港漂質疑香港職場慣用Email好落後 親身體驗後反列4項優點:好先進!

229 回覆
22 Like 245 Dislike
佢哋興開group
一件事開一堆 內部一個 外部一個 客一個 supplier一個咁
一人一句幾百句,都唔知邊個講野先係真,而且user名又唔知係邊個打邊個
一睇就知唔係城市人
支那味好撚重

另外佢地真係冇Audit呢個概念
屌你用微信溝通
笑死
同d港資垃圾公司用whatsapp一樣
Email幾好丫
一個Thread有晒成個Story
佢地就係慣左D 野唔好講得咁清楚,比人捉住一句句問,佢邊有得發揮中國人既創意
基本上大部份國家/地區法律或慣例上,Email 可視作正式文件,有法律效力。

而且email 一般內容都會精簡,mark重點,唔係用黎傾閑偈

所以如果公司內部或公司之間出左咩事,e.g.商業糾紛etc. 上法庭攤哂啲email出嚟就知咩

班支不嬲做野冇乜思想理念,應該貪方便既地方就唔方便整一堆程序,唔應該貪方便既地方就skip哂,完全唔諗背後理念
...下班前或假期前收到的電郵,也可以在上班之後才回覆...

錯誤態度
應該下班照覆 假期照覆
才是正確態度
佢肯定偷偷地成日用8達通
一般用企業微信 飛書
香港好多pk 公司鍾意WhatsApp 開群組,然後落班後係群組度騷擾你
A nil reply by tomorrow 1800 shall be considered as your acceptance of above arrangement
佢地好鐘意開群組。
之後1個 project 十幾廿個 group。
storage 價錢已經好撚平
Email入面收件人/ CC咁多條友

急起上黎,等你地班仆街 慢慢睇慢慢覆,咁我咪要等餐死?

寧願煩到你地,都要先解決我依加既問題,咁咪直接teams囉

利申:MS teams撚,極不喜歡email for internal private chat
腥港果然落後。咁多人為左black&white 保護自己,不斷email

都唔係真心想趕工完成個project

外國 美國都係MS Teams/ Slack 去傾公事
腥港就email
佢地以為咁樣大家全世界知係最好, 但咁樣完全冇效率同準確性
到時有咩事要拗, 揾翻又煩.
「用公司郵箱就算給駭客駭了,公司只會怪責IT的同事」

又係IT狗嘅錯, 乜都入晒IT狗數, 屌你老母
用meesager 要搵番舊record煩過閪
唔明點解班傻佬要用
條大陸鳩係唔撚係傻㗎?定所有大陸燦都係咁戇鳩?
當你每次要俾上上下下俾十幾人睇,個十幾人下下用whatapps,微訊回覆睇下煩唔撚煩
窮到email永久 storage 都無嘅公司我建議你快d轉工
漂你老母
啱飲漂白水
這些東西你騙騙自己和老闆就行了,郵箱的安全性有什麼必要去討論,對於專業的國際黑客來說這都是幼兒園科技早日使用企業微信或釘釘才是王道,當然如果是怕被軟件開發商偷信息就自研一個溝通軟件。
用微信直接入 server
根本唔洗 hack
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞