[ATC]熱帶氣旋與航空交通集中討論區

660 回覆
6 Like 2 Dislike
TAF VHHH 142300Z 1500/1606 02020KT 8000 FEW030 SCT045 TX27/1506Z TX28/1606Z TN24/1523Z TEMPO 1500/1503 3000 SHRA FEW015CB SCT030 TEMPO 1503/1509 08035G45KT 2000 +SHRA FEW012CB SCT020 BECMG 1507/1509 10035KT TEMPO 1509/1520 11035G50KT 2500 +SHRA FEW012CB SCT020 BECMG 1600/1602 12025KT=

11點到5點

咩意思 唔識睇

HKO METAR 機場天氣報告: http://www.hko.gov.hk/aviat/wxobs_decode.htm
日期:15 Oct
時間: 18:05
航班編號: UO3818
出發地: 香港
目的地: 大阪

第一次搭UO打風,
想問下應唔應該出機場等?
Cancel 左有無得Reschedule?

ask UO
班機係咪會delay
時間: 12:50
航班編號: KA725
目的地: 吉隆坡

應該可能趕住走
時間: 13:40
航班編號: GK22
目的地: 東京成田

Delay/cancel機會大唔大
準備返香港 但上左機唔開
會唔會趕返落黎唔比飛
時間: 13:40
航班編號: GK22
目的地: 東京成田

Delay/cancel機會大唔大

∼40%
準備返香港 但上左機唔開
會唔會趕返落黎唔比飛

TPE flow control 啫
班機係咪會delay
時間: 12:50
航班編號: KA725
目的地: 吉隆坡

應該可能趕住走

thanks
麻煩留言問嘢時留底
日期
時間
航班編號
出發地
目的地

15/10 14:55 UO1644 香港去大阪
係咪一定會delay? Cancel機會大唔大

係UO1844

係UO1844

幾大

係UO1844

幾大

其實點決定
UO

颱風卡努注意事項

發表於2017年10月15日

由於受到颱風卡努吹襲,HK Express於2017年10月15日由香港國際機場出發或抵達之部分航班或許會受到影響。我們正密切監察天氣情況,並會即時更新航班資訊。由於天氣情況瞬息萬變,我們建議旅客前往機場前,請先瀏覽HK Express (www.hkexpress.com)及香港機場管理局(http://www.hongkongairport.com)之官方網站查詢最新航班情況。

如有需要,旅客可致電熱線 +852 3902 0288或電郵至guest.relations@hkexpress.com 與HK Express客戶服務員聯絡,我們樂意提供有關航班安排方面的協助(請注意,由於查詢者眾,熱線電話或許需要較長等候時間)。

係UO1844

幾大

其實點決定

風力

係UO1844

幾大

其實點決定

風力

風向
機場直擊報導

一地都係late show 客
估唔到taf會咁大風
我fd 係台灣 佢班長榮已經被取消
10月15日
BR857
出發地 台北 TPE
目的地 香港 HKG
起飛時間 18:50
抵達時間 19:55

呢班機已經被取消,長榮個電話打唔入,想幫我fd 睇下佢仲有咩可以做
早d 去機場?因為佢話早d 嘅機好似無取消到
準備下晝搭HX係東京返香港,已經delay 到夜晚
下午UO 17:15起飛
睇嚟都凍過水
機場直擊報導

一地都係late show 客

10月15日
BR857
出發地 台北 TPE
目的地 香港 HKG
起飛時間 18:50
抵達時間 19:55

呢班機已經被取消,長榮個電話打唔入,想幫我fd 睇下佢仲有咩可以做
早d 去機場?因為佢話早d 嘅機好似無取消到

你而家去都冇乜用
開始大風
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞