凱柏峰買家22年尾向發展商提出撻訂,但發展商拒絕,並要求繼續交易同罰息

237 回覆
157 Like 4 Dislike
咁無人叫你揸起支筆簽正約
簽完臨約交咗細訂就好收手啦
而家咁樣hold 住人又好合理咩
轉個撚頭幾十萬成交
用廿年前個價
合理到仆街
當人地律師團隊冇到
有錢買樓點會冇錢著草?
公屋居民或成最大贏家
簽咗必買必賣
之後想唔買
合理到仆街
睇完胡說,竟然一個返開工要供樓嘅人竟然連白紙黑字或者email留底嘅意識都冇,莫講話識岀信
屌….法律之下窮人含撚
真喎 層樓升咗你係咪比返錢發展商先
錢多做業主有乜所謂
違約嘅時候,另一方係有3個選擇的
1. 終止合約並索賠
2. 繼續合約並索賠
3. 要求法庭頒令強制執行或取消合約等

基本概念就係合約本不應被違反
被違約嘅另一方有權選擇最有利嘅解決方案

一般認知放棄訂金就可以取消交易呢件事其實並唔存在
只係喺大多數情況下呢個都係對於另一方最有利嘅方案所以對方先會選擇執行
發展商賣樓花用埋咩‘關鍵日期’已經係唔公平條款,但政府唔理,遲交樓一啲懲罰都冇,但後果就要買家硬食。如果發展商有住何原因唔賣,都係俾返訂金你(唔係賠訂),唔知有冇記錯長實當年賣葵涌酒店單位,結果發現有機會犯法而取消,好似都係取消俾返訂金。係好似大圍新盤有問題可取消交易又賠足就真係少見,但發展商真係喺一手交易合約有完全既優勢。

仲有好多樓花都冇講明管理費係幾多,咁緊要既長期開支都可以唔講就賣樓花,而且佢哋業權多數過50%,即係永遠都冇得換管理公司,管理費任佢加,小業主一樣要硬食。
其實咁長時間 慢慢過走晒d錢再老破囉
其實發展商係怕佢引其他人一齊cancel者
無錯呢個先係重點
過左關鍵日期塵埃落定之後應該就會重售
講真咁跌法就算條友好老正都無用啦
無屋企人幫基本上都係老破賠唔足個差價

比律師都幾百萬
跟本冇得玩
諗多左佢借貸成本同機會成本都高過收個業主既息啦
點會咁樣比你砸死舊錢
你很落搭做埋財仔push你上會就會
到咗交樓日都唔成交就變正式違約,咪半年內要重售
咁很定追唔到
一價錢唔合理一上庭衰硬
二上手很定老破你唔會收得番足個差價
唯一著數左既係用一蚊入貨個人頭可以食夾棍
賣方違約買方都可以索償
真正問題係獨立買家索償嘅開支可能比賠償更多
所以現實上係執行唔到
呢個先係真正嘅不公義
所謂法律面前窮人含撚
22年尾口頭講想撻訂,唔算正式通知
有ask 冇bid
但係買樓~forward , 多過future
追差價 但又無得買樓市跌
真係整定 咁多人爭住要抽嗰支破產簽 上天一早已揀選好邊個入破產隊
條友以為大條道理唔要訂就大晒
簽約又唔知必買必賣
律師aa又鳩流唔同佢講

最重要係條友買樓仲係兒戲過買菜
一係買嚟就住啦
簽約好似玩咁 9日後就決定撻
買之前有冇諗多過9日

仲有撻訂好似好輕描淡寫咁
大啦啦10%差唔多成球喎
咁升市果期樓花拖到日日賺發展商鎖左價無份分又唔講?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞