以後仲邊有人敢買二手樓?

602 回覆
670 Like 12 Dislike
業主識咁做 一定一早就轉移資產
2018年我問過一個美國朋友,我問道,你認為香港是詐騙之都嗎?

他說:這是個好問題,我在香港確實有收到數不清的詐騙信息,不過直接說成是詐騙之都似乎不合適,你有什麼看法嗎?

我:
公會廢到仆街
仲話彰顯公義
痴撚線 黑天鵝事件根本唔應該買樓
個市越差越多牛鬼蛇
係香港 啲律師最鍾意收你錢hea 做,反正官司贏輸都有錢收 理撚得你
律師公會做嘅嘢,有時好難理解
幾年前,律師公會突然接管黃馮律師行,好多客戶受牽連
啲債有賣家嘅,不過間屋係抵押
啲債應該要還晒先可以易手,買家係蝕定金
所以依家咪要上東張西望囉
唔係講笑 東張真係算cctvb 最有價值既節目
真係唔知原來可以合法串謀欺詐 小市民又學到野
呢個世界真係好撚黑暗 由細到大建立既價值觀毀於一旦
以前炒樓應該有唔少人中招 但冇媒體幫手報導出黎?
1. 290 萬果下,可以搵自己律師終止交易,資不抵債 之後業主搞得掂係佢嘅事。都可以唔做。

2. 去到釘契,做唔到銀行按揭

唔明點解繼續去?事主有錢唔洗用林鄭plan 啦。

做唔到按揭都係賠70萬

3.淨係簽臨約,最多咪賠細訂、雙方佣金。

70萬加70萬邊到黎 依個係我嘅問題黎
詐騙之都唔係浪得虛名
我都agree,呢個作法最合適,銀行可以幫警方去KYC追蹤返金流去咗邊個國家
其實肯破產大把方法cap 水駛乜同人分

就呢個case 如果賣家三四按搵一般財仔
都係查唔到佢按爆咗層樓一樣借到數
將啲錢轉移一破產就可以收網

層樓淨值得百零萬
呢個鄧小姐mark 兩三球出嚟做第三債權人
層樓銀主放咗佢都未必有錢收
嗰70萬訂唔屬層樓佢又係無優先權
仲要唔開公司落自己名
點睇佢都係被人拖數嘅水魚之一
簽左正約就可以要求賠償損失
唔明可以問下誠哥
都已經唔係第一單
差佬又唔做野
政府又唔做野
普通市民都係自求多福
其實政府有team人mon住東張.一有野主動reference各大部門...priority最高.
仲要係最少錢個個
得70萬
個業主啲債權人個個都係100萬200萬咁
佢簽咗正約畀咗大訂㗎喇
隔一排再查冊先知釘咗同有其他貸款
咁買方單方面終止合約
咪賠雙倍訂

同埋層樓資不抵債唔代表買方可以終止合約
而係相反賣方無法履行合約完成物業轉讓
要退還訂金同賠償
但賣方已經破咗產
唔怪得00後同大學生去哂排公屋,dllm, 有錢都唔敢買啦,cls到癲
層樓700萬 唔計鄧女士個按
業主好似借盡700萬 甚至超過700萬
1245按540+90+100 730萬
3按收60萬 賣完樓要還返鄧姐
應該60+70萬
你呢類仆街唔死都無用
教訓下你地班留港撚就啱架啦
其實今次哩單case
見到個業主有財仔二按已經係一個警號
相信下次一定會做得更盡善盡美……

……班騙徒
以後會剩係得一按去降低買家嘅戒心
臨收大訂之前再去借二三四五六按
個買家絕對避無可避
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞