資本主義本質是懲罰窮人

220 回覆
311 Like 43 Dislike
但社會主義係懲罰所有人囉…

人地咪就係講所有勞動都由 AI 代勞囉
冇人做 oncall 36 小時咪由機械做
你咁都睇唔明?
符合資本主義社會既公正
依個數字人真係好過癮
自己都唔撚掂
然後假裝自己係資本家再想像自己有資本家既mindset 再睇人唔起
好支那人
呢個世界都無地方行共產主義
中國北韓行緊帝制
但係資本提倡競爭
所以那怕原本人就係自私 都會更自私

咁都係自私 只係程度問題

如果我個仔同人哋個仔跌落水
我會救自己個仔先
但係重點唔喺呢度喎
而係如果我有能力肯定救到我個仔
會唔會選擇救埋人哋個仔先?

如果有能力救埋人哋個仔 咁當然好
但你見唔見到 你已經有咗一個優先度先
呢個咪係純粹天性 冇資本存在 你都係有

我明白會搭上生命救人嘅例子係極少數
但係極少都唔係唔存在喎
咁點會唔應該參考?

參考係得 但只係係證明到只有少數人會咁做
夠大把人見死不救 我都唔會咁片面話所有人都係自私

始終呢種活生生嘅利他精神係同我講緊嘅嘢有直接關係
假設全世界有十萬個咁樣嘅人
咁係咪呢十萬人自組一個國家就可以做到呢樣野?
咁樣你認為行唔行得通?
*唔評論對外 單純內部行唔行得通

如果你話拋開所有因素
甚至資源多寡呢啲客觀因素都唔計
咁一定得㗎 乜都得添

幫人分輕重我同意嘅
但係成本付出呢個其實咪又係資本社會要你諗嘅嘢
同埋其實唔洗下下都賣命
要你為群體去付出勞力姐 唔洗下下都死掛

賣命緊係要面對 幫手都好多種情況
扶阿婆過馬路又係幫手
有人跌落海游水出去救又係幫手
點可以忽視

“人識得用腦 分到成本付出就會猶豫”
咁係認為所有人嘅行動前提係利已?

我上面講咗嘅工作客觀條件存在
工作一定有分難度危險性高低
有得你避開嘅咩?
呢個係客觀條件

唔係所有人 但有一部份人係唔協調
咁你嗰種理論已經唔實行

但係同樣 啲人發現點努力都唔會上流 選擇敞平
呢個現象都會出現喺資本嘅世界
但係都同時有人會不計付出同收穫成唔成正比喎

係㗎 但至少 你做多一粒鐘 真係賺多一粒鐘錢先
唔會做多十粒鐘都係賺一粒鐘錢 做一粒鐘又係粒鐘錢

至於你話選擇躺平 都係佢自由 冇人會阻佢
資本主義都會有政府重新分配資源㗎

例如所謂嘅幫人,做義工,捐錢等等
付出左係唔會有成正比嘅收穫
甚或打仗嘅軍人 都係利他㗎喎

你問當兵嗰班冇錢收 會有幾多個肯自願當兵
美軍福利待遇都算最好嗰班 都要面對招兵不足問題

至於你打緊仗嗰班 近近地俄羅斯烏克蘭都大把男人逃兵
當然烏克蘭有班自願當兵嗰班係值得敬佩
但你唔好講到佢哋全部都係單純利他
保護自己屋企人 唔想受俄羅斯統治
呢啲全部都係其中一個原因 啦

I mean呢樣野唔可以話係絕對咁套用於所有人
係咪除咗洗腦令人服從之外
就冇可能有人真心為咗全體嘅人好而去行動?

咁一定係有人會有雷峰精神
但問題你要行集體主義共產主義 所有人都要執行

但你又唔洗腦又唔強迫 就一定有機會出現變數
有機會出現變數 效率就必然會開始下降
然後開始負循環

即係你一個人懶啲 開始出工不出力 但有拎到一樣份糧
自然生產少咗 但支出一樣多

竟工作除左有實質生產之外 而家嘅人會視為興趣
甚至乎有啲工作唔可能比機械人取代到
例如藝術類?
所以依然係有存在嘅必要

的確係會有人視為興趣
但如果所有工作都係興趣先不計生產
你社會可唔可以有足夠資源去負荷支持住個興趣?

同埋依家埋一大堆 作曲家小說家插畫家 屌得ai最大聲
尤其插畫嗰班 ai圖 應該係第一批受衝擊果批
以史為鑒 大把人初中實驗都做到一塌糊塗,你「覺得」共產work咁佢就work?無其他因素?
咁你想點? 窮就怪老豆老母啦怪我我都幫你唔到
扮落去丫嗎
禾仲想睇
現代共產主義又咪變種嘅資產主義角色由支本家變共產黨之嘛
毛主席在世的話你冚家就係佢隻狗 社會底層心態係有樣睇 所以點解你向上流唔到 唔好生仔啦
我諗資源果啲有形嘅嘢係可以解決到
只係無形嘅 好似你所講嘅人性咁樣
雖然好困難
但係睇嚟喺特定嘅情況下都有實現嘅可能
咁樣就夠
如果人人都可以變靚樣,就即係等於「好外表通漲」,靚樣已經變到無咁有價值,市場就會自然尋找另一樣更高價值嘅嘢,例如全天然無添加嘅靚樣、智力高、創造力強等等。
人性本來就係追求更好嘅事物,咁我地嘅dna先會有更好嘅可能性同多樣性
因此要解決人性而成嘅無形階級觀念只有一個方法,就係人人細出世開始出家學佛斷情慾,但去到依個地步,生而為人仲有咩意義,一出世就過極端規律、清茶淡飯嘅生活,同機械人無分別

另外,即使學佛嘅人都會有階級觀念,佢地會特別欣賞有智慧嘅人,或者資歷深嘅人,即係另一種階級觀念
有錢人有錢左等如窮人差左?
窮人係第二個制度下只會更慘

資本主義令到資源更有效分配,賢才會有更多資源去發展,令個社會進步,令所有人都受惠,包括窮人/無能力嘅人
共產主義點會唔好
明明係烏托邦必備元素之一
唯一缺點就係根本實行唔到

次次講到共產主義,總會有班柒頭拉埋共產黨落嚟講
邊個同你地講共產黨行緊共產主義
兒登仔見到共產主義就默認為共產黨
成班唔讀書井底之蛙
我覺得要分「懶惰」的窮人和「不幸」的窮人,「懶惰」本身係應該被懲罰的,「不幸」要睇佢有冇買保險,照計若果買到應該可以將損失減到最低。

知識和勤奮係滿足生活需要所必須的,有錢嘅冇知識都會比人呃晒副身家。(勤奮我只係指肯去返工唔係叫你996)
最落後最窮嘅國家生育率先最高
但係不斷追求”更好”
其實係不斷淘汰緊其他人
甚至乎某一日自己都比呢個社會淘汰咗
咁樣真係好咩
支共呢套比資本主義更加惡劣垃圾
資本主義既本質係資源會流向創造價值既人度
以前既香港係幾好
你要發達又得,你要生活輕鬆d又得

而家既社會係焗住你去賭
講得好好,共產係最理想,人人共平統一分配,但你見全世界最大既共產國家公平嗎?

窮人有被「獎賞」了嗎?

共產既「領導」同窮人一樣平等了嗎?

有人既地方就有私心,就有不公平,尤其係一權獨大既地方,窮人更加冇可能翻身既機會

與其係咁,倒不如要一個「多勞多得」既社會,起碼你既所得唔會被「共產」

其實你都唔需要問,你見人流去「資本主義」定「共產主義」既社會就知道,大家唔係傻的,邊到「相對」比較好就會去邊到
真係好撚on9
一提共產 個個就只會唸起中國共產黨。
佢依家係咪共產主義呀?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞