[佔中十年] 依家諗返起,其實都幾不可思議

201 回覆
512 Like 32 Dislike
入黎就係睇呢張!
香港發生,潑嘢就算有, 都可能係好個別一兩個人做, 唔係有組織咁做

721 其實係兩件事, 首先上環戰場, 次要先係元朗
真正權力核心已經特登locate喺上環後街易, 當日係被事先張揚地圍堵
警察屯重兵都只係互有攻守(當然政府係有留手嘅, 有其他顧慮)
旗,徽,權力不斷被有目的羞辱( 唔係衝突間行過見到支旗扯落嚟踩/掉落海個隻)
真權力內部係重視呢樣大過一切

亦因此令其他區警力真空

元朗似係有部署, 有安排喺區內做嘢,但件事發展到衝入閘內,衝上月台,似乎out of expectations , 真權力內部 唔似會俾 唔算係直屬馬仔嘅村民 咁多嘢搞, 避免勢力坐大
警力問題都睇落 個邊係唔預計元朗會出事
由掉頭走, 落閘, 到趕到去嘅指揮對記者嘅對答, 都明顯係混亂& 懵然不知
721 又係勁不可思義,直頭拍戲先會出現嘅咁
我仲記得, 當年每次踏入夏愨道, 個人心境好舒服
唔同意你最後果段,唔太明你點解咁睇
7月11日十八鄉鄉事委員會就職典禮上,香港中聯辦新界工作部部長李薊貽出席鄉議局聚會時,發表言論:「愛國愛港的村民不要讓暴徒進入元朗搞事」,「進來就一定要趕他們走」。襲擊事件過後,7月23日,李薊貽在出席一場公開活動中被記者追問時一直微笑不語
721係俾佢哋偷到雞啫。唔係果時啲人意見不一,下個禮拜尾已經入左去屠村啦

睇返時序721之後個星期示威其中一個重點係攻村,不過隔咗一個禮拜,班狗都唔係傻,落重兵喺元朗,示威者攻唔撚入
我唔知有冇人記得!金鐘政總果次示威集

會!電視影住解放軍軍營突然冒煙起火!

果次又係鬼鬼地
728元朗遊行好似仲要係第一次唔獲批不反書嘅反修例遊行

唔批應該係怕人攻入南邊圍,不過最後都有好多人照遊行
打錯,係727遊行先啱,唔係728遊行
00後都好啲,到中學都仲有幾年用到示威、集會、出版自由
10後就用唔到嚕
果日好多人約埋一齊入元朗買野食野
行到要食TG

香港真係由治及興
比電影早咗五年
其實睇得出到612之後政府係想將件事降溫唔好再繼續滾大個雪球
先係615暫緩 之後621圍咗全日警總都冇清場
對比14年梁振英嗰陣半步不讓
林鄭月娥暫緩已經算讓咗半步
只係一切已經做得太遲
我相信如果係69之後暫緩 後續發展未必會咁大
係去到71立法會嗰晚政府先真正確立硬碰硬清場
未決定清唔清場之前
都係應該要做定準備 做好最壞打算既
當年衝夏愨道係因為添美道俾差佬圍封
出面班人想幫添美道開路
某程度上呢個決定直接瓦解埋後雨傘年代嘅公民運動
真心聰明
69之後撤回嘅話,就唔會有612同之後嘅事㖭
你不配做軍人
個晚一直晌太古廣場一帶,其實灣仔個邊都唔少人聚集
同埋清場下午見到金鐘廊地下巴士站停左好多消防車,有d懷疑有諗過用消防車水喉當水炮清場(當然後來冇發生,否則14年已經變暴力衝突)
上環有中聯辦,係人都知即係"中共香港市委",甚至緊要過政總
成件事同佔中無關
正確啲講係市民佔領咗幾條街先夠膽躝出嚟騎劫話啟動佔中,俾人屌到開花
之前有人求佢哋都唔理
比黃屍搞到而家咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞