[本地足球] 2024/25 港超聯、亞冠二及香港隊討論區 (29)

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
話佢有FACT CHECK下隊T3乜野料
對方係新埋班乜料都收唔到
https://www.inmediahk.net/node/【港超聯】流浪改組青春班目標中游-與董之英合作為年青球員補課

主席莫文韜表示,今季目標是位處中游位置,並強調流浪的目標是培訓年青球員,並將與仁濟醫院董之英紀念中學合作,為年青球員提供學業協助,例如額外補課、安排補習天王天后教導應試技巧,甚至協助升學及投考紀律部隊。

主席莫文韜指今年班費約700萬,並表明將重點派遣U22球員上陣,「希望可以做到香港足球界嘅少林寺」。

莫文韜:鐘意巴貝利廉潔

在教練團方面,上季主教練招重文今年6月涉及假波案被廉署拘捕,被控一項串謀向收受賭注者投注罪,今季已不在球會名單中。球隊今季改由巴貝利「回歸」擔任主帥,退役的林嘉緯與盧均宜亦會加入教練團。黃展鴻就擔任領隊,總監李輝立就改任總幹事,由馮永成擔任球隊行政及技術總監。

被問到招攬巴貝利的原因,莫文韜就稱:「好好呀,佢有經驗啦,以前嚟過流浪,非常之鐘意佢廉潔啦,各方面都有功力。」有記者追問「廉潔」的意思,莫文韜則道:「咁你知啦,如果香港某啲球會有啲咁嘅問題,佢嘅形象絕對……係囉,有咁嘅保證。」

與董之英合作助年青球員升學

流浪在今季將與仁濟醫院董之英紀念中學合作,為年青球員提供協助。校董黃子文以日本足球為例,指很多球員都有大學以上學歷:「我哋一定要努力培養青年人愛國愛港、對社會有承擔嘅正面思想,喺呢度借個機會多謝鄧炳強同蔡若蓮局長,係佢哋令到董之英完全改變,由Band 3 工業中學去到宜家唔一樣。」他又指校方會配合球會操練時間,額外為學生補課,甚至安排補習天王天后教導學生應付考試,目標是令他們升上本地八大,其次為協助投考紀律部隊或推薦到內地華僑大學升學。

現年30歲的劉智樂為陣中最年長的華人球員,他指作為「老大哥」必然有更大責任提點年青球員:「有啲犯錯出現要教佢哋點去彌補,或者隊友點去幫佢。」樂仔又坦言,伊巴謙與神田夢實離隊對球隊有一定影響,不過球會亦有引入新外援及有潛力的年青球員,希望可以盡快磨合。

事隔兩年,#東方 重返亞洲賽,唔知呢支以年青球員為主嘅球隊,今季又可以帶到啲咩驚喜俾球迷呢?東方足球隊Eastern FC

#HKPL #香港超級聯賽

林遼太為菅沼駿哉翻譯。

流浪新人一覽,余立峯(前排右1)為本地球圈重量級人物余錦基的孫子。

新一季的流浪教練團有招重文離隊,加入了「宜嘉」,另再次邀得名宿巴貝利出山。這位年屆61歲的前港隊射手指球隊大換血不會構成問題:「對我來說都是一樣,甚麼都是新的,。」他希望球隊能踢出控球在腳、具侵略性的風格,「即使對著強隊理文、傑志,我都想有力一拼。」

https://www.sportsroad.hk/archives/506590
例如額外補課、安排補習天王天后教導應試技巧,甚至協助升學及投考紀律部隊。
我係宇仔都唔想考紀律部隊休息仲要比你老點
一隊職業球隊同學校合作但目的唔係為咗畀佢成為職業球員
本身球探agent話介紹宇仔去美國讀書,我話讀書唔使解約
係咪呀垃垃月薪500?
唔反宇仔了
https://www.instagram.com/p/C_Alduvo2T0/

kcfc_official

𝙒𝙚𝙡𝙘𝙤𝙢𝙚 𝙉𝙞𝙡𝙩𝙞𝙣𝙝𝙤 🙌

再有巴西外援球員加入九龍城🇧🇷 31歲的尼天奴 (Nilton soares Rodrigues) 過去曾效力巴西、葡萄牙及韓國等地球會,今季將會穿起30號球衣代表九龍城出戰港超。
冠軍
佢踢男拔
有咁大嘅sponsor 的話,南華,亞冠2冠軍了!
心漏症
今次撐垃立啦,唔認為T3水平高過港超
中國勁多人迷日本動漫
流浪開唔開食堂
可以請個球隊大廚

港女U15星期日對關島不敗就升上A組
留係香港好過
應該唔係講緊流浪本身青年軍去董之英 係流浪派人去董之英教
流浪嚟緊細嗰啲青年軍成班國際學校/名校 英文好過中文
余錦基父子英文名都係廣東話拼音 點解余立峯要用普通話拼音
漢奸
我垃永恆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞