資本主義本質是懲罰窮人

220 回覆
311 Like 43 Dislike
咁只係換左第二班人有錢
你講呢啲例子個比率多嘅話就唔會個出生率低啦
窮撚有冇得發動地嗚
窮人就算生咪1-2個 生1個已經低出生率
其他人唔生 咪低出生率
咪99.99%人食屎挨窮去供養手握權力個0.01%人囉
個貧富差距更大
分別只係多左窮人同窮人既生活更加苦
先答你第一個問題

法律人可以修改 可以討論 可以改善
武器係人操縱 決定點用
去到最後人先係主體
法律定武器都係一個工具

但AI你俾咗個權去做監管 咁邊個去監管AI質疑AI
又搵另一班人???

之後你話要靠自律 利他思想 完全係天方夜譚
自律有用 就唔使有法律

而利他思想 咪就係中共成日喺度講嘅雷峰精神

生產只係其中一樣問題
仲有難度風險呢?
高難度工作 低難道工作 如果報酬一樣
有幾多個人肯做高難度工作
高風險低風險如是者

如果有人唔肯呢?你點樣強迫佢?
又要搵另一個人去做監管確保嗰個出工出力?
咁點解唔係監管嗰班人去做?

而且有監管嗰班人 咪即係創造咗一個階級出嚟
去到最後監管嗰班人咪自然個個爭住想去做個個爭住入黨

然後loop返第一個最開始嘅問題
咁係因為亞洲富裕國家窮人點都係有少少錢
未去到非洲嗰種地步
共產主義咪就係話事嘅人掌控99.9%人嘅資源
咁你想點?
共產黨你入唔到個圈一樣收皮
你睇吓當年毛爺爺同啲膠層幾咁風流快活先啦
不嬲講平等係法律上嘅平等,唔係財產上嘅平等.
life is unfair.
從來共產主義都只係理想主義嘅一種
現實中根本實行唔到人人平等均產
馬克思主義都最後都只不過係一個失敗者嘅奢想

資本主義係社會咁多年黎自然演化嘅結果
就算今日唔係因為錢
同樣都可以係其他有價值嘅替代品
古典封建制度或者君主制度一樣係窮人含撚
果時嘅窮人想向上流係更加難
樓主去北韓啦,啱你
25號宇宙 一齊攬炒最好
中咗資本主義鐵拳
共產除咗懲罰窮人之外
仲將好人好姐既人變做窮人黎懲罰
攬炒主義
呢套神作
等緊佢拍電視劇
你啱
其實階級唔一定由權力/錢去畫分,係由我地自己嘅價值觀去建構,例如外貌好會得到更多人愛戴,男人條撚大會多女人鐘意,可能有啲人為咗溝靚女靚仔而代替佢工作,依啲先天嘅分別都會喺社會建構無形嘅階級同特權。
社會主義敵唔過人性的契弟
事實, 窮撚真係死左去好過一點, 下世再黎過吧......
北歐式社會主義已經係現時最好,雖然都開始受到侵食
社會主義唔係共慘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞