港漂質疑香港職場慣用Email好落後 親身體驗後反列4項優點:好先進!

229 回覆
22 Like 245 Dislike
重要嘢都係用e-mail㗎
唔覺得用EMAIL好
支種原汁原味
做乜鳩
你係咪唔識分Email Security同Network Security?

Phishing同Malware Attachment呢啲只要End user唔提供資料或者唔開個Attachement就冇事
你有Email Gateway/Security識別到就已經可以事先Quaratine

你話Hacker Attack係佢要攻入個Mail Server
呢個就係Network Security既範疇

但依家大部分公司都慢慢轉用M365 Exchange Online
你講既問題遲早都唔係咩問題
一定要通訊軟件同Email二揀一咩

的確用MS team做野係好方便

但Status Update同Handover都係用Email最好
WhatsApp telegram 個搜尋功能極殘廢
一見支那狗,即刻屌佢走
佢兩個reply 都係推企業微信同釘釘
用we柒唔覺意打咗D敏感詞俾支共bam account跟住乜都無晒就好笑
係咪支畜最中意反口先唔用可以留低b&w既軟件
希望所有日本av都可以好似佢咁薄格而家嗰啲越打越大面積同厚都唔知睇緊啲乜
佢個樣同張志剛一樣好撚嚴峻
用電郵光明正大。大家睇到,用app就有佢啱無你啱,我上司就係咁,咁想人用電郵。
又一個蠻族人進軍香港
用電郵光明正大。大家睇到,用app就有佢啱無你啱,我上司就係咁,咁唔想人用電郵。
有啲公司唔認email,只認內部系統。無入機一律當唔知

email只係攞夾野,夾好再入機先當收到

利申:奶過野
code 佬就緊係唔同啦,公司班大陸IT成日都想個個用chat,唔係寫code就
平時Office一定係email black and white, 有法律效力,正正經經寫email, 清晰表述,對外對內有曬證明。
絕對係,寫完報告完就有紀錄。邊個做個的咩。HR 有咩問埋黎就show email.
instant 果的chat唔係唔用,不過到咁上下最後點都要有個email recap "per our chat" 咁 總結跟進。唔係對方真係會漏曬的野。
tech 野點同。code 佬 同 IT tech team 緊係唔用咁多email 啦。
organization 裡面 clerical 同 admin 唔用死得。
呢的係公司IT做架啦,唔係出糧做咩
係咩都檯底交易咁,任對方講。
email呢D公司內部神早要廢除
問少少野又要dear來dear去, 哂時間
宜家有D公司轉哂im 又可以攞來即時開會同call到人
試過兩個部門其中兩條友係度用emai隔空互屌
D email係隔幾十秒收到
入面cc堆人係度食花生
係,張email cc 比左邊個係反映 件事既級別。cc 得越高層即係叫你要越快手處理,咪當睇唔到
正解
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞