iPhone 16全系機模曝光!

296 回覆
8 Like 213 Dislike
「唔會有換Android呢個選擇」
☝🏻 今年之前我係認同

但24年開始
身邊已經有好幾個由ios轉咗android
依家講你唔認同唔緊要
過兩年你就知
Plus > Pro max > 普通 > Pro
邊一句教佢做生意
我只想提出一樣嘢
佢本身個低ram政策已經俾ai刮咗兩巴
黎緊就會搏命谷ram上去
會care
只不過啲人未認識個實用性
夠用咁pro都唔駛有promotion啦
明明係product segment 咪認囉
其實主流Android機都停咗喺8-12gb ram好耐
有啲甚至之前俾過16都倒吸變番12
佢地都係今年有AI先再始鬆手啲上12-16

有新功能用得著啲ram先加ram係好正常嘅事
唔洗講到係咩低ram政策
真係要留名等睇
如果下個月m4 MacBook 都只係8gb ram起跳
即係apple覺得8gb ram已經夠ai用
咁iPhone就應該係8gb橫行一排
工程師

成堆iCloud photos、Bookmark、passcode 要轉過去Android都幾頭痕
pro竟然最差
有120hz就會倒水
普通iPhone真係無賣點
Cut咗佢 入門機Focus喺SE咪算
Pro先係真正iPhone

MacBook Air 15吋都係最長氣
pro/pro max開低電量都會鎖60Hz
M4 iPad Pro 低配都只係 8GB RAM
Gay Cook 係鍾意死守 8GB 㗎啦
因為Plus散熱係好過Pro max

Pro 系列堆料太密

8GB ram夠唔夠行AI都係佢地決定
而且啲功能都係每年加少少就算
以WWDC講嘅嗰啲功能嚟講
其實都係啲突然有一下需要算力嘅嘢
我唔覺得會令到iOS突然需要12GB ram
眼殘都分到啦
120hz大部分apps都唔support。除咗ui 同玩傳說對決/原神呢啲野外,好難叫有實用性
AI 年代邊有人仲J 120Hz
係都J 下AI 幾勁啦
想問下鏡頭夠唔夠三叔打
之前見人用s24 ultra影演唱會啲相同片真係幾清下
app developer 肯support 先得架
用緊12PRO 本身想換
但睇完又唔想換
我身邊朋友換左S24U果啲 唔係拎返iPhone 做主力機
就係等緊9月換返iPhone 16 Pro
而家都已經厚過啲an機
想點
鏡頭會更厚

咁撚突出 點裸跑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞