資本主義本質是懲罰窮人

220 回覆
311 Like 43 Dislike
你認真?
啲領導唔係過得好?飲飽食醉任屌女。壓鳩你啲人又無後果。
現代既共產其實就係重稅同多福利 日本同德國都行緊
咁最主要係得一個過得特別好
其他奴才都係睇佢頭啫
神父牧師都享受緊優越生活
人口非常少都可以fail.
大學team project 都有freeloader啦。
咪姐係連登仔最撚憎嘅左膠囉 成班人忽忽地
連登仔理想國係唔洗做嘢+每人72個處女
咁都講得出
不如你自己讀多啲書先
社會本質就係物競天擇,要進步就要不斷淘汰舊產物,只係自工業革命開始個進步過程加速咗,依家仲有AI再加速,咁好定唔好都係睇你係咪得益嘅啫,你有得益自然好。好似全球化咁,新興市場得益咪好,本身喺發達國家做緊低技術工人咪唔好。

自己會唔會被淘汰就睇你願唔願意學習,唔願意就自然跟唔上時代,變成坐公園嘅阿伯,唔識用smartphone,唔會死嘅,但會被市場淘汰,被後生睇唔起囉,你自己都會睇唔起啲唔識用電腦嘅人啦
任何制度只要係金字塔頂層就冇問題了
唔係做比人天擇果個當然咁講
唔識用smartphone呢啲都還好 唔會死
只係名義上嘅淘汰
本身出生貧窮 冇資源去向上流嘅人呢?
睇電視咁多年都唔少啦啲非洲小朋友
果啲人係咪就係扺死呢?

姐係我依家叫做有得食有得住當然ok㗎
但係個世界其實有無數唔ok嘅人
而點解你或者我唔係好似佢哋咁
唔係睇你願唔願意 努唔努力
只不過係運氣問題

姐係其實全世界係講緊一樣野
就係我就算食唔晒100個人嘅嘢食都要爭到盡
唔理你100個人有冇飯食
如果你唔一齊做爭果個 你就會冇飯食
你要食飯就要一齊爭
咁你就有份令果100個人冇飯食
諗到呢個位 我冇辦法用”物競天擇”來帶過
咁嘅世界同地獄有咩分別
你放喺依家睇就係,但其實世界係好慢咁變好緊,你諗下人類社會短短一百年,少咗幾多饑荒同瘟疫,人類生活水平係提高咗極多,就算係最窮困嘅非洲,佢地生活水平都高咗勁多,有疫苗又有聯合國/紅十字會,你想象下一百年前佢地就算感冒,都只可以等死

如果你宏觀地睇,依一百年世界係變咗勁多,起碼等地唔洗只可以做農夫為地主賣命,你可以炒美股、接freelance、嘆冷氣、飲可樂、聽演唱會,依啲嘢100年前嘅人係直情想象唔到會發生

你依家嘅悲傷其實只係因為「變好」嘅速度唔係你理想速度啫,但實際上係變好緊,所以我唔覺得係地獄,唔係天堂,但比起一百年前一定稱唔上地獄
社會從古至今都係人與人之間爭奪資源。
國家會發動戰爭,
人會分階級,
甚至你屋企鎖門都係佔領資源嘅表現。
乜嘅有一百人嘅食物,香港人隨便都有十萬蚊嘅錢,買到以噸計嘅食物。
有幾多人會捐十萬出去?
你唔爭就要求人施捨,係你用唔存在嘅烏托幫嚟比先會覺得現在社會係地獄。
一二戰文革先過咗冇幾耐就唔記得果啲先真正地獄。
唔係只有戰爭/饑荒呢啲直接嘅人命傷亡先係地獄
我講緊係人有無止境嘅慾望
甚至乎連社會都鼓吹緊你哋去鬥爭
來換取更多嘅物質,虛榮
咁就算你個社會幾咁發達都冇意義㗎
個本質根本就冇變過
都係唔會有真正嘅平等 唔會所有人都幸福
無論過幾多代人 換成邊一個國家
都係會繼續鬥爭
咁樣到底係進步咗啲咩?
有鬥爭等於地獄?
你未免太睇小地獄
如果你認為而家同文化大革命比冇進步嘅話我冇嘢好講。
如果前提係政府夠強勢 同官商冇勾結
另外資本夠強大就有能力影響埋選舉

不過咩主義都好 市民質素,道德水平高先唔會走偏
其實左膠 政治正確的出現對人類進步係好事
但大部人冇批判思考 搞到同小粉紅一樣水平
有時唔係二元對立
馬克斯/共產主義歷史上失敗
唔代表佢指出嘅資本主義有嘅問題係錯
佢可能覺得果啲唔叫勞動
點解次次開埋d阿媽係女人po
都咁多人討論
其實要「平等所有人都幸福」依個願景會唔會太不切實際,要achieve到依個境界先叫進步會唔會太harsh
依幾十年世界嘅不正常死亡已經跌到好低,你見5-60年前一個饑荒瘟疫死幾百萬幾千萬人,90%嘅人都係窮到癲,依家唔係話完美,但一定有進步好多囉。

要堅持咁諗只會令自己鑽牛角尖鑽到死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞