[佔中十年] 依家諗返起,其實都幾不可思議

201 回覆
512 Like 32 Dislike
1. 本身10月先搞嘅佔中,突然提早幾日宣佈即日搞,仲要係喺凌晨嘅時候先宣佈
明明示威者都可能已經趁嗰日係星期日約曬朋友、Book曬活動,但依然無阻幾萬人肯改Schedule去參加

2. 本身明明話佔領中環,但一晚可以衍生多三個佔領區,過多一兩、日再多一個 (但嗰個好快就被清場),會蔓延去中西區之外係完全冇諗過

3. 被佔領嘅路平時都車水馬龍,冇諗過啲路可以連續七十幾日都係零車、得返人

4.冇諗過啲佔領區會變埋村,仲要有廟、教堂起咗喺入面

5. 以往次次遊行,如果示威者自行開路嘅時候, 啲車同埋司機就會被困咗喺遊行隊伍入面, 要等啲人散嘅時候先至開得返走架車 (其實都幾慘,起碼等1、2個鐘),但佔中示威者就開咗畀車走曬先嘅先例

6. 香港主權移交之後,一直得泛民同埋建制兩大派别,冇諗過佔領期間會衍生第三大派 -- 本土派

7. 冇諗過第二日警察就開始陸續撤出佔領區,明明第一日仲囤積勁多人手死守政總一帶
警力後嚟少到示威者可以set埋成街帳篷,都冇被阻截

8. 冇諗過大家會喺職場上、社交媒體做政治辯論,因為政見仇視對方,以往次次政改,大家都唔會喺職場咁激辯法

9. 冇諗過香港啲歌手、音樂人都幾快手,1、2日就已經作好同佔中、爭取民主有關嘅歌,仲要錄埋音,出埋一個幾好睇嘅MV (睇嚟佢哋有啲人應該通頂冇瞓,做好個作品)

10. 冇諗過佔領後嘅呢十年,香港會變成依家咁不可思議
其實係,所以有個講法話因為佔中嘅不可思議挑動到G點黨神經,所以19年先無所不用其極打壓,驚不可思議無限廣大的可能性!
我覺得最挑動到佢哋嘅係19、20年,14年清場之後,都仲Keep啲幻想空間俾香港人

20年之後係0
有外部勢力組織梗係啦
講左咁多年 689 仲未公開到喎
點都好,國安法同23 條已經順利帶大家由治及興

呢點從近日恒指可見一斑
見到第一點
係咪又想改歷史
因為班飯民俾人拉晒囉如果佢地前一日冇俾咬到,邊個衝出馬路邊個就係鬼啦

最記得律師黨果條光頭婆夜晚係咁叫人走,又話冇網絡又話軍營係隔離要出解放軍番版64

結果陪左香港人訓一晚既唯一政治人物係熱狗黃洋達

唔好自爆呀
屌你啦你個祖國如果管得好人人都愛黨,你咩勢力都俾人打到收皮啦。
成個場啲人都憎你憎到上腦,有無咩外國細力咪一樣會反鳩你枱
明明佔中只係行為藝術,係撚咁推遲。點知見到之峰衝公民廣場,先至會焗住開波,窮人生仔正仆街。

講到好似有哂部署咁
本土派唔係佔中先衍生
2012有光復上水 2013有招顯聰走入軍營 2014雨革之前幾個月先有反新東撥款 點會係雨革先爆出嚟
嗰陣佔中三子開咗好多次會傾點部署,係咩街開始、被捕嘅時候要點做……

不過主場由中環變咗做添馬之後,之前傾嘅嘢已經完全用唔著
果個扮俾水炮車射,水上樂園咁嘅嘢原來部署黎?哇屌我係中聯辦我真係會笑撚到脫肛
的確係早咗㗎喎
本身係話十月國慶搞
但係學民思潮衝咗入公民廣場
之後啲人話要聲援佢哋嘅話,就應該提早佔中

有條好經典嘅片,有個女仔喊住、嬲住叫佔中三子提早宣佈佔中,不過始終件事都過咗十年,好多人都唔記得咗

提早佔中嘅報道,可以睇返呢條片:
https://youtu.be/D5IQEe49hsY?si=dvN6nDqPoKFm0g90
光頭嗰個係講緊陳淑莊?
其實14年嗰陣,香港未買水砲車
最主要係支那共產黨搞左個習近平出嚟,

佢一有權力就會諗方法整死香港,

就好似新疆集中營、西藏宗教勞教所,

如果俾佢又用一國兩制佔領到台灣, 共產黨就會好似8964咁屠殺台灣人

果陣仲係醫院做,的確係收到指示要準備接收大量傷者
係喎,差啲唔記得咗嗰啲驅蝗行動

其實依家諗返,當年招顯聰真係好勇
唔計佢嘅話,好似真係冇人夠膽真係走入軍營示威,14、19、20年都完全冇

唔知佢依家喺本地定外國,只求佢安好
屌我搵返篇新聞。即係扮俾無水炮車嘅狗用水炮車射。
咁中聯辦唔止脫肛咁簡單喇

不過其實睇返果時都幾好。on9對on9起碼無人重傷無人死。
個個都行為藝術之後錢照袋,一個面一個底咁賣港。Good old days.
其實就算唔開槍,單係用催淚彈已經搞到好多人受傷
雖然冇相,但睇字都覺得搞笑
有相仲撚好笑。
我記得果時睇過,射到訓街卿成隻龜咁。仲開心過青龍水上樂園。
其實現實中的佔中已經唔係佢地設想
最早期戴耀廷信報寫時已經有追,佢地當時個種設想其實係連登仔所謂的"左膠版",個個坐晌馬路,由得警察逐抬走,好多歐美國家示威都係咁,甚至"排練"埋披抬走後的情景,係"感動"社會同政府,唔係後來因為差佬射催淚彈引起反彈個種情況,後者佢地一直冇預料過,亦真係唔係"三子"計劃,後來事態其實已經同佢地無關
14年爆個日剛好就係晌金鐘,去接條女中大進修部放學因為個日氣氛已經好緊張,晌統一中心商場裡面冇實際見到情況但相信係TG發射個刻全場驚叫裡面都聽到,係估唔到五年後會再重覆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞