[佔中十年] 依家諗返起,其實都幾不可思議

201 回覆
512 Like 32 Dislike
佔中三恥由頭到尾都唔係諗住搞到咁
被迫㗎咋
彌補港英 / 大學年代未玩過水會旣遺憾

呢個po令我諗起2019
有幾不可思議
一出禁制令個個死死地氣走
係呢堆喇屌佢老母
當日有朋友晌旺角返工大廈望落來,係睇住慢慢有人行出彌敦道亞皆老街兩字路口坐低,最初幾丁友,慢慢有人加入,半日後就塞晒
旺角其實已經預示左5年後721事件
又係成堆暴力藍絲黎踩場
"暴力藍絲"早早有,雖然個陣個名叫維園阿伯
重有冇人記得當重有行人專用區,法輪功攤位被人踩場,有位老師出頭,過後工都冇埋
14同19年其實都係無大台
14年名義上有學聯,學民,但其實咁多日都係自然發展,唔係全部人聽學聯同學民話
果兩三年所謂準備就算L數啦。
反而雨革個教訓令2019一開波第一下就係提防左膠。邊個仲想交叉手勢即刻俾人收皮,2019先可以玩咁耐。
有啲唔同。2019果時個個禮拜精彩。無得慢慢磨
訓街卿仲健在。早兩日先又為民主發聲
金鐘學聯地頭
佢地去到旺角俾人屌到仆街
啱。但係2014係佔領者俾人打到仆街+唔準還手+保護施暴者走唔係輸民意。
2019係邊個賤種夠膽郁手,下一秒已經喺地下訓著左滿面紅光。畫面靚左好多。

721係俾佢哋偷到雞啫。唔係果時啲人意見不一,下個禮拜尾已經入左去屠村啦
吹到雞先難,14一19年既遊行好小人,小貓 3 4 隻
咪9up
D人聚係金鐘係因為雙學罷課同集會,市民不嬲當佔中笑話睇,係雙學集會人數真係太多,佔中個班友先無啦啦話提早佔中
預演水炮顏射
「佔領中環」行動昨午於金鐘添馬公園舉行首個「非暴力抗爭特訓」,大會原本聲稱有近200人報名,但最終僅得約80人出席,換言之有超過一半人「甩底」。

該個所謂的「非暴力抗爭特訓」,內容包括:模擬警方清場行動、分組討論等。據傳媒報道,現場的參與者紀律只屬一般,部分人似是抱著遊戲心態,玩過不亦樂乎。

「佔中」發起人戴耀廷則承認,是次參與人數不及預期,但認為只是與天氣有關,日後會再舉行同類訓練,並加進更多場景訓練。他又稱,計劃邀請台灣「佔立」事件中的學生領袖林飛帆來港分享經驗。
 大公報A3

集訓主要教授和演練4種場景,分別是被警察拉時,要手肩勾手肩組成人鏈;被水炮噴射時低下頭,用背向着水炮;有救護車時,要盡快讓人道路;列成方陣,與警察正面衝擊。不過,參與者演練時卻十分兒戲,不認真,不時拿着假警棍來互打,嘻嘻哈哈,像小孩子玩遊戲。

嘻哈喧嘩如大學迎新

演練之後,80人分成10組各自討論,當中不少人都提出同一個問題,「我們又沒有受過專業訓練,到時如果真的和警察衝突起上來,我們肯定打不過的,我真的怕會弄傷自己。」

之後,受訓學員被指示去匯豐銀行集合,期間各自要去到不同地點拍一張照,有的去了長江中心,有的去了高等法院,[url]如同大學生迎新營所玩的野外定向遊戲,與佔中集訓毫無關係。[/url]
支共算唔算
同埋佔領區去到咁遠係因為d狗係演藝個邊掟催淚彈,d人就沿住馬路行 行行下就去左老銅

旺角個d就因為圍魏救趙
689自己都收外國佬錢啦
佢阿頂張漢賢係共諜,如果佢唔係,做過咁7既事(比共產黨老點)都無面再出返黎
仲有帶「樽」鹽行山爭普選
仲有立場新聞前新 主場新聞 因為我恐懼我誤判而收檔,而誕生一堆 墳場新聞 豬場新聞 X場新聞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞