今次Apple發佈會非常關鍵

247 回覆
66 Like 1055 Dislike
計ppi而唔計resolution係因為手機mon有分,mini同pro max需要嘅resolution根本就好唔同
當年Xr/11 326ppi顆粒感係明顯好多,到LCD死淨SE先冇人再理
所有spec有感程度都會去到一個瓶頸位
駁乜鳩
條痕咁明顯都可以話唔覺咪繼續呃鳩自己
咪講左ppi同resolution都係講緊啲pixel既大細,條數咪又係成正比,就係個mon細,就算2k resolution 個ppi都去到有感既bottleneck,但iphone一出4k咪又係有班傻豬打曬飛機。
你係咁講唔同就好似撬緊計60hz唔計16ms refresh rate咁,根本就係同一條數。
btw 16ms都到左有感bottleneck啦,咪又係有人J緊120hz
有留言話honor同15 pro max一樣重添
雖然支那機我就唔會考慮啦
覺唔覺長用咪知囉 無用過又係到9up
所以Pro Max size嘅mon,2K上4K係無感(超過460 ppi),樽頸位係1080p~2K
但係60hz上120hz仲係有感
電話舖D demo機咪有得睇點解要長用
見到條坑都唔想買啦
我自己唔係用摺機
但睇過下人哋個mon 其實正面睇真係唔係好覺(有嘢睇緊就更加唔覺
你見到嘩成條痕 係因為你多數喺側面望過去
你講咗去邊
關我隨唔隨便咩事
唔夠storage所以覺得換大storage就滿足有咩問題?
你肚餓唔走去食飯反而走去睇戲?
依家咪就係一班人唔洗120hz都覺得滿足
送埋俾佢用都覺得冇需要/唔重要

呢班人分分鐘其實就算用中/低階120hz Android都唔知120hz係咩嚟
老母落order叫阿仔買部$2000大mon大容量手機
阿仔做哂research之後決定買某部機
部機又咁啱有120hz
幫老母Set機過資料嗰下得佢自己好有感
但隊俾老母嗰一刻會唔會特登提「你掃下個120hz mon啦,順過60hz好多㗎」?
肉眼感知最快都要13ms,可能你地個個都練武奇材啦,硬係要講到60hz上120hz你地隻眼分唔到咁,再講都嘥心機,扮訓既人係叫唔醒
成日話望落唔覺 淨係望有撚用咩 用個陣都feel到成條坑 部部機都係咁 長用仲會愈用愈凹
我呢個感覺係離遠望去冇著moon既demo機都明顯見到條坑
望落唔覺 但係覺得摸落一定feel到
用開Apple嘅大部分會keep住用
垃圾大陸機一味copycat,即使有新功能寫又寫特別差,成熟嘅機暫時得Apple,Mac iPhone iPad HomePod Apple TV Watch AirPods 我都用緊,走唔出個ecosystem

利申唔使屌我idog,我都有部pixel做副機
就係因為大陸乜都講迅速, 特別係科技上,從來冇認真有耐性去研究一樣嘢出嚟。。

穩定性發展性持續性可用性,都未合格就推出市場。。以致永遠都係曇花一現。。啲嘢亂鳩咁嚟。。
人哋出摺機,你就要一野出三摺機四摺機。。人哋認真做事,但你就小學雞做嘢,點樣贏?

淨係自我麻醉自己點樣發展蓬勃。。呢樣嘢改變唔到,永遠都追唔上。
唧牙膏 係唔想你年年冇啦啦就換機

利12pro max 用埋下年 因為分別唔大
講咁多野不如問下大陸高官送禮送iPhone 定華為?
一d point 都冇 ,蘋果冇創意咗十年喇,你或者離場,唔代表其他人係
andrew 日日hang 機 轉條撚。。。。
Dllm 你弱智就以為個個同你一樣咁弱智
屌你都弱撚智
鬼佬十個有十一個apple嘅
佢嗰生態圈基本上已經成熟曬
一用apple基本上唔會轉
你老味an機同一個OS但牌子多到亂到PK
仲要咁多年優化都係咁垃圾
apple仲夠膽60hz 係因為冇人理
UI嗰優化同啲animation咁多年都仲順撚過你
屌你班廢老an機有90/120hz 就打曬飛機
但UI廢咪又係慢又lag 完全唔user friendly
成日吹奏an機好大自由度 唔似apple咁限制
嗰啲gimmick嘢十年都唔用一次

旗艦an機仲弱智 玩效能追到近年先叫追到上代iphone
有成12gb ram嘅an都仲係廢過8gb ram嘅ip
所以你冇得怪apple吱牙膏
人地吱少少已經收曬an機皮
啱啊 所以等緊Apple出摺機
起碼我冇咩特別原因常用機都會係iPhone. Android 用耐咗太多無法想像嘅bug出現Apple就算有都係全部人一齊有。
啱嫁 有社交需要之後 我都棄暗投明咗 Apple
亦明白咩叫 Kam撚先用 Apple
FaceTime shareplay airdrop share wifi pw share album Air tag
呢堆功能你用唔到呢 真係冇啦啦自願做毒撚

就算An粉想閙交都冇用 現實社會係咁
你堆再多既Spec 最後做毒撚 有咩用
最like 摺機應該係日本人?但我上個月去日本,坐地鐵時數過2排,9成都係用iphone,不過有D係舊款或mini就真。
「而且當全世界已經進入摺機時代」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞