實我覺得呢種互粒高帽既風氣最好不要長

如果gay既風氣呢
今個禮拜好多假希望
證明咁多日前既預報冇乜新聞價值

但報紙佬唔會吸取教訓,反正最後矛頭又指左去天文台
連美國都預唔到IRMA最後炒上古巴同西偏個影響減弱左唔少
證明呢個確係現今預報能力所限,
有超多資源最先進儀器不停派飛機飛入風眼收集再多既數據都無可能完全準確

香港傳媒吹大左唔使上身之餘仲會第二個食晒應該對佢既指責
黑狗偷食,白狗當災

今次去台灣果d客機取消得七七八八而家台灣影響減低香港人應該都睇到預測有偏差唔係大膠盒先有
包括兩登仔吹捧既日本氣象廳一開始都預唔到最後變左轉向打自己
有無機會藤原到
希望大家包容

100分滿分我畀95
果d只係極微細既不足

多謝台長

如果gay既風氣呢

有無機會藤原到

石垣 宮古 會咩風速呢
石垣 宮古 會咩風速呢

預計持續風速最高可達150km/h以上
泰利 JTWC BIN C之旅(20W)

#1 CPA TO HK:615km
#2 CPA TO HK:537km
#3 CPA TO HK:498km
#4 CPA TO HK:463km
#5 CPA TO HK:535km
#6 CPA TO HK:543km
#7 CPA TO HK:617km
#8 CPA TO HK:554km
#9 CPA TO HK:669km
#10 CPA TO HK:672km
#11 CPA TO HK:728km

After#12 CPA TO HK:
ERROR 404:Not found
JTWC BIN C之旅(21W)杜蘇芮

#1 CPA TO HK:209km
#2 CPA TO HK:154km
#3 CPA TO HK:517km
#4 CPA TO HK:656km

第5報已經可以404 not found

第5報已經可以404 not found

可以學術討論
上一個post提到老溫唔可以小覷,強烈寒潮嗰鑊就係北風大到癲,高地都吹烈風
上一個post提到老溫唔可以小覷,強烈寒潮嗰鑊就係北風大到癲,高地都吹烈風

但強烈寒潮都唔會有名
所以無名唔代表唔重視
希望大家包容

100分滿分我畀95
果d只係極微細既不足

多謝台長

合長唔係真係退出下化 點解好似有啲處理合長嘅味道
中尺度模式 VS 全球模式
呢個時候大交合NHM 重新預測較西北既路徑

另一個中尺度模式HWRF (Hurricane WRF)都預測稍為比全球模式較西北既路徑
希望大家包容

100分滿分我畀95
果d只係極微細既不足

多謝台長

合長唔係真係退出下化 點解好似有啲處理合長嘅味道

一黎我都無賭輸到
二黎放多d野畀綠茶做等我可以少d野做姐
有無機會藤原到

依家反而係兩個愈行愈開
泰利預測登陸點:粵東->台灣->華東->日本九州
杜蘇芮登陸點:珠三角->粵西->海南->越南
根本就係有力場
有無機會藤原到

依家反而係兩個愈行愈開
泰利預測登陸點:粵東->台灣->華東->日本九州
杜蘇芮登陸點:閩南→粵東→珠三角->粵西->海南->越南
根本就係有

漏左紅字呢段,BTW今次唔係無啦啦爆禁語有少少理據咁呻就隨便啦

道地檸檬綠茶特約:風繼續吹

此項目會介紹西北太平洋未來兩個的熱帶氣旋名字
如要查詢本post的熱帶氣旋名字,請到#1細看.

1. 卡努 Khanun (泰國)
意思: 一種泰國水果(波羅蜜果)
圖片:

2. 蘭恩 Lan (美國)
意思: 馬紹爾語,風暴的意思
圖片:

注意: 圖片可能與意思無關
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞