[佔中十年] 依家諗返起,其實都幾不可思議

201 回覆
512 Like 32 Dislike
敵唔過槍彈棍棒同刀
賞花杏仁露
禁左之後就冇聽過舖頭播了
你呢句經典到變埋做歌詞

https://youtu.be/e3ctzMkwOBI?si=O-GU_oXxkhoP7AeF
香港人個執行力其實係勁到CLS

佢哋嗰陣仲係中學生,入世未深、太過天真
香港名物deadline fighter
村長
邊個估到旺角綠營對之後嘅本土派興起咁關鍵
但其實魚蛋得嗰兩日,件事嘅餘波唔係話真係好大
魚蛋好大一個作用係做咗一個表徵出嚟。
繼雨傘後直至2019,嗰種「泛本土-自決-獨立光譜」嘅思想用行動表示咗出嚟,背後嘅精髓係「有咩想要爭取,就要落手落腳做嘢去爭取,而唔係好似以前咁做一堆形式化嘅政治戲碼行為藝術」。
魚蛋trial run咗一次,廣泛報導,帶入輿論,再返回討論/辯論/罵戰階段去改善,後去到2019就再implement多一次。
雖然交叉手係戇鳩 但都唔係呢個問題 問題在於騎劫 天真同騎劫完全冇關係 嗰次明明唔係學民發起 結果就無啦啦畀學民騎劫咗
同埋類似例子真係屢見不鮮 又或者例如「村民唔係咁諗」呢啲咁 以前本土派咁憎班犯民阻膠真係唔係冇原因
魚蛋只係有人想令件事持續升溫
所以19咪要提倡各自爬山
所以我都有講係以前
但仲有四大訴求
真普選仲係未有
依家真係唔好諗咁多了
果晚長毛無啦啦同佢啲嘍囉抬住副紙棺材出嚟,話要同李旺陽平反。
成條街啲人

之後有個女仔屌鳩佢話今次運動係公民抗命,同佢啲大中華膠無關。
條友口窒窒咁屌返轉頭話“而而家我。。我無支持佔領咩?”
聞者骨痺,聽者尷尬。
魚蛋某程度上比兩邊都預演左好多野

例如差佬知道示威行動力可以好快好強,果晚起因只係無關痛癢既小販爭執做野但示威者既行動快到警察全晚都挨打反應唔切

之後既選舉比政府知道支持呢類行動既市民係有非常可觀既數量

而示威者亦大致了解差佬係面對呢種行動時既戰術(防暴防守 速龍進攻捉人 後續就利用大數據捉番左屋企既示威者)
如果有日環境重新言論資訊自由,由魚蛋到14年佔中相信會有幾多政治學者會研究
外國其實一直有學者研究
香港都一直有,只係2021年之後唔可以再公開,變咗地下化
除咗721中聯辦, 1949年以嚟有冇試過中國/中央政府駐香港機關嘅國徽比人潑墨?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞