港漂質疑香港職場慣用Email好落後 親身體驗後反列4項優點:好先進!

229 回覆
22 Like 245 Dislike

職場文化一向深奧又複雜,每個地方都會有不同的習慣和工作方式,的確需要花時間適應和調整自己。早前,一位港漂男就在社交平台上發文,直指自己來港工作後,驚訝地發現香港職場慣用E-mail溝通,令他不禁認為用電郵會令工作效率低下。不過,自他適應這種工作模式後,就反列4項優點,引來大批網民熱烈討論。

港漂驚訝香港職場慣用Email 直斥工作效率低

早前,一位港漂男在社交平台上發文,直指自己初來香港工作時,對「香港人喜歡在工作中發郵件」一事感到極度不解。他表示自己對電郵的印象是「收驗證碼的,效率很低,比較墨跡」,因此內地職場一般都是使用微信等通訊軟件溝通,更形容這種香港職場文化為「香港人落後的藝術」。

親身體驗後反列4項優點

雖然事主初來報到時,認為香港人用Email辦公十分老土,但在他工作一段時間後,方發現原來Email都有其好處。他坦白表示「剛開始覺得落後,後來發現是真先進」,只因「第一,使用電郵溝通可以慢點回覆」、「第二,下班前或假期前收到的電郵,也可以在上班之後才回覆」,又指使用電郵可以避免無謂爭執,「第三,電郵時間清清楚楚,幾點幾分都有」,而且電郵比較正式和不會特別打擾對方。

網民質疑:少年你太年輕了

眼見事主在親身體驗後有全新的體會,大批網民湧入留言討論,有香港網民驚訝內地打工仔沒有用電郵的習慣,「香港小公司人少是會用WhatsApp,但有點規模都是用電子郵件」、「通訊軟件只是輔助吧」,更有港人直斥「唔好將你以前做開的劣質文化帶嚟香港」。惟亦有網民表示「少年你太年輕了」,只因「WhatsApp和微信都是第三方的軟件」,假設泄露的話「你也脫不了關係」,而「用公司郵箱就算給駭客駭了,公司只會怪責IT的同事」。
Blur咗都知佢個樣好落後
Email 最好係冇得delete

所有嘢清清楚楚,做好自己本分就得

第時幾耐之後都好有咩拗撬,search 返email記錄可以保障自己,唔會比上司大石砸死蟹,有咩大野管理層一睇返就知邊個責任
咩叫好墨跡?咩啫?
唉~~~~~~~~~~
人類文明就係咁完結
我真係至憎啲人有啲咩事就打個teams call/video call過嚟
簡簡單單用Email/MI傾唔得咩
仲要係啲傾兩句一兩分鐘就傾完嘅野
屌我公司啲inbox淨係keep 30日要令我開個File先可以keep年半
吊你老母
咁唔滿意死返上去啦
唔好咁多聲氣又要落黎又要想改造別人
你未見過啲撚樣
一句半句返工嘢分開幾次語音

每個講足成分鐘
然後好似公開試listening咁take notes
DLLM長到咁打電話補返個e-mail啦

仆街
大陸人好興we7傾唔知b&w重要性,佢地好鐘意team打嚟,係因為佢地英文真係好撚垃圾,英中中學生都好過班所謂讀過U嘅大陸大學生
都痴9線...第一日做人咁...
咩垃圾公司 backup啲email都無錢
好無謂
全世界都用email 溝通
佢地識條鐵咩
至憎打電話撚
Email 有黑+白證據…有乜事都有根有據。公司對公司就一定係有用。
其實係咪唔會有人睇內文
唔好咁講,公司規模係幾大係唔知點解咁反智
柒咕碌牆国人
可以睇得出佢由地獄18層跳去17層嘅興奮

正常公司用IM 都係唔需要即覆
收工唔駛睇

喺啲濕鳩公司
放假都要覆email
同工具無關
內文佢果3項優點 根本唔係email真正優點
講黎講去都只係遲覆機,we7 whatsapp一樣可以遲覆

email好還好,但佢講唔出
成日比人 can we have a short call?
以為有啲咩緊要野 打嚟問一題yes/no
你根本唔撚識
Email重點唔係要嚟溝通
係要嚟留Black and white
全世界都係計email係official e-document
其他通訊軟件都係9up only
As we've talked, we agreed you will deliver the required by the end of this week and we will be able to serve our customers accordingly. Thanks a lot.

CC list 先係重點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞