港漂質疑香港職場慣用Email好落後 親身體驗後反列4項優點:好先進!

229 回覆
22 Like 245 Dislike
As per my last Email
咪咪摸摸
唔係咁用的
email 係send 出去嗰個人先揹咗責任
收嗰個係可以話唔同意但未得閒覆你
所以mutual agreement 一定要有來有往

你咁寫佢唔覆你 之後話無講過或者你誤會
你唔夠口大的話事後係吹佢唔漲仲會瀨嘢

你要叫佢即日覆返你confirm 個schedule
唔覆就escalate
咁睇對手 track record 啦
好大仇口咩
我啲同事一般都好幫得手
人哋親身體驗後反列優點喎 你連標題都無睇曬?
佢咪讀u都係用中文讀
就算讀到碩士/博士份論文都係用中文寫
你想佢英文好得去邊
比較想知大陸用咩溝通
Ms team chat 都唔可以當真,一定要跟個email 先穩陣
email郵箱容易被黑客攻擊和釋放釣魚鏈接,企業微信和釘釘至少有信息安全保障,還有就是遊戲開發這個領域基本都是靠即時溝通軟件,用email會導致遊戲開發效率極其低下,but anyway連登仔肯定都是email的信徒,說來也是無用。
Email 係留返啲記錄black and white用,
費事口同鼻拗
關你撚事
幫手就唔好留email 啦
玩死人
試過開會比人屌我地唔裝野
我話裝修未做support 比我地裝唔到,封email (連 installation detail) 個半月前出咗, 仲有cc 比裝修個pm
裝修個pm 呆撚咗
下次開會裝修個engine 已經炒撚咗

冇封email, 我真係死撚咗
香港好落後架
支那漂返支那感受你地祖國嘅先進啦
寫俾兩邊大佬知啲馬仔有嘢做緊
幫佢寫埋喎
Email 可以 loop 同一個 subject 傾落去 , messaging 程式做唔到
要畀 task 同事 / 下屬跟 , 只要 forward 封水蛇春咁長既 email , 叫佢自己睇返嗰十幾廿人傾左啲咩
㩒個 Forward 掣 , 打三粒字母 "FYA" 就搞掂都唔知幾爽
因為大陸仔慣咗收工都要覆message
香港人最緊要自保
人同人之間冇信任可言
屌,冇咪自己print出嚟keep filing囉
以前公司有個阿姐真係咁
開親會就帶埋成疊email
一有唔對路就摷返相關對話撻出嚟話對家邊年邊月邊日black and white講過/應承過唔係點點點
同腦細hr傾完野,應該要send返個recap
佢哋反口都有紀錄
真,香港人係信唔過,好撚狡猾
係冇信任可言既地方反工唯有係咁
對付呢啲撚樣一定要即刻補返email sum up返個call講咗啲咩
如果唔係到出事嗰陣肯定周圍射
支那連最基本既合約精神都無,仲理鳩你black and white成班生番想點就點亂鳩咁黎
有啲撚樣係鐘意咁玩
乜都鐘意口講口賠然後有咩爆鑊就話你/佢有/冇講過
所以遇著呢啲人可以同有需要的話我都會事後補返個email
話as per our conversation乜乜柒柒send 返俾佢
black and white重覆返大家agree過嘅嘢留個底
有乜事老細問起都有得卸返過對家
同費事之後又有人講完啲嘢唔認數
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞