凱柏峰買家22年尾向發展商提出撻訂,但發展商拒絕,並要求繼續交易同罰息

237 回覆
157 Like 4 Dislike

- 兩周前我們獨家報道 #LYOS 撻訂追差價第一滴血,但可能潛在危機尚未完全反映,我們相繼收到多名新盤買家求助,稱早已向發展商提出取消交易的要求,但發展商一直拖延,甚至出信拒絕要求,換言之,目前土地註冊處反映的取消交易登記只是冰山一角,實際情況可能更嚴重。

- 今晚我們會報道其中一個估價不足的大盤,是剛向買家通知延遲交樓至明年上半年的康城「凱柏峰」,有買家早於2022年底向發展商提出取消交易的要求,但發展商拒絕接受,時至今日仍要求買家繼續交易並支付罰息,但單位價值已從下跌6%,擴大至下跌18%,一旦發展商追差價,撻訂買家只能無奈接受嗎?

- 我們收到類近的谷友求助,除了「凱柏峰」,還包括其他大型新盤。事實上,關於拖延取消交易的法律漏洞,我們兩年前已有相關報道,當時樓價未下跌,關注點都在於辣稅及退稅的安排上,今時今日樓價急挫,所衍生的問題就變為追差價問題,潛在風險大得多......
@凱柏峰
召喚凱柏峰會員
2019後留港買樓正on9
一手樓追差價
二手樓呃訂金
@凱柏峰
邊有得拒絕
係咪on9
可以拒絕既咩
單方面遺約已經有殺訂 賠訂 追差價保障
正常,簽左正式買賣合約就係必買必賣,發展商的確可以拒絕取消交易。

其實發展商並非不肯取消,而係想等到單位重售,找到新買家買後,才正式取消交易,方便之後追差價 (因一日未重售,一日都未有「差價」可追)

所以明顯發展商留有一手方便「追差價」。無計,「信和雙柏」2022年高位開賣,佢唔追差價的話,肯定大半建期業主都撻訂,佢點都要留一手方便日後追差價。
再遲啲就下跌30%
明示得咁明顯
即係唔交易會追差價囉

自己諗吓邊樣蝕得金啲啦
凱仔追差價都幾甘下
AA:買得樓 都係有實力既人
唔驚啦 自住驚西咩
要喺合理時間內重售呀, 你隔咁多年上到法庭發展商一定輸
柏瓏業主最後逃生門 : BNO

https://lihkg.com/thread/3765063/page/1
未聽過發展商會輸
佢一句賣唔出已經搞掂啦
普通人你同發展商打官司?
所以呢一刻咪不接受取消交易law,正約係必買必賣,不能單方面取消,一定係雙方同意先可以取消

發展商就係要拖到重售找到新買家後,先取消交易,咁咪做到「取消交易」後「合理時間内」重售law

正約係一份有法律效力既合約,無得單方面取消,唔係話買家想取消就取消,所以取消時間係控制唔到架,佢拖多幾年,假如樓價再跌多D,買家都焗住硬食。所以大家買一手樓真係要三思,同埋唔好買太遠樓花期既樓,或者做即供,避免估價不足而要撻訂。
其實轉走哂啲資產再破產係咪最好
咁你畀錢囉, 你咁撚騰雞

你唔識得喺法庭上追問佢點解賣唔出? 攞證據出嚟有冇嘗試賣? 用乜嘢價錢嘗試賣? 點解唔減價賣?

成日覺得有錢人打官司一定贏, onl99

今次長實追差價都要係幾個月內賣出先可以追, 你試下過兩年佢都唔敢追
二手樓俾人呃
一手樓俾人追差價
平民有西錢打官私咩,硬食啦

自己睇啦廢事同你嘈,你話取消就取消呀
你唔俾佢咪搵律師告你,到時俾埋打官司既錢同利息
計我話快啲著草好過
買家要取消合約, 一定要用律師信通知發展商, 記得 keep copy

一旦超過兩年再追差價, 你嗰封律師信就係好重要嘅證據, 證明發展商冇喺合理時間內重售單位減低你損失, 佢即刻玩完
唔取消交易咪得

樓好不接受叛徒
無能力未做好金錢上既準備
就乖乖地做廢淡啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞