凱柏峰買家22年尾向發展商提出撻訂,但發展商拒絕,並要求繼續交易同罰息

237 回覆
157 Like 4 Dislike
之前問過律師,係就係6個月,但係要由雙方同意取消成交果日計起,唔係話你單方面通知左發展商就當係,亦都因為有6個月呢個term, 發展商唔會輕易同你agree 取消成交,因為佢地會拖到個單位有人再買先會同你agree分手。

你見有新聞講d 盤入左伙成年先開始有撻訂紀錄,果d 就係發展商拖出黎既,而通常冇耐就會見到個單位賣左出。
佢可以減價求售
但佢唔可以因為前買家必定會埋單
於是例如求其$1放出去咁
亦唔應該拖好耐令差價風險擴大

當然啦 如果佢做咗
你都係要搵個庭判佢售價時間追討合唔合理
咁誇張 隨時變銀主盤
係咪傳凱柏峰出咗律師信延期交樓?
咪亂講啦,大商家新世界咪又係輸到傻吾通佢可以同政府講塊地吾要啦取消交易啦
唔比人撻都得 有錢唔賺
所以教人盡快搵律師撻訂邊會有用
簽左正約根本冇得唔交易
其實仲有好多理由

發展商仲有成百幾個貨尾未賣
突然減價賣你一個單位, 未上會果班業主/自己貨尾點算
佢有紀錄曾經試過公開以更高價offer,例如800萬,但都無人接貨,於是再減到700萬,又無人接貨,減到落600萬先有人接,咁就已經合理
呢個世界有測量師的,都算係專業項目。

雖然都無咩公平法律可言嫁喇,但未去到咁兒嬉黎決定價值,何況同土地相關
測量師無意思
佢估出嚟係個帳面價
始終有人接先係實價成交價
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞