資本主義本質是懲罰窮人

220 回覆
311 Like 43 Dislike
你咁樣等於要大部人違反人性 唔去中出屌閪
無用架
只要有八成人天生都係想屌閪 就會有買樓生仔既需求
自然運作到
得你兩成人唔做都無用
又唔係嘅
如果遲吓真係AI大爆發的話
會係一個好機會進入社會主義 (社會福利主義)
類似北歐咁
ai咪又係要跟習近平思想
我可以同你講 一定冇可能發生 信嗰啲真係天真

歷史上有邊個共產主義者 喺奪權之前唔係話為民請命
毛魔嗰啲嗰個咪又係搞社運起家

登頂之後有邊個唔係變質晒

你要共產 你要有政府存在
你要有個公權力去重新分配資源
呢個已經係有個階級有個特權喺度

首先你要點樣去制衡呢個階級呢個特權

而且如果做又係36 唔做又係36 人人大鑊飯
邊個會同你有動力去生產
呢個大躍進人民公社 已經反映咗個問題俾你睇
歷史已經實證過
領導鬼係人咩
咪就係 大把人投資輸錢仆街
炒股票輸到破產你唔講
只不過係令到大家都係一樣
意義何在
北歐人少資源多 先可以咁樣玩啫
你印度 強國 非洲
人多資源少 個個爭崩頭
咪一齊含撚
共產主義喺現實世界下,最後只會被利用成「仇富+魚蛋論+報復主義」嚟煽動民粹,再由擁有最高解釋權嘅領導層主宰權力,最後形成另一種社會階層同貴族,窮人只係權鬥過程嘅condom
我明你嘅意思係:
1. 有政府就會分階級
2. 做又36唔做又36

咁如果冇一個由人組成嘅政府
由AI去維持套系統運作呢?
咁樣係咪就可以避免到由人去做嘅弊端?

做又36唔做又36呢個
我覺得唔會冇得解決 只係民智嘅問題

歷史係證實好多嘢
所以我唔係講緊行返條舊路來奶嘢
而係有冇可能改良到一個真正完美嘅共產?
又或者唔好講話”完美”
至少除咗資本之外 會有另一個可以替代嘅制度
咁樣好似都唔錯
點平等?
你洗咗啲錢會自動補充?
儲錢會俾人充公?

你所講嘅情況只有黨分配先會實現到。
做又36唔做又36 關民智乜事

報酬同勞力唔成正比 邊會有效率同你生產
生產唔追求效率 唔追求競爭
邊會肯投資落去技術進步
技術唔一直進步落去 點樣去應付更多嘅人口?

而且你AI維持 咁咪折墮囉
人直接自己將自己種族 交比AI奴役
唔係我講
係而家好興講平等所以想討論下

至少喺資本主義嘅社會
就係提倡緊人生而不平等
弱智
除咗獨裁者
冇用 窮人本質就係窮到得返性慾、精液、卵子
報酬同勞力唔成正比 邊會有效率同你生產
生產唔追求效率 唔追求競爭
邊會肯投資落去技術進步
技術唔一直進步落去 點樣去應付更多嘅人口?

呢啲其實係based on人本身有冇利他嘅思想?
視整體為一個個體 為整體而努力
唔係為咗打贏某一啲人而進步
而係為咗整體嘅未來而進步
如果可以嘅話 咁你講緊其實都唔成問題啵

用AI維持折唔折墮就有啲觀點與角度?
人製造AI出嚟 要佢永遠咁維持自己落嘅命令
咁其實係咪應該調返轉係人奴役AI?
姐係你都唔會話人制定咗法律 所以啲人比堆字奴役掛?
其實都冇咩唔合理吖
如果事實係人類發現好難控制到自己來去維持一個理想嘅制度 甚至需要外力去幫助 冇咩問題喎
好似以前啲人見到獅子老虎
打唔贏咪整武器 咁咪有機會打得贏囉
唔計非洲印度穆斯林

邊個正常少少嘅種族後生仔窮人會生仔

韓國日本香港台灣嗰出生率唔計新移民注定滅國喎

近啲廿年,亞洲比較富裕高文明嘅城市後生仔拒絕生仔做奴隸啲有錢佬驚到仆街
係咩??

金字塔頂層過得好好呀

你折墮啫,人哋剝削你過得好好喎
Mk仔女 算唔算秒撚左你
大撚把住緊劏房一家大小
申請公屋排隊都大撚把3人家庭以上
大把40-50呀叔搵件大陸婆生
有冇啲主義係冇窮人
可以包賺
因為消息=利潤

官商勾結之下知好多內幕消息
咁就可以必有利潤

前提你有錢同有人脈
係重構基督教

道德水平幾高冇咁重要,最重要係大家有一個共通嘅水平
都幾妙想天開
你好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞