萬事得Mazda 車主揮手區 (25)

952 回覆
21 Like 0 Dislike
其實喺北美市場既話佢地冇重疊。
Cx-5同樣cx-50係兩種唔同客
睇完, 搞到我都想買架Mazda2
有無師兄換過mazda3 4代側鏡摩打
之前係第一次開唔晒 開多幾次就得
前一兩個星期噴完WD-40 而家係無論幾多次都開唔晒想知係咪時候要換
師兄識貨
又要recap返
上代Mazda3 (Axela) Hybrid 咪就係2.0 Skyactiv偈 + THS
同埋Toyota唔係真係轉cycle,只係活用VVTi令嘩佬喺piston上返嚟之後先閂,將部份氣體谷返入生氣批
換句話講其實換支cam就做到
有無巴打Cx5 2017覺得個break 好柔
要踩到地板先急停到 試過行60急踩都最少2秒先停定
正常現象 有時我都覺剎唔切但只要西到落地板都停得低
剎到盡break distance同普通車一樣
你可以搵冇人既時候break test下睇下架車極限係邊

一個星期後你會發現自己剎車停低果下可以接近零G力
只係果個係THS 1同埋冇大量量產
好想佢復出
今日揸左架2016 Mazda 2發覺同四代3仔都幾唔同
果種輕盈感既氣氛完全係另一回事
之前冇信心既位會比到信心
開始明點解咁多人鐘意miata

可惜係break太唔似Mazda 踩落去0/1既屌你
都唔知係咪上手夾硬郁過黎
唔信邪 搵日去dealership試下demo車睇下新車係咪都係咁先
18吋 就係驚16吋唔岩 但係佢唔比人揀18吋
我之前試過 洗完車就咁
用人手輕輕扶住開試下得唔得
我試幾次熄車再開就冇問題
cx5 行 on road,主打舒服同靜
cx 50 就行少少 off road trail adventure,隔音會冇cx 5 咁好

其實就同 Ford 嘅 escape/bronco sport 一樣。兩種路線
建議加多少少買mazda3
新車有大moon加wireless carplay
買新車建議gen 7車就係
Ford Escape抄CX-5抄到好無恥
一推出嗰陣又係咁用紅色款去做promotion
但佢嗰隻只係一般紅色,做唔到Mazda隻soul red。
馬2係咪toyota架yaris咁上吓size?
Mazda隻soul red 係得Mazda 自己做到 呢個勁
我果隻係人地俾,應該係 3.0 版本。長期播住哥用導航,用 Google 同高德都無 delay
嚴格嚟講係佢哋自己都做唔到
返廠做bodywork有時都夾唔返隻色
送哂返廣島噴 班友一定搞得掂鳩up下
eBay/Amazon啲補油筆係咪好顯眼地唔同色
補油筆咩色都唔會一樣色
垃圾嚟
我近排都買咗架mazda 2 啱晒新手練車用 個brake反應幾好又舒服 俾油去都幾有力水
btw 前後車cam 想問大家會推薦用ddpai x5pro 定thinkware Q1000?
唔等錢洗嘅就Thinkware
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞