港漂質疑香港職場慣用Email好落後 親身體驗後反列4項優點:好先進!

229 回覆
22 Like 245 Dislike
係 loop 返成千個信息先搵到一個有關既信息。
所以WhatsApp 放工就關機
朋友social用色勞
team 係 brainstorm, 問意見,初步分配工序等等,email係作總結同最後確認。
驚自己孭鑊姐
本地同事最興叫你pls confirm
其實比緊個坑你踩
所以我最怕同呢D email人合作
我忙緊,但要放低手上嘅工作去聽你個call再幫你 因為你唔等得 所以就要解決咗你嘅問題先?
呢類人好多,自己chur 就要人人陪佢一齊chur, 我遇到呢的人一定專登比佢等下,要等佢血壓回落先好覆呢的人,否則玩死自己。
等等下就會學識唔好咁自我中心。
大公司例如Microsoft做完單Case之後都一定要Send email做總結
企業微信和釘釘至少有資訊安全保障

睇黎你連咩叫"資訊安全"都唔係太了解
用公司郵箱就算給駭客駭了,公司只會怪責IT的同事」。
做過support, 同印度support team交過手
佢地真係去到第二個email已經話要開teams call
但每次開teams call淨係問D響email都問到既問題, 但又唔係即時答到, 要"下一個call再答你"

試左幾次, 有一次心血來潮, 同佢地講"你可以開teams call, 我會開recording for 紀錄purpose"
即時所有人鳥獸散話用email follow就得

email落唔落後先唔講, 用IM其實我亦唔覺得係咩問題
但用一D可以留record既媒介係基本

下下要開會/錄音0個D人
一係就未經歷過世途險惡未俾人跣過
一係就根本係立心跣人既仆街
black and white 啦
你都唔係會係群到9up當做左傢啦
交貨點都要正正經經Email通知
唔係aduit果陣都唔知點搞
有D野唔落得email, 唔可以black and white
唯有打電話
Cc
直頭cap 埋screen,廢事拗
要喺幾千幾萬個we7 whatsapp msg度搵返啲公事,真係岸久先會
吹大d...
大陸d 大企業都係email
只係對外佢地唔鐘意用email 傾

出得email 即係已經傾好晒 寫summary
因為佢地發外郵係好煩好慢。。。
用微信點樣長篇大論呀?有時啲溝通內容好複雜
迫 IT 做都好難做得好,搵出面好過
有d外國大公司teams slack兩邊用
teams用嚟開會
開完會就響slack chat channel打返wrap-up

然後有d人有slack acc但唔會用slack
勁混亂
Email有sent file存底證明對方收咗無得抵賴話『冇收到完全唔知』
同whatsapp冇分別,可以隨時delete話冇收過 真係口同鼻拗

支那人成日攪事攪非,無料扮曬四條
用We7 點CC畀人
到#67先有人講 slack 以為香港人真係咁落後
唔 Teams call,係Teams chat
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞