覺唔覺得自己有生之年會經歷一次打仗

325 回覆
466 Like 152 Dislike
其實班 loser 點解覺得洗牌佢就可以翻身?
冇人脈
冇資源
冇體力
冇技能
冇知識
冇遠見
冇顏值
冇經驗
樓下超巿冇野賣果陣佢地連三餐都搞唔掂
唔好講咩手持午餐肉有閪屌
世界大亂果陣
幫人含撚乞午餐肉就有份
佢地以為以色列係歐洲
仲有多一兩年嘅亞美尼亞同阿塞拜疆
再之前敘利亞
20年前伊拉克同阿富汗
仲未計東南亞緬甸啲撚屌嘅小規模內戰
關你香港人撚事咩
攞遮插人已經係極限
而家無可能了
因為黨指揮槍
兵權係一人身上
係中國內戰係無咩可能
如果冇人想打仗
咁應該就唔會有打仗
洋鬼子唔係淨得左膠😅😅😅😅😅
普通人唔想
唔代表當權者唔想
你on9啦,除非你係玩膠
單講"九段線",劃到越南幾乎冇晒領海,菲律賓都冇左一大截,最基本生存問題,開火好易
好多野,邊個係真帝國主義,唔難分
當然,如果你相信森林定律,咁呢個世界一定係處於永恆爭戰中,和平只係中場休息
葉公好龍
有冇玩war game
黃屎2019咪打過
唔講其他,講下我地香港,"國安法"完全就係為戰爭而設
依家想扮"國安委"無影,但事實上"國安委"係太上政府
加上緊急法,戒嚴條款,只要特首一句話警隊馬上變成戒嚴部隊
你話呢d唔係預戰爭我唔會信咯
咁所以其實係有人想打仗
無論中華民國定中共憲法都係九段線
容代中國係強國,點會同周邊小國公平分配海權
美國夠有境外領土「夏威夷」 ,一樣靠惡
連登仔亞洲得日韓泰中
嗯 你啱
所以咪預戰爭先係常態,和平只係half time
無得上連登
等睇打仗果陣班藍屍出黎話自己被種族滅絕
人海誤解啦 有咩人海係機關槍搞唔掂㗎啊本身係話老共三三制好似浪咁一浪接一浪嘅攻勢,好似係鬼佬錯誤解讀日本個邊關於韓戰書籍導致嘅。

同埋應該話係三三制穿插繞後游擊同埋戰鬥意志先令到中國可以係韓戰達到戰略目的:冷戰唔會喺中國邊境發生

不過呢啲特點其實都係靠當年紅軍多年游擊經驗+大家都一窮二白+中共有吹水鼓舞水鳩平民同軍人嘅能力底下先達到,而家屌唔好話高層,縣城級嘅官員都貪污到肥頭大耳搵鬼同你好似當年咁搏命咩同埋自從當年同越南打完之後就冇實戰過而家論經驗冇得同韓戰個陣比添科技比起當年韓戰期間同美軍嘅差距都少咗嘅 不過屌兩個打起身咪比其他強國執雞
中美應該都唔會咁戇鳩嘅,再加埋美國仲搞緊製造業回流 而家打起身淨係生產武器都有困難 多年產業空心化同全球化搞到軍工製造都退步曬
人廢冇嘢輸斷六親
幻想打仗洗牌有錢佬會仆街
自己可以不勞而獲大把女屌大把錢使
但打得仗連登垃圾一定係死得最慘最快
我覺得唔會再有世界大戰,而家大國之間好多商業利益來往,最重要係歐美根本好多華人移民咗,已經成為公民。假如係中國要同世界開打,每個國家都有100幾十萬唔可以遣返嘅公民,但係又同時效忠中國,根本係難以解決嘅社會問題。所以我覺得世界各國係唔會同中國開戰。
有冇source?邊個講?
攬炒精神
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞