港漂質疑香港職場慣用Email好落後 親身體驗後反列4項優點:好先進!

229 回覆
22 Like 245 Dislike
飛書 = 飛鴿傳書?
呢啲撚屌真係文盲嚟,仆街打字啦!
打字係用你時間,聽語音係用我時間呀!
賤啲咁寫:畀個deadline,如果到嗰日都冇comment 就當冇異議
有時啲嘢目標唔一定係做到,有 movement 就得,郁到某個位,腦細要出手
我已經鬧鳩個印度同事,成日想teams call,我覆佢想問就打字問。
佢竟然問我個email寫嘅即係要做乜,我覆佢Listed in email,差在未加粗口去叫佢睇字啦仆街。結果佢到teams開會重覆兩次後,比人問都仲要答錯,呢個世界對智障其實幾包容。
必須啦,email就係咁用。
睇下乜嘢公司,如果管理層連black and white都唔重視,早走早著。
返工你做每樣嘢都係商業活動,最好多black and white保障自己。
保咩障呀
要搵位入你,容乜易
呢啲咪醒目囉
email易search過通訊軟件先係最大優點
打個keyword就可以搵返以前既email
用通訊軟件果d真係要逐行睇返之前幾時講過先煩
中国 非洲 印度 越南

呢班友清一色中意用messenger 追野
On9

一係煩9 同步send完email 就喺 messenger 秒 send 番一樣內容

messenger 啲message 好難track,email 先易organize。

外國人用 teams 都係 for 簡單內部溝通,要正式嘅就email,可以cc 畀人,咁就清楚
Email 重點係bcc 食花生
笑左,啲支那人用開飛機杯反而覺得做愛冇feel一樣
美國 tech 少用 email
internal 多數用 slack 或其他 IM
email 真係落後
Paper trail咁上下意思掛
咁有咩好處
諗起以前有個同事比死貓我食
話無收過相關電郵,爆完佢仲好意思講自己del咗
大佬你del姐我仲有係到
Black and white record都係email好
叫佢正式出email 先郁手做野
下下都自己補, 咪做到仆街?
不過真係有19 公司係用outlook express
依個堅係垃圾
大部份論點其實直時通訊軟件一樣做到
Email就真係正式啲
同埋即時通訊軟件發送方有得兩邊都刪,電郵就只刪到自己

不過Email弊病係好難自己擋 spam ,用 Google Mail 之類就人哋幫你擋,你自己 set 個私家 mail server 就有排 maintain
香港係email + slack / teams
Whatsapp 都太侵入性,都有好多公司會用既

乜都用Wechat就太痴線,私人同工作混淆不清
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞