朋友啲父母開始陸續生癌or重病

387 回覆
743 Like 56 Dislike
家人?
定期真係晒鳩氣
通脹都已經跑過佢
但香港人平均壽命同日本人差唔多
甚至長過
點解釋
與其話唔食咁多 倒不如話係遲接觸垃圾食物
而依家後生的一代 細細個就開始食
係囉 全部重油重鹽又辣加芝士
食兩啖 膩都食唔落
部隊鍋 加工食物掉哂入去大雜燴
醬酒蟹 走去生淹
辣既然唔係味覺 而係痛楚感覺
咁食得好辣好辣咪即係令到消化系統痛同受傷
會唔會都增加致癌機會
日本係一個國家,除左大城市,都有好多鄉下地方,整體人口密度低過香港
有事未必第一時間救到
香港係全世界其中一個人口密度高最高嘅地方,可以最快接受治療

一個一億二千萬人口嘅國家,同一個七百萬人口嘅城市可以做到平均壽命差唔多
明顯人地勁好多啦
長命唔代表有質素
生cancer係可以醫得番
同埋依家睇嘅數據係講緊上一代
所以佢哋其實本身皮膚好差
去旅行都見到
靚嗰啲基本上晒電視
你試吓咪知囉
其實好多日本人唔係話咁長命
睇返新聞,好似話因為啲後輩想厄老人金
所以無報到長輩瓜左
好似有一年政府特擊追查
先發現原來好多老人家一早瓜左無上報
好奇怪,明明可以抽時間出黎做運動
根據2017年人口普查,日本的人瑞人數有67824人。 2022年這一數字突破9萬人,其中女性佔比89%。 日本同時也是人瑞佔人口比例最高的國家,平均每10萬人就有34.85人是人瑞。 沖繩縣的人瑞數量最多,1963年日本第1次統計時百歲人瑞僅有153人,40年間增加150倍。

你講嘅case係有,但對整體數字影響有幾大先?
日本係人瑞佔人口比例最高的國家
人地有專登統計人瑞數目,應該無得做假
無可能一早死左但超過100歲都無人發現
都係果句,都係上一代嘅數據,呢代未知
過去嘅數據一定程度上可以predict未來,有一定參考性
相信之後幾十年,日本都會係平均壽命最高嘅國家之一
香港就難講,因為太多變數

講真,如果你要我地呢一代嘅準確數據
咁要等我地死左先知喎
換句話講,我地自己都唔會知,因為到時都死撚左
知黎做咩姐,人地長命代表你長命?
你呀爺90幾,都唔代表你90幾啦
做好自己咪得囉
唔好食太多精製澱粉質
活到幾多歲都好,最緊要係舒舒服服
心態
其實唔應該計地方
只係一個大數據
就算係一個家庭都有長命同短命嘅人
就算長輩長命都唔代表我哋長命
請問平時飲開啲 無糖可樂
所謂代糖 係咪其中之一?
係,唔好飲咁多,而且好難飲
成個餐都係基因改做食物,走乜都冇用...
係,甜味劑就係
飲/食甜野情願係白砂糖/蔗糖/蜜糖整

戒甜最直接
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞