觀塘紅茶冰室遭波叔家族踢走 業主談判加租內幕曝光「為啖氣 唔租畀你」

604 回覆
341 Like 29 Dislike
https://std.stheadline.com/realtime/article/2017419/即時-地產-觀塘紅茶冰室遭波叔家族踢走-業主談判加租內幕曝光-為啖氣-唔租畀你
一直深受打工仔歡迎、極具人氣的「紅茶冰室」觀塘分店今日(15日)結業,引起市民質疑為何生意那麼好也會要「執笠」。據指該店結業前,業主要求加租至60萬元。地產代理透露,紅茶觀塘分店結業是在續租過程中,與大業主鬧得不愉快有關。

紅茶冰室的觀塘分店位於觀塘中海日昇中心的地下D舖,面積約8,340平方呎,業主為鄧成波家族。該舖原租金每月大約56.3萬元,租約期至8月31日。

地產代理向《星島頭條》透露,紅茶冰室曾有意以月租約45萬至48萬元續租,較舊租減14%至19%。不過在商議續租期間,雙方鬧得並不愉快。「紅茶有錢賺,不過老闆太高傲,想減下租,結果畀人寸返轉頭。」

其後,業主在6月底將該舖推出市場招租,叫價60萬元。至8月初據代理資料指,該舖位已租予區內另一冰室,每月租金45萬元。「波叔佢地有乜所謂?租高租低,錢都落唔到袋,所以都係為啖氣,係唔租畀你,租平啲畀第二個」。

資料顯示,該舖位由已故舖王鄧成波家族於2016年以約2.5億元購入,若以月租約50萬元計算,租金回報約為2.4厘。

屌你咪作得就作,代表晒我哋
呢間野垃圾到
嫌結束得遲
通街d吉鋪多到,仲要紅茶本來就係排隊鋪,佢要揾過個靚位大把人肯同佢傾啦
不知幾靚,行過幾步已經係office....
你都識講還
氣就自己,錢就債主
你咁都唔識揀
唔算差又唔算好好食囉,咁人地係日日打蛇餅牙
紅茶老細:諗咩阿鋪王 阿唔係 債王先岩
咪睇佢開新舖到時點囉
45-48一定計過數無呢條數搬鋪好過
公司破產但自己戶口仲大把錢
做飲食真係講得出口
發撚左個班都係咁話
點會無呢條數搬鋪好過?
搵新舖佣金,搵新舖時間人工,新舖裝修,養住班員工,賺少咗裝修期間生意

死場租金都平,又唔見人龍店租死場
啲野舊唔使比錢執咩 慳到租啲錢拎去都抵
井多少少
紅茶隨時搵過出去租過第2到都平過佢
佢要大咬咪由佢搵過第2個租囉
但點知第2個都係45萬喎
計落波仔仲要蝕3萬蚊個月 1年又還少左36萬
紅茶:條數係咪你幫手找
36萬佢差緊人幾多錢呀
36萬好大唷
冇話冇佢冇錢,當然會有private stash,不過資不抵債老破邊緣都係事實囉
紅茶冰室曾有意以月租約45萬至48萬元續租

就算紅茶續都唔會簽返56萬
係咁簡單佢就一野老破全部比銀行接管啦
使撚慢慢咁賣咩
ON9
人地有錢賺係人地既事
為咩要比你加租
家下係你間舖唔值呀~
人地有錢賺就要比晒你?ON79
老破就無得食好住好ma
你還唔掂,比人收哂D物業都清唔掂條數
咪又係要老破
老破定還錢 要老破既,不如早早地老破左佢
唔好等到老左,仔女又大埋先老破,2代搞臭老豆 又要累埋第3代
仲要計埋中間賺少左幾個月
你個名
準備破產啦一個幾毫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞