萬事得Mazda 車主揮手區 (25)

952 回覆
21 Like 0 Dislike
搵返個倒後鏡零件號碼 whatapp https://www.facebook.com/ManAutoParts?mibextid=LQQJ4d
緊係冇
得北美同埋長馬有

入日本貨既都冇
老美d dealer痴線
MSRP下面加埋哂d on9 package
RainX收100
連塊license plate都收100
cargo mat 又加,乜9 都加,first aid box 我都見過。

好彩係屋企within 50 miles raidus都有幾間 Mazda dealer,傾唔掂起身走
巧立名目搶劫式收費
都唔明點解明明競爭咁大
都有一種好似腦場呃水魚咁既文化
too much drama
因為dealership 都係食差價,價錢又唔公開透明,所以點解啲人情願揀 Tesla,direct sales 均均真真。

不過整體嚟講Mazda dealer 算係冇咁狼死。
仆街lobby政客搞到要有dealership存在
因為始終market share細,唔敢咁惡
近排買咗架2018年m2, 想問邊到可以買or換到佢新款蜂巢型嘅面罩

唔知有有揸緊2019+ mazda3既巴打
會覺得低速 / 輕油/上斜起步
會小小chok 下chok 下
個感覺似棍波放極子子太快
但係6AT
上網睇就話個torque converter 太快lock up
D人去幾個dealer check 都話冇問題

仲習慣緊同摸索緊個油門
一係就好輕油, 一係就大腳轟落去
反而就唔會chok
同埋凍車特別明顯
可以試下Reset波箱電腦之前都係類似情況 佢重新學過之後有改善
就咁換彈弓,用返原裝避震?
其實佢應該揀CX-30
AT係torque converter
就咁睇係個波箱唔知你想點所以自己升左波但冇比夠油變左轉數跌一跌
個torque一跌上斜途中突然脫力
按使用經驗上 慢慢踩輕往往係波箱想趁機入波既時候
呢點應該大部份只要有真實波既所謂自動波車都係咁
你有意無意鬆左少少油又唔全鬆可能令波箱誤會左

除左reset AT電腦之外
你上斜可以暫時將個棍波向右chok入棍波模式
鎖定低波運行 到一定轉速後自己+波或者chok返去D波等電腦升你波
Same
1-3波 normal mode 少chok 特別係行得慢 30km/h左右
都係唔夠轉數/油問題

個人解決方法
自己加減
Sport mode 感覺上比油多啲轉波順啲
二波起步
想請教外咁多位師兄,爬左文,新牌仔想出部 2020 年後馬3 玩下,猶豫緊Hatchback or Sedan
假日車為主,唔知10-12$ 射程有無可能?

佢個外型好吸引
加州都 popular,唔知其他州,如果要做大個 market,我覺得點都要有pick up 先得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞