萬事得Mazda 車主揮手區 (25)

952 回覆
21 Like 0 Dislike
睇中左部2014 馬3 hatchback 想問下會唔會好多野整
搵部靚嘅CX5 二手真係難
點解 sedan 反而會多人搶
唔係唔興房車傢咩?
香港興掛
3仔sedan係好睇過fastback
同埋冇乜平價sedan
我都想換馬3 sedan
不過d 二手九成都係 hatchback 款
其實多唔多野整真係睇保養同錫車
我就205/45R17 轉去-> 215/45R17
其實咪錶只會差好少好少
真係好垃圾
通常換大size就相應用返扁啲
你咁樣換大10mm但係keep 45 條呔咪厚好撚多
勁嘢,我DIY裝咗前Cam。想裝埋後Cam但MX5真係冇乜信心搞得掂。
之前問過啲車房,知道係開篷車都係話淨係裝前Cam
厚左好少,但睇落重好睇左,因為喺冇換再大個啲個鈴既情況下填滿多左少少個wheel well。Handly上差唔太多因為MX-5本身handling已經好高。
係由靜止起步比之前慢左少少。
但呢個size車呔多野揀啲。
205/45R17少啲選擇
去home depot(五金鋪)買啲有窿鐵片加啲螺絲、戒指之類再加索帶自己搞掂。
你可以計下個圓周其實都係差幾個%
其實我都諗緊215/45直上225/45
我見外國forum都唔少人咁做,因為計返個diameter差距仲少過225/40

咁巴打用落有冇覺得晒油咗?有冇計過差幾遠?(最concern油耗)
真係冇計過,油秏我唔太care
care既話一早轉左EV
趁重有得燒油就繼續燒
你咪買個前cam 影埋後邊果種囉
MX-5唔開頂時隻後窗太細,你講嗰種cam只會影到司機同車廂內而影唔到車後方,因為啲cam全部用wide angle lens
話說拎左部cx3,揸左兩日真係幾滿意,係後座真心細左d,依家諗緊上唔上埋coating
後座點細法
3仔好細 可以仲細咩
買在架2020年馬3 但用唔到android auto 但用apple car play就得

係咪蝦我安撞撚
好似細過3仔?
運輸署ban AA
唉屌 安撞是原罪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞