凱柏峰買家22年尾向發展商提出撻訂,但發展商拒絕,並要求繼續交易同罰息

237 回覆
157 Like 4 Dislike
發展商"視作放棄交易" 應該係指內部處理手法?
應該唔等於法庭會同樣視作放棄交易?
上到庭發展商實用未收到買交書面通知黎打...
份約寫咩 唔代表一定要做
連登仔根本唔明咩叫合約精神
真係好彩2019年班on9輸左姐

份約寫發展商贏硬
上庭都唔一定係贏硬
馬會試過收返派彩喎 傻西 係唔係違約呀?

呢個都係佢地售樓部既官方答案
同埋上到法庭唔會理你呢d所謂書面通知,有效既前提係雙方都同意取消,呢個情況下取消,買家先可以申請退稅,賣家先可以繼續賣俾新買家。

但宜家片入面既事主去申請退稅都被拒絕既情況下,你覺得呢套覺得出書面信就有效既說法有無說服力

Anyway, 官只會buy兩種情況,一係就跟合約,買家限期內履行唔到合約,合約係個個moment取消賣家保留追究權利。

一係就幫發展商,所有決定權歸賣方,賣方話幾時就幾時。
當然可以
如果你覺得馬會違約
可以小額佢㗎喎
發展商要求specific performance
仲有咩好拗?
定有termination clause講可以單方面退出合約?
好快到柏瓏
派完彩都收得返米即係賭博條例有寫囉戇鳩仔
做咩要撻訂先?自住根本冇得輸
其實買家有去申請退稅,某程度上間接證明買家真誠地相信已取消交易,法庭應該都會考慮呢點
拗就其實好多野可以拗既
份合約點寫的確唔係大曬,因為買賣土地背後又有好多條例同政府野,有興趣可以睇下d相關法例,例如《一手住宅物業銷售條例》
你係可以拗架
夠唔夠錢打官司先
有錢 + 份約贏硬
上到庭先贏硬
無限金錢就有得打
係呀
所以on9仔先係到拗點樣先係岩,點樣先合理
根本就唔了解遊戲規則
照你咁講
買家係限期內都俾唔到筆尾數發展商,唔通繼續交易又合理咩?
賣家收唔到錢,買家又俾唔出錢,你問下個官個交易點繼續進行到?
而且就係因為避免呢種情況先係合約設立咁多條件同期限只不過發展商不斷搬龍門先令到呢條條件同期限如同虛設
係冇得拒絕,所以律師建議咩都要白紙黑字,
依家人地扮仲同你“傾緊”,“傾”到依家,所以你打官司都係一半半。
我都唔識分邊一面先係輸打贏要
我講個問題係個買賣合約本身已經係唔公平,完全偏袒發展商,但一般小市民根本就唔會有能力去同發展商bargain ,所以賣方違約其喺好困難(合約入面勁多頭盔),例如用關鍵日期,唔用交樓日期,好似錦上路上蓋延遲交樓,小業主根本冇Ground去告佢哋。

不過大家可以講句‘合約已經寫明,你可以唔買㗎’終止討論
邊有得告...話明不可抗力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞