26歲M禿開始食咗印保一年幾副作用跟進

505 回覆
73 Like 73 Dislike
植過兩次 第一次唔知要食保有甩返,第二次植完keep住食行保兩年都冇咩副作用
有狂脫期某程度證明隻藥對你有作用先
我都食咗三年保康絲,
頭兩年食韓保,一年食台保
食到第二年半 頭頂多返頭髮 濃密咗
我食煙又瘋狂飲酒,性慾就冇乜分別,一日都可以搞三、四獲
佢話廿到尾開始食 佢而家62
有食貴無食錯
你老豆用左幾多錢落去
之前試過搽好多牌子既野同食維生烏絲咩都無用,食左韓保三年,真係好有效,之前甩得好勁既位全部生番晒,但依家年紀開始大,發覺開始好慢好慢咁甩
你只圍爐想聽自己想知的事,任何忠言都係逆耳,要分享的我就分享左,加上實際又唔我食,你喜歡屌就慢慢屌,如果有時間就去做下檢查資訊醫生意見。
係咪已經冇人食正保
有效果就得啦
生活習慣係緊要,但係對於一個有遺傳性雄性禿既人黎講,單靠改生活習慣唔足以停脫髮/生返頭髮,你睇大把人又煙又酒又夜訓,但佢天生毛囊唔受DHT影響都仲係成頭頭髮

對雄性禿,科學角度最有效就係抑制DHT,隻藥出左咁多年有咩副作用其實上網好易搵到,衡量完利弊之後要唔要食藥就悉隨尊便,講到尾冇頭髮又唔會死既,但對於有d人黎講冇頭髮同殺左佢冇咩分別,所以睇下當事人有幾接受到冇頭髮呢件事
之後專利過左就轉食副廠嘅
佢話一模一樣
同暗瘡爛臉 旁人指指點點阻止人食A酸一樣
其他方法係有用 早就好返 鬼唔知食藥有負作用
受害者比起局外人更有經驗
有d講呢d說話嗰d人唔係局外人黎,可能佢自己都係受害人,但佢自己接受唔到要食藥呢個事實,所以想說服其他人都唔好食藥
樓主哂錢,是藥三分毒,其實你做緊傷害自己身體既事
點解唔正正常常帶假髮,你要咩髮型都可以
唔係,你地叫二十歲仔長期食西藥,有冇良心
冇叫,我上面打咁大篇野都係叫人自己衡量利弊,不過事實擺在眼前,唔食藥唔會keep到頭髮,食唔食當事人自己諗,你話長期用藥既問題,隻藥出左咁多年都有十年,二十年既數據去比當事人自己參考

不過講真,如果一個人完全唔care頭髮既,我諗佢連有藥食呢樣野都未必知啦,因為佢唔覺得脫髮有問題自然唔會去搵解決方法。考慮得食藥既都係care頭髮架啦

有時與其聽網上d人(包括埋我啦)喺度鳩up, 真係建議當事人自己上網搵外國d paper睇隻藥個safety profile同搵醫生consult下好過,信科學好過信網上三唔識七既人片面之詞啦

最後食唔食藥真係個人選擇,我唔建議人就咁聽網上d人講兩句就自己去買藥食
我同意上面講雄禿係天生,食唔食藥就自己的平衡利弊,係個人選擇,但現在去到有提倡教人點食,自己點配正/副廠藥,所有禁忌可無視,想食就食想停就停,大肚又食得生仔又食得,仲搬埋長輩上幾代食左幾十年,咁就好有誤導。

情況就好似早幾年A酸討論咁,網絡上鋪天蓋地教人點去藥房買藥點食,但剛好食A酸大部份係女仕,亂食導致小產K胎一堆問題,有當事人講出黎先告一段落。

但現在頭髮藥係男仕食長期食,副作用要幾十年/下一代先產生,會發生乜事根本無人知,現在所討論的副作用只係短期產生易見,最擔心係荷尔蒙/激素控制相關仲未有研究証明安全,會否導致癌症/其他病變/遺傳係無人知,否則就唔會係處方藥物,應該周圍都買得,好似感冒藥咁。

下面係衞生署官方資料,大家食前了解利弊先:
https://www.drugoffice.gov.hk/eps/do/tc/consumer/news_informations/dm_35.html
蛋痛都仲食cls
講真如果要用假髮 寧願剃光
你躝啦
忠言逆耳你都講得出 你邊位?
連脫髮post都係叫巴打真係覺得脫髮嘅就睇醫生check完真係雄禿就食藥
你估信醫生好定信你呢條不學無術嘅撚樣9up好?
除咗睪丸痛, 其他都有少少, 我食咗半年定1年之後就唔覺有副作用, 唔知係咪習慣咗

巴打食咗幾耐?
食左幾年藥 都仲係咁咸濕 好辛苦
成日想扑野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞