凱柏峰買家22年尾向發展商提出撻訂,但發展商拒絕,並要求繼續交易同罰息

237 回覆
157 Like 4 Dislike
CLS, 呢啲咁簡單嘅嘢直接自己上庭啦

都係嗰句, 你咁撚驚無條件成副身家畀曬發展商呀
真係咁撚驚咪著草囉, ok wor
到而家連登仔仲未明買樓係合約,違約都要跟條款賠償,高J咗nvda,買咗曼聯,可唔可以要求馬會終止合約?投降輸一半只係電影橋段,現實中你係成年人簽咗合約就要跟合約條款處理
咁長實最後係咪有合理時間內沽出呀? 如果佢係合理時間咪可以追囉. 長實不嬲唔會拖慢時間重售
呢個盤死鳩硬
市面上少咗咁多購買力 康城本身又唔係咩靚位仲咁撚多盤 賣太多競爭 又冇咩賣點
家庭客去晒首領都緻藍天貪佢大 單身客去lp系列去晉海 貪細又對海
得番科大大陸學生 同你租然後屌爆間屋

成個盤完全冇所謂防守能力
其實係你情我願,人地份約寫清楚哂
簽完跌市就輸打贏要
馬會咪有囉 坐左幾耐
移民走佬
2020後啦
未有國安法都仲未確定仆街晒
簽咗名想縮沙

早啲撻5%吖嘛
律師一定係你簽之前
解釋得好清楚
無人逼你簽
買層樓拎黎燒炭攬炒都好呀
張約係寫取消交易後半年內重售,先可以追差價
但係取消交易係要雙方同意
依家信和就係唔肯中止交易
咁樣一路都唔會觸發到果半年重售期
如果係咁,即係發展商係想追差價
識玩!
你老味 凱柏峰延遲交樓成年就唔係合約問題? 買家因為你發展商延遲交樓而有損失邊個賠? 反過嚟想撻訂仲要比你屌番無合約精神 依家係你仆街在先喎大佬
其實合約有寫發展商可以因為某d原因延遲交樓 人地咁大間公司,玩d條款點都叻過你普通人
破產啦
幫樓主貼埋Link
半個鍾後有片睇
https://www.youtube.com/watch?v=rjYT771keps
如果咁真係不平等條約到極點
我拒絕你個拒絕交易
題外話,樓主係咪想講踢契?
(即係話取消交易)
撻訂同踢契兩回事黎
撻訂就一定比你撻
但佢有權追鳩你差價
踢契
咪好似凱柏峰3期咁
取消交易
理論上發展商係會回番水比你
算喇水魚之都買樓係咁架喇
自辯? 你有信心理清曬啲法律原則?

淨係樓上話人地發展商利用"唔同意買家取消合約"黎拖, 令到個半年重售期一直未開始計呢點, 普通人已經唔知點同佢打好
你又試下用你既法理知識講下發展商咁做合唔合法? 唔合法既話遺返左邊條條例? 要如何舉證? 文件要點寫?
如果合法既話咁你係咪承認其實未超過半年重售期?

同發展商打管司都夠膽唔請律師, 真係那來的自信
冇人叫你買一手樓
明知不公平又照衝係邊個問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞