[ATC]熱帶氣旋與航空交通集中討論區

660 回覆
6 Like 2 Dislike
HX 東京返香港Delay 到聽朝
今晚要係成田訓一晚,好彩搵到洒店同claim 到保險
日期:15 Oct
回程到達時間: 22:30
航班編號: KA897
出發地: PVG
目的地: HK

唔知得唔得呢

你隻機出到發先算

喺機等緊
有冇今晚係台北返黎香港既巴打返唔到黎

要聽朝先番到香港
HX 東京返香港Delay 到聽朝
今晚要係成田訓一晚,好彩搵到洒店同claim 到保險

如果飛 UO 都會係 operational reason

剛剛check flightradar個網,UO871由東京成田飛去香港無cancel到,只係delay左三個鐘 轉死性
再加
07:30 MU 726 上海/浦東 T1 J 中國東方航空 取消
09:35 MU 724 上海/浦東 T1 J 中國東方航空 取消
11:20 HX 161 三亞 T1 K 香港航空 取消
11:30 HX 618 大阪/關西 T1 K 香港航空 取消
15:35 HX 312 北京 T1 K 香港航空 取消
16:10 HX 157 海口 T1 K 香港航空 取消
19:05 HX 232 上海/浦東 T1 K 香港航空 取消

HX做乜事
HX283 delay到凌晨2點
但明明hx282準時飛到台灣
聽講連lounge都由the star轉用pp lounge
今次到老母生性廚叉唔生性
CX/KA

https://www.cathaypacific.com/cx/zh_HK/hidden-pages/special-updates/tropical-cyclone-khanun.html

以下航班出發日期10月16日將會延誤或取消:

國泰航空

延誤航班
CX261 由香港往巴黎 (CDG)
CX383 由香港往蘇黎世 (ZRH)
CX237 由香港往倫敦 (LHR)
CX271 由香港往阿姆斯特丹 (AMS)
CX321 由香港往巴塞羅那 (BCN)
CX255 由香港往倫敦 (LHR)
CX289 由香港往法蘭克福 (FRA)
CX293 由香港往羅馬 (FCO)
CX379 由香港往杜塞爾多夫(杜塞道夫) (DUS)
CX343 由香港往倫敦 (LGW)
CX357 由香港往曼徹斯特 (MAN)
CX675 由香港往特拉維夫 (TLV)
CX233 由香港往米蘭 (MXP)

取消航班
CX935 由香港往馬尼拉 (MNL)
CX934 由馬尼拉往香港 (HKG)
CX635 由香港往新加坡 (SIN)
CX636 由新加坡往香港 (HKG)

國泰港龍航空

取消航班
KA974 由香港往北京 (PEK)
KA975 由北京往香港 (HKG)
KA834 由香港往上海 (PVG)
KA835 由上海往香港 (HKG)
KA808 由香港往上海 (PVG)
KA809 由上海往香港 (HKG)

國泰航空/國泰港龍航空由即時起豁免涉及香港機票之重新訂位、更改航點及退票費用,詳情請參閱有關熱帶氣旋卡努之特別票務安排。我們建議乘客如在允許的情況下更改行程。如您透過cathaypacific.com及手機應用程式訂票,您可使用自助訂位管理服務查更改預訂;或聯絡您的旅行代理提供協助。
HX
http://www.hongkongairlines.com/zh_HK/special_news/detail?id=10005545365

香港航空以下航班將會取消及改期:

日期 航班編號 航線 狀態
10月15日取消
HX107 香港至海口
HX108海口至香港
HX157 香港至海口
HX158海口至香港
HX234香港至上海/浦東
HX362香港至天津
HX646香港至首爾仁川
HX761香港至曼谷
10月16日取消
HX606香港至東京成田
HX607東京成田至香港
HX647首爾仁川至香港
HX762曼谷至香港
HX235上海/浦東至香港
HX363天津至香港
HX161香港至三亞
HX162三亞至香港
HX618香港至大阪關西
HX619大阪關西至香港
HX312香港至北京
HX313北京至香港
HX157香港至海口
HX158海口至香港
HX232香港至上海/浦東
10月17日取消
HX231上海/浦東至香港

日期 航班編號 航線 更改後航班編號
起飛時間* 到達時間*
10月16日
HX107 香港至海口 HX107D
10月17日/上午10:00
10月17日/上午11:25
HX108 海口至香港 HX108D
10月17日/下午12:15
10月17日/下午13:40
聽日機管局行reduce capacity, 強制本地所有公司減班,所以會有canx同delay
廚叉可唔可以解釋吓呢個flight cancel數量係咩概念
廚叉可唔可以解釋吓呢個flight cancel數量係咩概念

日本又打風
UO準備派彩
日本又打風
UO準備派彩

十月尾都仲打風
十月尾都仲打風

日本風季最盡十月尾,
香港風季理論上十月中最後,
但計埋少數漏網之魚十一月初最後機會

若果你飛泰國越南菲律賓一年四季都係風季
22號朝早飛東京唔知會唔會取消
星期日淩晨2點幾機去東京 係咪打定輸數

九成會,係

九成會,係

九成會,係

咁取消左 係咪通常第二日搭番
聽朝早機飛福岡 取消機會大唔大?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞