資本主義本質是懲罰窮人

220 回覆
311 Like 43 Dislike
有錢人嘅法律就唔算係公正嘅法律啦
佢係馬克思
共產主義國家有眼你睇,連溫飽都有問題,你呢種人就係何不食肉糜一樣咁幼稚,比你可以去投胎共產國家你你咪會想去呀
歐洲個堆高福利都係啦
一堆難民又食又住
人懶開就會懶,好難變

真係最慘中產
社會差最窮冇嘢輸,又有公屋
最有錢差極都係帳面數字少d
經濟轉差中產就真係最大壓力
好欣賞佢地
但班窮惡多數連中產都想批鬥埋一份
窮人唔生 中產變窮人 貧窮無可能打破 只會轉移
懲罰全部人,領導同家人除外
又懶又蠢人
想個社會懲罰一d 聰明、勤力、靚既人
但冇左資為本,就變到朝鮮 & 朝鮮北
我唔要發達,我要全部人一齊窮,咁就叫公平
共產主義就係懲罰所有冇權力嘅人,即係非黨員
共同富裕
窮人會有習俗 使命感
你同窮人講資本主義 共產主義
佢會同你講有飯食就有盟主
一視同仁?
啲幹部最頂層咪又係日日鋸牛扒飲紅酒
割你哋班韭菜姐
I mean “如果”
真係有先算
但有階級有權力 就一定會有高低
之後就有唔同嘅差距出現

冇得話如果咁理想 呢個歷史定律嚟
理論同實際係兩回事 共產主義給予政府太多權力,歷史上共產主義引發既政府腐敗獨裁太多,反而資本主義既靈活性容許高福利高稅收,財富分配均勻既北歐國家存在
錯晒 係圈養你
連燈仔共狗黎
我明依家冇係事實
只係呢個”理想中嘅共產”係咪真係冇可能發生呢
定還是只係啲人唔想比佢發生呢

姐係好似依家啲人好興講平等
咁唔係應該支持呢樣野咩?
你阿媽係女人
歐美有大量左膠係真心buy 社會主義、共產主義,
Kamala Harris 一大堆支持者,揚言要 "Eat the Rich",
其中一個最on9低能嘅論調係,有錢人可以投資錢搵錢,窮人只能夠打工,
講到投資係冇風險必賺咁?

開公司、起工廠,請員工又話人剝削,
工廠生產咗啲嘢賣唔出,啲工人係一蚊都唔洗畀,
現代社會,有合理嘅普通法,哪怕冇工會法都好,工人係大可以選擇做另一間架,香港需要嘅唔係工會法,而係更加透明嘅就業市場資訊,依個係有私人公司,又或者政府都可以好簡單做到。

資本主義嘅問題,係絕對可以用返資本社會嘅方法解決,而唔需要用一個更差嘅社會主義。
其實馬克思原本提出嘅共產世界分4階段

帝國主義>資本主義>社會主義>共產主義
但無論蘇聯/上面共產黨/北泡/赤柬都好
都係無跟住佢咁過渡, 而係帝國主義直接飛左去玩共產
係 共產主義 窮人唯一出路
呢個只係包装,換湯不換藥
實質行獨裁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞