【颱風追擊】1718號 泰利 TALIM(20W)+ 1719號 杜蘇芮 DOKSURI(21W)

535 回覆
13 Like 2 Dislike
秦利=台灣版黑人問號魚
雷超=台灣版洛克人
台灣東面得一堆島仔應該出唔到蓮花台灣版

雷超洛克人係路徑無大偏差但起唔到風
黑人秦利問號魚係路徑大偏差大鑊變無風

而且係大家一齊錯,香港台灣日本美國支那全炒所以唔係個別機構廢,係真係科技水平現時預報水準既限制

係咪低估左西風槽強度?
泰利隻屎眼好撚大

真係好大差唔多成格,直徑100公里將佢正中心個位放係獅子山的話可以港深澳全境係晒佢隻眼入面

BTW強勁既颱風就算一開開始開針眼,
係多次眼牆置換後,隻眼都會越黎越大,
最後大到泰利而家咁好常見
呢種稱為環狀颱風既結構可以係去到較差環境下保護個風無減弱得咁快(當然直接入凍水,西風帶高風切或者炒上大片有山既陸地一樣照極速死亡避彈衣擋到子彈擋唔到炮彈地圖炮),係颱風其中一個延長自己壽命既機制
長命鹿cat5開完眼後都係多次置換成大眼環狀颱風去拉長自己既生存時間
下星期二飛鹿兒島,風雖然走咗,但驚雨咋

仲有我唔想視察災情呀⋯⋯
希望個風唔好咁大破壞啦
cwb喺臺灣俾人話緊點街誤差咁大

大交合:風水輪留轉終於等到呢一日啦唔再係只有我畀人插唔準

大交合:風水輪終於等到呢一日啦唔再係只有我畀人插唔準

秦利=台灣版黑人問號魚
雷超=台灣版洛克人

而且係大家一齊錯,香港台灣日本美國支那全炒所以唔係個別機構廢,係真係科技水平現時預報水準既限制

係咪低估左西風槽強度?

初頭路徑偏北, 加上21W發展, 中國東南部200hPa偏南風比預期強, 南高位置就較西, 中國內陸副高較弱, 20W就受東環副高北轉

Byol高登會員楊副庭長=baroclinic

大交合:風水輪終於等到呢一日啦唔再係只有我畀人插唔準

其實佢地應該慶幸個風打唔中先啱

希望個風唔好咁大破壞啦

上到九州果陣會減弱唔少,雖然仲有10號波風力,但應該頂盡ty上限
唔好話九州,日本本州都一年至少食一個呢種水準既風應該唔會好大鑊
聽日飛去四國星期一返 係咪收得皮

祝好運

聽日至星期六應該可以盡玩啦
星期日就酒店遊啦
星期一應該完場唔係星期日d機改晒落下一日應該唔使delay回程機

BTW類似問題請移玉步至以下帖文發問及討論

[ATC]熱帶氣旋與航空交通集中討論區

https://lihkg.com/thread/395625

聽日至星期六應該可以盡玩啦
星期日就酒店遊啦
星期一應該完場唔係星期日d機改晒落下一日應該唔使delay回程機

BTW類似問題請移玉步至以下帖文發問及討論
將會有專人解答各位既疑問同煩惱

[ATC]熱帶氣旋與航空交通集中討論區
https://lihkg.com/thread/395625

希望個風唔好咁大破壞啦

上到九州果陣會減弱唔少,雖然仲有10號波風力,但應該頂盡ty上限
唔好話九州,日本本州都一年至少食一個呢種水準既風應該唔會好大鑊

7月果次都未知服原未...真係唔想搞多次風災

希望個風唔好咁大破壞啦

7月果次都未知服原未...真係唔想搞多次風災

南瑪都定奧鹿兩個login果陣既強度對日本都係small potato黎
秦利=台灣版黑人問號魚
雷超=台灣版洛克人

其實可以用ai神經網絡預測天氣

用AI預測天氣已經係現時既大趨勢,不過而家仲係發展中既階段,要去到廣泛應用既程度仲需要一段時間發展同研究

AI雖然會令天氣預測更準確,但泰利既例子仍難免會再出現,因為天氣預測本身係一個涉及好多參數既問題,加上本身有「混沌」既特性 (只要初始條件稍有不同都會令結果差天並地),亦令AI係天氣預測既表現未必同其他領域一樣咁高水準

預測天氣就好似預測六合彩一樣要克服「混沌」既特性,假如有一日AI可以準確預測到下一期六合彩開咩號碼,呢個世界唔會再有窮人 六合彩係一個fixed既攪拌機到從1-49號波攪出6個號碼(+1個特別號碼),而至今仍然未有AI能夠準確預測到,可見AI做天氣預測仍然會面對唔少挑戰
日頭一樣33-35度,咪發夢

BIN C

致命北跳

三亞

有風無風差好遠
溫度係其中一個因素黎既姐

濕度高低都差好遠
Btw乜依家有33-35 我地係咪睇緊唔同天文台

講緊日頭最高,但而家都31,你當今朝21?

咁等睇埋晏晝幾度

BIN C

杜蘇芮d雲遮晒廣東沿岸今日出醉警根本fail仲35
決定聽朝7點起身落樓下行一轉feel下初秋
決定聽朝7點起身落樓下行一轉feel下初秋

今朝啲秋風
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞