觀塘紅茶冰室遭波叔家族踢走 業主談判加租內幕曝光「為啖氣 唔租畀你」

604 回覆
341 Like 29 Dislike
https://std.stheadline.com/realtime/article/2017419/即時-地產-觀塘紅茶冰室遭波叔家族踢走-業主談判加租內幕曝光-為啖氣-唔租畀你
一直深受打工仔歡迎、極具人氣的「紅茶冰室」觀塘分店今日(15日)結業,引起市民質疑為何生意那麼好也會要「執笠」。據指該店結業前,業主要求加租至60萬元。地產代理透露,紅茶觀塘分店結業是在續租過程中,與大業主鬧得不愉快有關。

紅茶冰室的觀塘分店位於觀塘中海日昇中心的地下D舖,面積約8,340平方呎,業主為鄧成波家族。該舖原租金每月大約56.3萬元,租約期至8月31日。

地產代理向《星島頭條》透露,紅茶冰室曾有意以月租約45萬至48萬元續租,較舊租減14%至19%。不過在商議續租期間,雙方鬧得並不愉快。「紅茶有錢賺,不過老闆太高傲,想減下租,結果畀人寸返轉頭。」

其後,業主在6月底將該舖推出市場招租,叫價60萬元。至8月初據代理資料指,該舖位已租予區內另一冰室,每月租金45萬元。「波叔佢地有乜所謂?租高租低,錢都落唔到袋,所以都係為啖氣,係唔租畀你,租平啲畀第二個」。

資料顯示,該舖位由已故舖王鄧成波家族於2016年以約2.5億元購入,若以月租約50萬元計算,租金回報約為2.4厘。
又係波仔?
做生意為啖氣, 唔怪得要清盤
落唔到袋
係咪姐係都係還緊債
原來又係波仔
租畀檸檬冰室

呢間檸檬冰室,印仔少有直接開名

喂檸檬冰室我屌你老母
https://lih.kg/3558784
笑L 死
租高租低,錢都落唔到袋
負債累累....用租金還息還本
應該係還緊貸款?
2016年以約2.5億元購入,若以月租約50萬元計算,租金回報約為2.4厘。
真心咩 做生意同錢過唔去
唔續舊客搵新客又要白俾2個月免租期
租金都唔夠還息
咁唔係應該更加care個租金多少咩?自己錢就話玩瀟灑姐,講緊要還錢唔係應該租得幾多得幾多?
檸檬冰室...咁我食返龍城同樂天算
2厘半唔夠慘過放定期
應該銀行call緊窿,冇所謂啦,幾多錢都落唔到自己個袋
都話紅茶想減租,波仔咁大貪仲開人60萬
最後咪租比人45萬,搞咁多野你自己都賺少左,唔怪得你爭人咁多錢
應該仲有好多優惠俾個客臨急臨忙唔想衰俾前租客睇,急急腳搵個新租客
對方輸哂裝修費,爽喇
2.5億/6百萬年租,起碼41年先回本

值咩?
樂天好差咩

樂天同紅茶同一班人黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞