[佔中十年] 依家諗返起,其實都幾不可思議

201 回覆
512 Like 32 Dislike
理論歸理論,14年同19年事態實際上都係自主發展,其實兩次都冇"大台",14年個次叫做係學聯佢地發動但其實係差佬行動激化
好似14年之後已經冇見過招顯聰嘅新聞 真係完全唔知去咗邊
但係陳健民好似話係有預過
可能佢諗嘢比較接地氣,冇戴耀廷咁多幻想
你都識得講係學民帶頭之後佔中三恥去執雞啦
當時件戴柒頭上台講完之後幾多人即刻解散唔撚同佢癲
搞到長毛喺條街跪低叫人唔好走
有埋真普選就更加興旺
因為原本都係照抄佔領華爾街
去坐吓就好
原來想屌你吹水

但見你四位數會員即刻信

一路都以為係流料
9. 冇諗過香港啲歌手、音樂人都幾快手,1、2日就已經作好同佔中、爭取民主有關嘅歌,仲要錄埋音,出埋一個幾好睇嘅MV (睇嚟佢哋有啲人應該通頂冇瞓,做好個作品)

呢個唔難諗到丫?
G峰冇啦啦破左局
呢十年連登射過幾多支核彈
point 1同2 係因為冇跟到原本飯民個plan
睇返先知其實新界北區淪陷咗好耐
係啲人後知後覺針吉到肉先話反乜反物
14年都叫做準備左2,3年, 19年其實得幾個月
係, 10年中開始要定期入上水做嘢, 嗰時已經領教過
半夜政總宣布完果下當場走左批人

糸翌日佔出馬路 + 狂射催淚彈 + 《六點鐘新聞》直播先全球聚焦
點解支那組織到香港咁廢 無左外部勢力點解經濟仲差左 祖國咁強大無理由廢過老美
2012 - 2014旣「本土」仲只糸
學聯號召
東北發展
鄉土保育

2014佔中emerge左一𠆤城市公共空間

畀大眾市民 了解 接觸 討論 何謂本土 / 香港價值

最重要糸將「本土」由

【文靑 / 憤青社運】範式轉移至【香港身分認同】

928占旺區 直頭唔止 泛民

糸連 學聯 學民 都意料之外

完全純由「人民意志」衍生旣佔領區
689先醒 等你慢慢磨 磨到攰就自動收皮
另外果個就包拗頸咪柒柒柒囉
約30名民主黨成員,包括身兼立法會議員的前主席何俊仁、現任主席劉慧卿及成員黃碧雲等,晚上在營地內模擬被警方抬走、攻擊,或遭示威者以言語挑釁,簡錫堦建議,參與佔中的市民要「罵不還口,打不還手」,對施暴者只以嚴厲眼神盯緊對方,令對方「驚咗」、質疑自己施暴的合法性及爭取輿論的同情。

參與者先分成兩組各扮演警察及抗爭人士,而抗爭人士再分為對警方的暴力作出反抗及完全不作反抗兩類,讓扮演警察的人感受到透過不反抗帶來的道德感召力量。

居然仲有相

可惜好多相中人已經坐緊監
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞