【尋苦主】一次 觀塘 痛症治療黑店受傷經驗

253 回覆
68 Like 50 Dislike
聲明:
以下係一篇長文但真實的發生過的事實,本人只係一個被呢間黑店醫過而引致顳顎關節症候群 (Temporomandibular Joint Disorder “TMJ”),頸椎受損的受害人。本人非打手,所以唔會係呢度推薦任何其他痛症治療中心,只係希望透過呢個機會,提醒其他人小心呢個騙子,以免受身體 / 金錢損失,同時嘗試聯絡其他苦主,希望大家都能追討應得的賠償。

以正視聽,所以當中會有大量多截圖,閲讀需時。

背景:
本人有腰痛同頸痛,而且頸痛越來越頻密,於是經朋友介紹,於2022年間6 月12日去咗一間位於觀塘敬業街61號利維大廈2樓208室,名為「德林結構復健管理」 Dynamic Structural Alignment Health Managemen (前身為: 戴林結構整復 Dynamic Structure Alignment ,地址:成業街度16號怡生工業中心座頭2/F 2002 室), 收費每次 600$/45分鐘的痛症治療中心處理痛症。

(新)

(舊)

事發經過:
呢間復健管理中心負責人叫林靖舜Alex Lam,而且都係佢幫我處理痛症,由一開始對話,佢就已經會話比你聽佢要幫醫療機構做嘢,等你唔覺得佢專業。2022年6月12日,第一次去嘅時候,佢會問你邊度唔舒服,咁我就同佢講我腰痛同頸痛,佢就同我檢查完一大輪,左㩒右㩒,開始敷熱,之後就開始同我左啪右啪,將我啲手手腳扭黎扭去,最後就啪埋頸。

留意返, 我一直都係講腰痛同頸痛,但最後返到屋企發現,佢整凹咗我左邊鎖骨同肋骨(由細到大,無論鎖骨定肋骨,兩邊骨一直都好平衡好正常),佢係未經我同意;而做直到而家,都唔知咩原因要整我呢兩舊骨,到而家都係凹咗;於是whatsapp 聯絡佢,佢話下次幫我整返。當時叫佢出咗返張收據,佢推三推四唔肯出

2022年6月22日,我第二次治療,亦係我惡夢的開始。第二次治療過程同上,唯獨係佢好大力咁啪完我頸後,我右邊成個頭、後腦、右面、肩頸位置連眼窩都好痛,甚至令我視力模糊 (但因為佢第一次已經係whatsapp 提過痛係正常,甚至係好轉的情況,所以當時冇出聲);同次治療佢亦有嘗試同我整返好鎖骨同肋骨,但唔知成功; 同樣,佢依然唔肯出收據

當日完成治療後,因為右邊頭太痛,我直接回家休息了。

註:已知佢有三個營業的whatsapp 號碼,其中2個同佢有對話(舊號碼: 9385 7730 ,新號碼: 9191 8321,第三個whatsapp號碼: 9036 2090 就係Google 顯示嗰個,佢一直有用到起碼今年2 月,status 寫住 ‘Let me heal your pain’ (佢近來已經刪除咗呢個號碼,我截唔切圖,而且明顯地佢仲想開拓大陸市場。

舊號碼

( Alex Lam unsent 的內容 )

新號碼

第三個號碼 (圖截於 2024年2 月20日)

>> 字數超過上限,請往留言區待續
得罪講句
咩撚野結構治療師
之後堆title 完全係廢
見到都唔會睇佢啦
有事唔去睇骨科專科醫生而去睇所謂治療師
<<< 續上 (1)

病情:
第二朝食早餐的時候,發覺我個口開唔到,同埋開合口出現閣閣聲的情況,於是聯絡林靖舜Alex Lam,當時佢就話下次幫我處理。但過咗兩日,我右面痛開始消退,但塊面由右耳對出至右嘴角,至右下顎線位置開始出現持續性的麻痺

因為去到面麻痺,我開始驚,即刻開始搵醫生,再去照X 光; 當時初步診斷我右下顎半脫位,之後其他病徵包括右面耳仔對出位置開始痛同發炎,情況後來慢延到左面,右臉持續麻痺,長達半年之久有多;林靖舜Alex Lam 的治療因傷及我頸椎,所以不時會出現三叉神經痛,偏頭痛,枕骨痛等等。甚至當時個口lock 住咗,我口只能開約20mm 闊度,連一舊正常壽司我都食唔到,甚至想打個呵欠都打唔到。

從此面部從始開始歪斜口部出現咬痕上牙齒會咬下唇。經過各種診斷後,證實我患了TMJ ( TMJ是一個很覆雜,很難斷尾的病症),下顎吐出,由鵝蛋V臉變成國字臉,而且右面會看到我下顎骨凸出來,整個牙骹向下墮,
從 此 毀 容!

補充一點,本來的腰痛頸痛,事故後經物理治療師糾正一下坐姿,企姿已經不再痛;所以根本不是複雜痛症,而林靖舜Alex Lam 當時講到我好似未期咁,要睇好多次。

提醒及呼籲:
如果你覺得頸椎/腰椎係可以隨便比人啪,我係網上都見過D人係咁,咁我冇野好講,你都唔知需要再睇下面寫嘅嘢。

但事實已經證明頸椎出 事係可以影響好大!我已經毀咗容,未敢話靚女,但五觀端正四四正正,變成而家歪嘴歪面,口唇吐出,下顎吐出,而且仲要日痛夜痛(你冇睇錯,我由事發到而家係日痛夜痛);再嚴重的話,可以變植物人甚至死亡!隨便上網查,就會查到世界各地,有幾多人因為比人啪頸而癱瘓變植物人,甚至死亡。

我提醒大家小心呢個騙子同呢間黑店,因為佢無論由佢啦張咭片到佢言談,甚至到佢診斷治療,佢都會扮到自己係專業醫護人士,同醫療機構有關連,幫醫療機構做嘢, 但實情係佢乜正式資格都冇!! 只係不斷呃人、誤導人;甚至去到而家,佢依然不斷扮好人,假借幫人為名招搖撞騙,假冒偽善,為利是圖,滿口謊言,人格低劣,甚至會利用人同情心,妄顧他人人身安全的的騙子

林靖舜Alex Lam 的實際資歷:
1. 例如佢張咭片上寫嘅第四、第五項,即CUHK同AUS當年係一個合辦機構,而佢就分2 個title 寫,扮多資歷;仲要寫到係CUHK Sport Medicine 學院 (即江旻憓做手術個間),點知原來係合辦,仲要只係上咗24個鐘的課程

2. 林靖舜Alex Lam 咭片上聲稱自己有由TQUK 認可,脊骨神經系統治療師的經驗/資歷,但佢實際係冇,只係佢作出嚟

3. 佢連個公司logo 都係抄外國註冊物理治療公司

總結:
呢個騙子專登唔整公司facebook / ig , 我相信佢就係唔想其他苦主互相聯絡到;基於林靖舜Alex Lam做生意做到電話號碼都換埋,所以本人有合理懷疑有其他受害人。而且如果呢個騙子將間黑店注冊咗做有限公司,就算將來有其他人受咗傷,都未必追到幾多錢。

可能你會奇怪,點解2022年6 月的案,而家先講出嚟?因為我喺受傷後,除咗把握黃金時期不斷四出尋醫外,就係去搵律師,從民事途徑對呢個騙子進行索償,但法律程序複雜,所以需時(當然而家未完成)。我淨係醫治由林靖舜Alex Lam 整傷的問題已經過咗HK$10萬,將呢個騙子的whatsapp對話和有關資料都會貼出黎,主要希望唔會再有機會其他人再受害 (雖然預咗佢之後會改名改咭片繼續呃人,因為狗改不了食屎)。

最後,都希望睇下搵唔搵到其他苦主一齊,無論係咪比呢個林靖舜Alex Lam 整傷 / 比呢啲垃圾中心整傷過 /呃錢都好,只要有足夠證據,你係絕對有權去追討索賞,多個人多把聲,可以互相支援(可從民事索償,覺得有需要亦可向執法部門 如海關/衛生署等等部門舉報),想知多少少嘅都可聯絡我。為防止呢個騙子套取我的資料,關於我個人病情以及法律現況,恕未能回答。

因我冇呢邊的帳戶,所以係借朋友帳戶發貼,原文同步貼咗係隔離登嗰邊;內容的一切法律責任,由本人承擔。關於顳顎關節症候群 TMJ,得病以後,發現香港支援這病症的資源極少,有機會再分享這些年我治療過程和心得。

文章有點長加上第一次發文,寫到一舊舊,再次感謝大家耐心閲讀
祝各位身體健康,生活愉快

KW
我的理解係,一個人可以寫乜title 都可以,佢寫自己係CEO都得,問題係佢有無相關資歷同經驗。

即例如有人佢做過醫生,都讀過醫,但轉頭佢走去開花店,於是佢叫自己做花店CEO,但唔等於佢唔係醫生

KW
因為個陣係覺得要處理,但未嚴重到要見醫生,想搵物理治療先,睇下情況有冇好轉

KW
冇計,你只可以民事
我的理解係,一個人可以寫乜title 都可以,佢寫自己係CEO都得,問題係佢有無相關資歷同經驗。

即例如有人佢做過醫生,都讀過醫,但轉頭佢走去開花店,於是佢叫自己做花店CEO,但唔等於佢唔係醫生

KW

咁結構治療師邊個出牌
佢下面有過一堆資歷同經驗

KW
係呀,同埋睇下搵唔搵到其他受害人,亦都唔想再有多一個受害人

KW
結構治療師
你見到咁既title都去送錢,人蠢無計
呢條友連物理治療師都唔係就係一條神棍
睇到佢卡片上果d所謂title真係笑咗出嚟
你朋友真係夠老友連呢啲人都介紹比你
之前有一間Sell 我免費去做跟住同我講日後做要萬幾蚊 水我簽約又話可以分期我睬佢都傻
不過係女技師嚟㗎幾正
屌你老尾咁多人講過都仲要中招
而家週街醫院Imaging Centre GP唔睇,係要睇啲濕鳩偽科學
屌你照完TMJ轉彎入CT照埋腦算啦柒頭
啱啱呀,呢啲其實佢已經算係冒牌 / 無牌行醫喇

KW
Sell 你嗰個係啫,做嗰陣可能變男人
咁你鍾意啦 你要接受治療但唔搵有香港牌嘅治療師 奶野都係當交智商稅
下面有乜資歷經驗同佢個乜結構治療師有乜關係?唔通讀完個心理學學士位又可以吹自己做乜心理治療師
就係講緊堆title 資歷係不知所謂

一個專業人士既title係唔可以亂寫,佢既專業委員會係有規定,例如一個醫生既卡片係唔可以寫自己係花店CEO,就算讀過各種醫學證書,都唔可以寫落去

再睇番呢個”結構治療師”, 佢寫既果堆title 一睇就知有問題,全部都寫得唔清唔楚咁
得罪個句 呢啲人唔抵可憐
有醫生唔睇 睇埋哂呢d 老千 唔低可憐

咁樓主而家好返哂未
你做之前肯定簽左免責聲明既啦
其實物理治療係咪都係老千
十年前睇頸
個治療師係咁大力鳩按條頸 跟住拉機
上東張可能有用D
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞