[佔中十年] 依家諗返起,其實都幾不可思議

201 回覆
512 Like 32 Dislike
19年開波嘅時候,其實好明顯政權同示威者雙方都極力唔想重複各自喺14年做過嘅嘢
721我反而記得係中聯辦被撥墨
點知突然間元朗就出咗事
同意,所以政權一開始已經用相對強嘅武力想壓制,另一方面抗爭者反省緊5年前嘅問題,不停改進...
有啲可惜,呢種香港行動政治演進(雙方)好似死咗咁。
如果港共對自己有啲信心,繼續咁樣拉扯落去對佢都有利。而家咁基本上香港嘅政治演進已經死咗。
咩道理咁舊登對你來講係咪真理之門
2014,香港政府係類似文明民主國家做法。
2019,香港政府個做法係..............................根據一国做法。
當時「和理非」主塲,689先可以慢慢磨,2019 唔得啦。
拿拿,香港人唔係憎佢地而要求佢地收皮,只係要求佢地跟番基本法去做遮。果啲訴求係基本法範圍內。
2019年,如果冇721,成個運動在7月尾可能已經漸漸收皮。
咪係囉,1997年到2014過左成廿年,中国人當家作主,由治入興,強政勵治(下刪1000字).... 中国香港人唔係生活得好幸福咩? 點會仲俾外國勢力有機可乘?

成日話外國勢力呢樣果樣果啲人,其實係咪曲線鬧緊中国香港政府無能搞到香港人心生外向?

如果話有外國勢力間諜,擁有最大影響力而子女又去哂歐美果啲人,係咪最可疑?
影相果時我諗至少一半人冇諗過會真係坐監,可能覺得頂多拘留幾日。
19年如果6月第一次大游行個日用陳方安生個陣報章寫的辦法,當日宣佈取銷立法(連民記都放晒水話唔係北京意思), 拉左" 暴動"都係得三四條友釋放佢地講明當日午夜前不再有任何行動不予追究,比一日時間全港人泠靜,之後只可以和平集會,其實早早已經散,去到個一刻重可以用到之前咁多次處理方法,但個日一聽到話堅持不撒回,就知冇得返轉頭
7月果時林鄭話「壽終正寢」,如果佢地一路丟淡唔再提,唔再刺激巿民,我相信慢慢就會淡。
其實係由2012反國教開始 第一次有咁大型集會仲要唔係政黨發起
開左個先例 圍政總變左最低消費
2014 就開左佔領馬路呢招
2016 就反抗警犬
之後先有2019完全體

最不可思議係由2012年開始大家會了解政治
我覺得中學有通識科直頭係後生仔助燃劑 令到每個人都更加關心新聞

Btw最後一句
大家小心唔好自爆
97前香港人唔覺得英國佬管治有咩問題,生活安好,所以政治冷感。

後來香港人明白原來政治同衣食住行息息相關,所以開始關心。
其實19年同14年算是學運,社運,我諗未來幾十年學術上有排討論(即係如果未來有日社會條件轉變左言論重新自由的話)
估未來有學者會定位14年係學運,19年先係社運。14年名義上係學生組織發起,雖然實際上都冇邊個有"大台"聲望或者有中央組織
中間戴耀廷信報一系列文章其實已經同14年無關,佢心目中的佔中就好似其他巴打講,係佔領華爾街港版,都係就咁和平示威最多咪比差佬抬走,可能要坐一兩個月,"左膠"定點,19年事態都係自然發展。
當時港人主流重係相信和平示威,就算自發加入大多數都係相信咁,個陣至真係類似西方國家做法,你唔去搶鋪頭基本由得你,隔一條街山東街行人專用區重晚晚大媽獻唱不知幾夜賓賓
立場明明本身仲畀人笑緊我恐懼我誤判我行山 係2019先水鬼升城隍
以前蘋果夠出哂名係人見人憎狗仔隊+嘩眾取寵作新聞啦。
加上次次圍政總都係阻止唔到表決 開始慢慢有人覺得要勇武抗爭 到村民唔係咁諗嗰日仲出現埋第一次衝擊垃會先例
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞