覺唔覺得自己有生之年會經歷一次打仗

325 回覆
466 Like 152 Dislike
錯啦

大陸新一代先係廢物, 個個少爺, 公主
唔願做野, 情願係屋企躺平玩抖音
仲廢過香港人

你睇家陣大陸經濟咁差, 股市大跌, 失業率幾十個% , 都無人造反就見到
唔好FF咁多啦
我驚你到時會係俾人捉去做人牆
又咁講,其實個世界keep住都打緊仗,而東亞地區喺韓戰之後相對穩定,問題係中國會唔會或者幾時會發動戰爭
打飛機就有
偉大的人民解放軍只會軍演
如果真係打仗 你人都見唔到已經比人炸死左
沿海城市一定會係打擊目標嚟喎
咁就真係fallout劇情準備定汽水蓋啦普通人大難不死都變異
呢句我1999聽到2024
沿海無差別攻擊個陣,一早核彈反擊啦
打仗一定會
但大型戰爭或者世界大戰機會好低
雖然歷史話我知人類唔會吸取教訓
但現代同古代差太遠無得直接比較
打完二戰嗰種恐怖已經深深震撼人類
何況今時今日嘅武器比二戰時期更恐怖
所有人都知不惜一切嘅戰爭可以毀滅文明

同埋現代人好難想像古代人命有幾賤
點解可以幾十萬幾百萬人咁送上戰場
今時今日啲發達國家有太多野可以輸
反而更抗拒打仗
再加上時代及科技已經唔同晒
對付敵人愈黎愈多方法
大家都係求財
唔洗下下搵命搏

唔洗FF太多依家世界局勢點樣
太後生嘅人可能覺得周圍都係火頭
戰爭好似如箭在弦
事實上呢啲紛爭、對立真係好小兒科
過去嘅時代其實火藥味更重
xdd臨落/死之前應該會搞呆wan
應該會限電
水會有
食物有,$10斤菜加到$100斤
$38兩餸飯加到$380
香港人開始係郊野公園自己種菜同番薯
香港除左個港口有啲地利外,有咩戰略意義非打不可?
當緊個世界仲係冷戰韓戰時期咁
要仁川登陸戰?
仲要講緊係打佔領戰先要同你登陸
而家戰機作戰半徑都一千公里以上
唔係要佔你地方,同你登陸把撚
又講打核
美國都叫以色列唔好打伊朗核
打核就意味大家攬炒
你當全世界上面個班都係連登仔咁弱智?
真係打唔到我話事,諗太多都無乜意義

睇見班人FF打仗洗牌真係得啖笑,人生要幾可悲先要靠幻想嚟自high懶獨醒
仗周圍都會打
只係炮火中唔中你個區
其實今日世界火藥味邊有8,90年代咁重
同埋今日比起以前任何一個時代都更容易搵到比戰爭更有效嘅方法同敵國較量
同埋無差別打得香港+大陸沿海既係完全攬炒

大陸呢個工業第一大國,最完整產業鏈嘅地方唔核彈反擊,戰時狀態鬥生產導彈個量去炸對方首都+經濟重地邊個夠鬥

唔好聽得多連登反共+西傳媒支爆就真係覺得佢係流嘅先得,俄羅斯gdp得一個廣東省都夠同西方玩咁耐
有錢人一早已經為戰爭佈置財產、預備生存計劃
窮人得嗰少少錢,最多咪預備下走難船啲水腳費
不過窮人喺本地都撈唔掂,憑乜覺得去咗第二個國家做難民就會風生水起
留港抗戰又好,Sir this way 又好,都睇唔到有咩發圍,唔通你諗住開人肉檔?
打機咩
用戰機射爆晒啲軍事基地就投降唔洗打地面戰?
咁俄烏就唔洗打咁耐啦
清朝陸軍亞洲第一
之後有鴉片戰爭

北洋艦隊係亞洲第一
又有甲午戰爭
出入到香港會就有優勢 我連雅辰會會費都比唔起
仲以前咩
定真係以為連登仔咁講
老解只得摺被
今日就算美國打得贏中國
都要自損八百,唔會付咁大代價去打
打仗最大誘因係利益
以前就係地盤最緊要
而家利益係錢呀
同中國打不如同中國互相搵錢
大家齊齊un un腳發大達好過
你地係金融中心嘛
打仗梗係打資源啦
真係打射d 導彈就足以摧毀經濟
根本唔需要登陸
主要目的係損害經濟收入

核電廠唔會出事真係你d夢想家先講得出
真係出事你飲核水對住d家人
指天罵地悔不當初啊?

比如台灣打仗
台灣順手射導彈攻擊發電廠
大亞灣不幸出事
你點報復啊?核平自己將會佔領既土地啊?
歐洲對上一次打仗係塞爾維亞
好似冇今次咁大
咁佢又唔係話直接去烏克蘭 佢話去波蘭睇下咩環境先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞