朋友啲父母開始陸續生癌or重病

387 回覆
743 Like 56 Dislike
香港地要返工果班,有幾多係冇心病......?

九成人返工都係唔開心架啦
茶記所有汁都會勁多油推出黎
心血管病都係3高引起
而3高就飲食問題
而心血管病又會令心肺腎有事,又易d中風
而肥胖又會令cancer risk上升,經常成高脂肪既野又多致癌物
要健康啊
係 我戒糖幾年 減左7-8kg
控制飲食 - 食啲乜,幾時食,食幾多
恒常運動 - 按自己需要做咩程度既運動,作息
想健康其實係咁簡單
日本人坐地鐵 行路行得多 香港人邊有行咁多
唔一定要帶氧
普通拉下筋等啲血流流動下已經好夠
另外戒煙酒少糖係極度必要
我有親戚因為做sales 湊客
日日劈酒食龍蝦
40幾歲就痛風脂肪肝

之後quit左份工
租左間新界寮屋嚟住
係入面享受田園生活同跑山
一年之後就冇哂事了
而家60歲個樣仲係同40歲嗰陣時冇咩分別
又冇話要戎口

所以啲人退休冇嘢做
可以去新界啲鐵皮屋修行返一年
養返好個身體先
琴晚睇電視有個日本節目話
男人因為身體結構同基因問題
好易積聚內臟脂肪
一過多就骨牌效應咁黎料
「崇日精神病」 睇完個日本長命post 班崇日撚鳩噏當秘笈 , 又香港人行路少,運動少,點知事實係香港屌打….
https://lih.kg/3716388
所以搞到人均壽命最長係香港日本韓國?
我成家好多人都生cancer死
我都諗緊自己會生邊隻
食得太多茶記啲肥油碟頭
夜晚最應該食最少就食最豐富
朝早最需要能量就食最少,仲要成日食埋啲高鈉零營養既煎炸化工假肉同高糖既白面包,粉麵之類
再加杯飲奶茶,偏偏奶同茶落到腸胃係完全唔夾,搞到唔吸收,或者飲咖啡落重精煉糖
返office成日坐少運動
成日ot,作息時間唔夠
加上精神壓力
一退休個人一放鬆
啲積埋積埋既隱患咪一次過黎料
有啲人一放大假就病都係咁
冇工作壓力/金錢壓力 = 會亂諗嘢?
乜撚嘢
天生整定

復天唔識咪死得快啲

好似牙咁,有啲人真係天生啲牙質好,又生得齊,一世都冇擦過牙,咪又一隻蛀牙都冇

但你永遠唔會知自己係幸運嗰個
中風即走係最好,中風半癱唔死先慘。
死係無乜野可怕,係大自然的定律。
病住好痛苦咁,又未死得先難頂。
啱呀
所以日本大城市住個啲老人都有好多健康問題
香港幾個電視台都有keep住播
有時間可以睇下
學到好多野
但有啲都好明顯幫保健產品同食品公司賣廣告可以唔洗睇
次次聽到啲老野一退休冇野做就中cancer
秒哂上面班友
岩岩家母都走左,都係生癌
問番朋友多數患病嘅父母竟然係無返過工
即係話冇工作壓力/金錢壓力
揭露左其實好多嘢都係自己亂諗up啲病岀黎

其實你知唔知自己講乜撚野?
做人無壓力但又亂諗野
可樂轉水
個包走埋塊肉

仲健康
唔駛全走啦 再走就包都唔要 攞菜包住黎食
仲要留港 扺撚死呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞