今次Apple發佈會非常關鍵

247 回覆
66 Like 1055 Dislike
得你班An狗先至係咁講啫
根本從來最創新嘅最為用家着想嘅就係apple
Honor magic v3 226g
打開7.92吋Mon
電腦mon都講緊32吋樓下都好難分4k同2k
但都有啲電話數值撚J緊個十幾吋既4k mon
所以講咩都冇用,佢地都會打曬飛機啦,唔理肉眼分唔分到
就算乜都唔做用貨尾零件出部機都大把傻仔照比錢架啦,揾錢至上,點解我要創新?冇新野係用家造成,唔好成日怪apple
你會用demo機login sns acc掃個瀑布UI?
定係demo機有幾千張相/片俾你掃?
有幾多同事/親友會俾你掃佢SNS acc定相簿?

demo最多咪播片睇下水色幾靚
影片拍片睇下個相機幾正

何況依家網購咁盛行,大把人online落單
唔係個個都咁得閒去試demo機
我父母、另一半只係唔想煩繼續用iphone
佢需求低到只要ios & storage唔爆就得
你會用demo機login sns acc掃個瀑布UI?
定係demo機有幾千張相/片俾你掃?
有幾多同事/親友會俾你掃佢SNS acc定相簿?

demo最多咪播片睇下水色幾靚
影片拍片睇下個相機幾正

何況依家網購咁盛行,大把人online落單
唔係個個都咁得閒去試demo機
我父母、另一半只係唔想煩繼續用iphone
佢需求低到只要ios & storage唔爆就得
蘋果會唔會保證一年出一部高性能旗艦級約8吋平板電腦先,mini個定位摺機根本唔會影響到,摺機係手機+約8吋平板功能嘅旗艦定位萬元級別裝置,mini係中階性能比盡七千元內裝置。

如果出Pro mini再出摺就可能叫打自己,佢連120hz都唔下放收埋收埋係無比較空間,即三星A9/Active5唔會打到自己Fold6一樣
只係想佢輕啲
仲用緊11 覺得好撚重
resolution夠唔夠係睇ppi,手機resolution喺12代LCD收皮之後(超過326ppi)已經冇人care啦,SE撚亦接受到
60同120hz分別好大,唔好混為一談
Spec撚真係好戇鳩
十幾年前學人講spec
講到呢十幾年啲手提電話品牌由百花齊放變成獨孤幾味仲喺度講spec
所以我咪話60hz繼續大賣嘅原因係啲人唔care hz同ios重要過120hz
如果120hz真係咁重要啲人一早就個個買pro/轉an機
冇試過根本就唔關事,hdd同ssd 9成人都係未試過就買架啦因為根本冇得試,唔通你叫腦場借俾你插落機試下先而啲人由hdd轉ssd就係因為覺得開機/load 嘢速度好重要,值得俾貴啲,但係點解啲人唔肯俾貴啲買pro就因為佢哋覺得120hz唔重要
掘能左十幾年廿年都仲掘緊
了解下on device ai將6GB RAM iphone 15/15plus收皮嘅故事
冇resolution同mon個數點除個ppi出黎呀,彈個另一個terms就pro啲咩
前幾年咪又係有人屌iphone冇4k,而家有又屌冇120hz,根本就為屌而屌
我唔係撐iphone,係笑緊啲電話數值撚
對住個手掌咁大既mon講呢講路,肉眼根本就分唔到
比你個mon勁咪又係打原神呢傻閪game,而家啲3A game根本玩唔落手,又lag又熱
工作上咪又係要射番啲片/相上番電腦mon到執
或者好似當年iphone 取代ipod touch 咁
直接唔出ipad mini
15 plus 有冇咩唔好 係咪真係會跌電 過熱?
我不嬲都話ios最重要,但唔係最重要=無感?
你唔係最靚仔=你係柒頭
咁都可以二元對立
我一直只係講120hz已經係近年最有感嘅升級
「我父母、另一半只係唔想煩繼續用iphone
佢需求低到只要ios & storage唔爆就得」
你已經道出咗唔care 120hz嘅人嚟自邊度
而且如果你覺得120Hz真係好緊要嘅話
你有冇向佢地介紹過咩係120Hz?佢地有咩反應?
唔好話用開60Hz嘅人唔知120Hz有幾好
就算我老豆老母用緊我俾佢地嘅舊iPhone/iPad(有120hz)
佢哋咪又係唔知咩係120Hz

Apple第一次有120Hz係2017年iPad Pro
年年發佈會如果啲產品有120Hz都會提一提
Android低階有120Hz都唔係新鮮事
就算唔出街摸實機
YouTube/討論區屌普通版冇120Hz又屌咗N咁多年
如果住外國買iPhone覺得唔啱心水仲可以退貨
我諗點樣唔理科技/唔出街/冇錢嘅人都應該會有興趣了解呢樣俾人屌咗咁多年嘅嘢係咩嚟?
但銷量又真係證明原來真係好多人係唔理/覺得唔重要
了解下on device ai將6GB RAM iphone 15/15plus收皮嘅故事
再不妨了解下6 plus出廠即lag嘅故事
我幾時有講過無感
我係話啲人覺得冇所謂/唔重要
二元對立嗰個係你自己
ai呢一點我認同,一部電話最緊要係function同個size,但個mon啲spec真係講黎把撚
我不嬲都話ios最重要,但唔係最重要=無感?
我一直只係講120hz已經係近年最有感嘅升級

佢哋自己換完非pro iphone,都會話feel唔到升級嘅感覺,係得storage大咗
你覺得幾年一換都feel唔到升級感,得storage大咗係一件好fulfill嘅事,咁隨便你
所以你用resolution 夠用嚟一竹篙打沉一船spec撚係好搞笑嘅事
手機resolution夠用到an廠N年前都倒吸牙膏
摺機好易壞,識人用咗三年幾壞咗三次
ching識啲野咪溝通到,好似上面個傻豬西西講咩resolution唔同ppi咁,啲youtuber講咩就講咩,個腦都冇消化過,人云亦云,可惜社會上就係有一大班人講到120hz幾重要,助長歪風
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞