【轉台開故】初戀女友結婚前的一場鴻門宴

1001 回覆
596 Like 4 Dislike
支持
其實寫故巴打轉晒黎呢到先post文都拉好多人黎

希望我拉到一個過嚟
「我就同人約會咗,你一次都未呀?」薯條神氣地說。

就因為這一句,讓我下定決心聖誕節成功約到張彩悠。

也是這個決定,改變一切。

「程詩柔,可唔可以畀啲鼓勵我?」

「食屎啦你。」

好,你的鼓勵已經收到。

就在一個清晨,如常班次的電車。

「呃......你聖誕節有無野做?」我鼓起勇氣問張彩悠。

「唔......都算有嘅。」張彩悠說。

「約咗朋友?」

「係呀,約咗同學夜晚食飯。」

聽到這裡,我的心沉了一半。

「做咩呀?」

「無呀我問一問啫。」

「你唔洗約你意中人咩?」她笑問。

「佢好似話唔得閒。」

「其實你鍾意邊個啫?」

我心竊喜,想她問這個問題,又不能回答。
我想這是每個人都會經歷的心理階段,自己喜歡的人問自己喜歡誰時,總有一點點喜悅的感覺。因為感覺她在意自己,這個在意會不會代表她也有一點意思。

不過有時可能是妄想。

「唔話妳知,妳都唔得閒。」

她好像仔細思考,然後才說:「咁.....如果你唔洗留堂,或者可以嘅。」

「唔洗留堂?」

「但你咁曵,又成日偷睇人,好難啦應該。」

「即係如果我哩段時間唔洗留堂,妳會肯同我出去?」

「可以呀,前題係你乖到先囉。」

「妳唔洗同朋友一齊咩?」

「食完飯之後都仲有時間嘛。」

「我一定唔會留嘅,妳放心咁諗著咩衫出去啦!」

「呵,好呀睇下點。」

我賭上我爺爺之名,今個星期一定不會欠交功課而留堂!

「嘩阿鹿,你痴左線呀?」薯條說。他一手搶過我手上的書本,然後說:「你竟然會做功課?」

「做功課有咩問題?」

「無問題,但你做就有問題。你唔記得我地個稱號,欠交雙子呀。」

「由今日起你會變成陳奕迅。」

我也認為我有點神經病,竟然開始動工做功課。

我是有點發燒。
「世界係咪要末日?」

「你唔好嘈住先啦,你識唔識做哩題?」

也是因為這一次,我才明白到自己的名聲有多臭,不論在老師或同學心目中。

「你做功課?」

「你做乜近期變到咁乖,好唔似你呀。」

可是我欠下的功課實在太多,東做西做,左問薯條右問程詩柔,差不多全班的同學我也問了一遍。

上課在做,下課也在做,回家在做,巴士在做,上廁所也在做。

薯條看見我著緊的樣子,說:「我幫你做啦。」

「我要自己做架。」

「佢都見唔到,我幫咗你佢都唔知啦。」

「唔得,男人大丈夫,自己講過要自己做。」

薯條看見我這麼堅持,也沒有任我而行。

其實照我這麼不眠不休的進度,絕對能把積存已久的功課清空。

可是該死的。

「孫畢渝同李俊庸(薯條真名),整蠱老師,落教員室罰企,外加留堂一小時!」

不知誰把老師椅子塗滿膠水去作弄老師,沒有人投案,自然把我和薯條當作犯人。

「阿SIR,我乜都無做過喎。」

「一個半小時。」

「阿SIR係我一個人做架。」薯條說,想把所有罪夠歸到他的身上。

「唔洗講啦,兩個一齊罰啦。」

「阿SIR,我可以罰企一日,但可唔可以唔留堂,我唔可以留堂架!」

一留堂,我就前功盡廢!
「留堂兩小時。落去罰企。」毫不留情面。

給我知道這件事是誰幹的,我一定不會放過他!

完了吧,如無意外。

「啊!!!!!!!點解會咁架????」到頭來一場空,我到底幹了什麼。

在只有我們的留堂班房,我忍不住尖叫。

「或者佢會諒解呢。」

「唔會架啦,唔會架啦,講好咗架嘛,但我做唔到.....」我搔著頭,越搔越癢。

「你又知。」

「我就係知......」

「佢岩岩留咗張字紙畀你呀傻仔。」薯條從口袋拿出兩張黃色的便條給我。

「佢嚟過?幾時嘅事?」

「咪你去咗廁所嗰時。」

「你唔早啲講!」我跑出班房,可是走廊已無一人。

「走咗啦。」

「佢寫咩?」

我拿起便條,第一張便條上,是用綠色墨水筆寫著:「因為你留堂啵,咁無計啦,按照約定,你話聖誕節約我嘅事唯有取消啦。悠上」

我馬上看第二張便條,上面寫:「唔......我啱啱同一個人取消咗約會,而家有段時間好得閒。我想約你聖誕節夜晚一齊玩,唔知得唔得呢?期待你扮聖誕鹿呀哈哈。悠上」

小小的舉動,大大的悸動。

終於更新到live
終於live到
小弟同新forum一樣 需要各位巴打支持鼓勵
多多留言正評
新forum新讀者支持您
真係好好睇 有番校園時的感覺
正呀巴打
就黎同步啦gay廉加油

多謝你巴打

比個機會你嗌多次
留左名先 遲啲睇
真係好好睇 有番校園時的感覺

你之前初戀個故

有冇可能繼續寫
貼新文好嘛
正啊!!!!
記得我嗎
Gay廉
我都即刻過左黎喇
又可以繼續追sad故
Gay 廉
以前係舊post做cd rom
但轉左過黎開post就一定要留名支持
我愛gay廉
留名 好好睇
今朝睇仲諗緊會唔會無機會追落去
好彩巴打過左黎炸
太好啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞