港漂質疑香港職場慣用Email好落後 親身體驗後反列4項優點:好先進!

229 回覆
22 Like 245 Dislike
Call完都要補封email寫返啲結論落去
所以公司成日話我份工可以outsource 去印度
be my guest
語音撚最仆街

(司機同老人家除外)
大陸人好鍾意voice message
根本voice message係浪費時間
錄果個錄1分鐘,有時可能仲要重錄,聽果個又用1分鐘,即係前後用2分鐘先聽到傳達到1個1分鐘既內容
仲要下次想了解番個內容,又要再聽

不過大陸人唔識字

on9
井底之蛙就係呢啲
你出封email 先做
好認同
有次俾人屈鳩我無send過email俾佢
我搵IT check返back end
發現佢已經開咗封email兼delet咗
我攞個record出嚟同佢對質
結果佢口啞啞
開會傾野就真係電話直接當面傾會好d, 但講合約條款, 分工細節.....etc 就真係電郵清清楚楚講好好多
特別係對住班大陸人, 同佢地解釋咗好多次, 我所有order要跟電郵內面最後通知點做, 而唔係求奇係wechat入面講兩句就算, 同佢地解釋每個人每日手機咁多msg, 好易會睇漏
但永遠個個唔撚聽一咪用wechat(仲要話夠快), 到出事做少咗野走黎求我幫佢解話/補鑊.....屌足n咁多次都仲係咁
在社交平台上發文

作文狗
唔想留底
可以加簽名檔
恐怖圖唔該加密啦
你條精神病人成日講完唔認、自打嘴巴仲狡猾,
開口開埋「又係男人」,人哋講完「又係女人」又話人轉移到性別度;

人哋舉其他例子盲屈人離題,自己走去講同個POST無關嘅嘢就唔認離題。

不過你狡猾得嚟係柒畀全世界睇
中文都可以語障㗎佢哋結果又要打返過去問,都cls嘅
微信 on call 247
一陣跌撚咗個電話就
係咪你太低職位

未試過高層互推,或者兩個部門爭拗

Email black-and-white 邊個先係冇跟邊個冇回覆引起錯漏一清二楚
同你講啲鬼佬先最跳,平時就好friend出事就賴落你度,同鬼佬做嘢先最緊要email留Record
話冇用嗰啲,本身應該做開細公司大陸化咗
香港人咁信得過,點會咁做
地區級畜生可以點
最撚憎 d 支那公司要用 WeChat 係都唔撚用 email
韭菜內倦鬥勤力
不能同意更多office politics 呢班先係始祖
佢件精神病人為踩而踩,為拗而拗,唔會同你認真討論架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞