而家Apple唧牙膏唧得咁撚過分,你認為幾多年換一部機先感受到新玩具既感覺?

377 回覆
245 Like 29 Dislike
5>6>x>12mini>15pro
有排用
apple 幾時有唧牙膏?

佢盡咗力,係幾咁多野賣
我咁多年嚟玩iPhone 係咁嘅心路歷程

iPhone 4 : 第一部iPhone
iPhone 5 : 大mon 左 大轉樣 又有Siri
iPhone 5s:有touch ID
iPhone 6 : 大mon 左 大轉樣
iPhone 6s : 1200萬像素 3D touch (RIP)
iPhone X : 大mon 左 大轉樣 Face ID OLED 防水
iPhone 12 Pro Max : 大轉樣 5G 三鏡頭(雖然11 Pro已經有)
iPhone 13 Pro Max : 120hz真係狗衝
iPhone 15 Pro Max:type c 5倍鏡 Dynamic Island Action Button

其實我覺得不嬲Apple 近年iPhone 都係隔年換㗎喇
只不過4-6S嗰陣時真係年年有驚喜咁濟
我自己就睇樣同function
5 6 X 12 都好震撼 雖然佢哋嘅下一代都好好多
證明轉樣嘅下一代先係啱長用 但係轉樣嗰一代買嘅話會開心啲
不過而家呢個樣由12玩到而家其實都有啲過分
通常到最後可以trade in果年就換
其實咪又係用黎上連登
下年先有大改變 冇咗個動態島 變咗個窿
問chatgpt咪得,要幾長有幾長,係靠個名啫
啲人見係apple就濕撚哂
除咗前年有動態島改變之外
年年都話唧牙膏㗎啦
4年後舊機用新美國account login睇tiktok
出黑白mon 咪又係有堆人照買
間間公司都係咁㗎啦
其實有幾樣嘢佢做到已經真係盡頭
1. 兩 - 三日電量
2. 144hz
3. 散熱
4. 摺機 ( 打開變iPad mini 收返埋變iPhone , 支援apple pencil)
5. 支援thunderbolt 4
6. 插deck 同mon 變Mac 或者勁啲嘅iPad
7. 真正無線充電 唔洗放喺塊板上面
我打半個鐘機就機身好熱同少lag,準備換16
魔法黎
我XR用到依加 你話呢?
佢呢個係刀法,比120Hz你,點逼到你買pro
放心喎 出多5代佢會開始用IOS整慢你部機
佢呢D 唔係唧牙膏,係計窮力盡
Pro有120Hz,窮撚勿買
電子垃圾3,4年啦
已經keep住用iphone se
放心

你講完佢地又會拖慢你系統迫你換機
我同你差唔多,不過就由3開始用,年年換到12後skip咗13、14上年換15,年年都係用頂級型號,嗰陣時真係每一代都令人覺得唔同咗有衝動想換機,但去到X就冇咗呢樣嘢,老實講我15都唔係好想換,只係部機已經換過2次電又殘先換,今次16完全唔覺得同15有咩分別,睇怕可以再戰2年
實現嘅一日又係人類一個新里程碑 勁過起金字塔

咩都有可能
大癲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞